La fibra òptica abans de l’estiu arribarà a les llars de Pego

La desplegarà una nova empresa creada especialment per a Pego, Ibèrica de Tramuntanet. Esta cobrirà el 100% del casc urbà i els polígons. També intentaran arribar a les urbanitzacions. Van a desplegar cable com si Pego fora Alcoi. Començarà amb velocitats de 100Mb, 200 i 400, amb una capacitat de creixement en menys de mig any de poder arribar als 2Gb. Ibèrica de Tramuntanet tindrà tenda física al municipi al maig.

Hui s’ha presentat a Pego el pla de desplegament de la fibra òptica. S’ha fet després que el passat 8 de març s’aprovara per junta de govern. Una setmana abans de la seua aprovació, però, els regidors i les regidores ja disposaven de la informació necessària per a poder estudiar-la i valorar la seua conveniència o no, segons apunten fonts municipals.

La presentació que ha comptat amb la presència de la regidora de Noves Tecnologies, Rebeca Bañuls i la regidora d’Urbanisme, Alícia Siscar, a més dels responsables de l’empresa que durà el desplegament a Pego, Ibèrica de Tramuntanet, David i Arturo. Esta empresa és la fusió de dos empreses diferenciades que van presentar, cadascuna pel seu compte, un pla per desplegar la fibra òptica al municipi, com ha explicat Rebeca Bañuls. El contacte entre Tramuntanet i Ibérica de Redes amb l’Ajuntament es van iniciar fa més de mig any. En conèixer les dos propostes, des de l’Ajuntament, explicava la regidora de Noves Tecnologies, «ens vam adonar que les dos empreses ens podien aportar coses bones». Paral·lelament, les dos companyies es van asseure a parlar i d’eixes converses va nàixer Ibérica de Tramuntanet, que «si no passa res permetrà que en breu la fibra òptica arribe a les nostres cases», concloïa Bañuls.

«Era una petició que la població ens feia. Però no només la població, sinó que es tracta d’una necessitat perquè Pego s’havia quedat molt endarrerit en Noves Tecnologies i calia fer arribar la fibra òptica», expressava la regidora d’Urbanisme, Alícia Siscar. Detallava Siscar que el cablejat «s’intentarà passar per via subterrània tot el que estiga permès i la resta anirà per via aèria». També explicava que els cables són molt menuts i l’empresa «intentarà adaptar-se al cablejat que ja hi ha».

David, l’administrador de Tramuntanet, amb coneguts a Pego, explicava que «tirar dos cables alhora ens pareixia una tonteria» i per això, en veure que hi havia una altra empresa al poble que també havia presentat projecte van mantenir diverses reunions que cristal·litzaven amb la nova empresa que operarà a Pego, Ibèrica de Tramuntanet, amb seu social a Pego.

L’empresa ha contractat un cabal que podria donar servei a una població com Alcoi. Això permet que la velocitat més bàsica que oferten siga de 100Mb. «A partir d’ahí hi haurà 200Mb i 400Mb, amb una capacitat de creixement en menys de mig any de poder arribar als 2Gb», detallava David.

Ibérica de Tramuntanet obrirà, cap al mes de maig, «un punt de venda físic, una tenda per a què la gent que tinga dubtes o qualsevol problema» puguen dirigir-se allí. I és que han observat que Pego, com altres pobles, «té una població que va envellint perquè la gent més jove se’n va fora i la gent amb més edat agraïx tindre un lloc on poder anar a resoldre dubtes i problemes». Els preus encara no estan definits, però assegurava David, que seran «més competents» amb un servei personalitzat.

La previsió és que abans de l’estiu estiguen les primeres cases connectades a la fibra òptica.

Ibérica de Tramuntanet parlarà amb cada veí i veïna abans de passar el cable per la façana perquè esta no s’enllegisca. Anunciava també l’administrador de Tramuntanet que junt amb la fibra «anem a passar els canals de televisió, tant tots els de la TDT, com totes les autonòmiques i també canals prèmium». Això està propiciant que, per exemple a Biar, s’estiguen llevant les antenes de televisió dels terrats i teulades.

La principal característica d’Ibérica de Tramuntanet és «la proximitat» que permet que, «quan algú no entén una factura pot anar a la tenda i allí se li explica la factura, se li explica com configurar el mòbil», manifestava Arturo Grau, responsable de Ibérica de Redes. Afegia Grau que el concepte de proximitat «no està renyit amb el de modernitat», ja que allà on van intenten contribuir a la modernització dels municipis. «Modernització en tots els sentits», assegurava i explicava que no sols modernitzen «portant la fibra òptica, sinó que, una vegada al poble, col·laboren per exemple amb estadístiques d’ús de les principals dependències municipals a través de patrons d’ús de la wifi».

«Nosaltres estem ací i no ho està Movistar, perquè Ibérica de Tramuntanet tenim la capacitat d’adaptar-nos a llocs i fer desplegaments específics col·laborant amb l’Ajuntament i traslladant eixe model de proximitat», assegurava Arturo, que afegia que donen un servei «professional i que cobrix tot el que s’entén dins l’espectre de les comunicacions: fibra d’altra capacitat, telefonia fixa, telefonia mòbil i televisió».

Ibérica de Tramuntanet ha inclós en el seu pla de desplegament de fibra òptica la creació d’un anell entre les dependències municipals, que no suposarà cap despesa per a l’Ajuntament. Este anell, però, permetrà tindre un circuit tancat de càmeres de seguretat, totes les seues en una mateixa xarxa local, un canal local per cable, entre d’altres serveis.

La fibra òptica cobrirà al 100% el poble i els polígons. Estos últims és imprescindible perquè les empreses siguen competitives. Ara el que està estudiant Ibérica de Tramuntanet és com arribar a poder desplegar la fibra òptica en les urbanitzacions, un camp en el que Ibérica de Redes és especialista.

Des d’Ibèrica de Tramutanet informaven que de moment «són «l’única empresa que han presentat un pla de desplegament i té la llicència» i, «a partir d’ahí nosaltres anem a començar a demanar permisos als veïns». Avançaven també que estan negociant amb Masmovil i amb les tendes de telefonia que hi ha a Pego. Amb el teleoperador perquè, explicaven, «a tota Espanya, s’està arribant a un acord entre els operadors per a fer ús de les fibres i no molestar als veïns. Per dos raons, per economia i per minimitzar l’impacte visual i les molèsties als veïns».

Pel que fa a les autoritzacions amb altres empreses, David i Arturo, van comentar que «cadascú pot fer el que vullga», però, en la línia anterior, advertien que a hores d’ara «no tenen autorització perquè no tenen el pla aprovat».

2715 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!