La Festa de la Cirera arriba a la seua desena edició

Enguany Benissivà i Benitaia seran els pobles encarregats de rebre els assistents a aquesta festa que té com a protagonista un dels fruits més desitjats de la primavera, la cirera. Els canvis de temperatura no han afavorit la seua producció, però asseguren des de la Vall de Gallinera, que hi ha cirera i està a la venda.
La cirera és un dels fruits més delicats i desitjats de la primavera. Les condicions perquè es desenvolupe en tot el seu esplendor són molt concretes i en els darrers anys la climatologia “fa la punyeta”, per utilitzar una expressió popular, als productors de cirera. No obstant, a la Vall de Gallinera, com a la resta de valls on hi ha una important producció de cirera, també es compleix la dita castellana: “Al mal tiempo, buena cara”, i és per això que aquest cap de setmana, de fet des de hui mateix, es realitza la Festa de la Cirera, que en el 2010 arriba a la seua desena edició.

10 anys promocionant la cirera i el seu lloc de producció, la Vall de Gallinera, tot i que com confirmava Víctor Garcia, l’ADL de la Vall de Gallinera, “enguany ha sigut un any molt dolent per a ella perquè hem passat del fred radical, pràcticament, a la calor radical, el que ha fet que la producció haja disminuït molt” i apuntava a què podria haver baixat fins a “un 70 ó 80% respecte a l’any passat”. Malgrat tot, asseverava Garcia que “hi ha cirera i hi ha cirera de molt bona qualitat”.

La Festa de la Cirera és el moment idoni per a donar a conèixer, d’una banda la fruita i, de l’altre, l’entorn en què es produeix. És, confirmava l’ADL de la Vall de Gallinera “l’excusa per a, a més de promocionar el producte més típic que tenim ací a la Vall de Gallinera que és la cirera, també aprofitar i donar a conèixer i promocionar la resta de productes que van des de l’oli d’oliva, la gastronomia, la mel, les melmelades, l’allotjament rural, etc”. La Festa també és un bon moment “per a dinamitzar el comerç turístic i agrícola de la zona”.

Que la Festa de la Cirera arribe enguany a la seua desena edició és un signe de bona salut. Explicava, però, Víctor Garcia que aquest any és la tercera edició en la que “la fira de mostres dura dos dies, s’enceta el dissabte i acaba el diumenge”. Aquesta circumstància permet programar més activitats i per tant “que es faça la bola més gran”, exemplificava l’ADL, que reafirmava el fet que “en les últimes edicions la veritat és que estem contents tant per la repercussió que està tenint en els mitjans de comunicació, com per l’assistència de públic que assisteix ací a la Vall de Gallinera”.

“El ventall d’activitats és molt ampli”, afirmava Víctor Garcia, qui destacava algunes de les activitats que hui mateix ja tenen lloc, com és la conferència de Josep Torró titulada “Els moriscos de la Vall de Gallinera”. Però hi ha més:

Divendres 4 de juny.

• A les 17 h. Partida de pilota valenciana jugada pels xiquets de la Vall al carrer Olmos Canalda de Benissivà.
• A les 18.00 h. Partida de pilota valenciana oferida pel Club de Pilota de Pego.
• A les 20 h. A l’Ajuntament, conferència titulada “Els moriscos de la Vall de Gallinera” a càrrec de Josep Torro i Abad, Professor d´Història Medieval a la Universitat de València.
• A les 22 h. Al carrer Olmos Canalda de Benissivà es realitzarà la projecció de la pel•lícula “Pagafantas” del director Borja Cobeaga.

Dissabte 5 de juny.

• A les 9.30 h. Passacarrer amenitzat per la dolçaina i el tabalet que recorrerà tots els pobles de la Vall.
• A les 12 h. Al carrer d´Enmig de Benitaia s´impartirà un taller pels més menuts de realització de màscares en diferents materials.
• A les 13 h. Inauguració de la X Fira de Turisme, productes gastronòmics i artesans que es podrà visitar durant el dissabte i el diumenge.
• A les 17 h. Excursió organitzada per l´Associació d´Empresaris i Comerciants de la Vall de Gallinera fins la Cova d´En Moragues pel sender de la Foradà.
• A les 19.00 h. Actuació musical del cantautor saforenc Vicent Savall que juntament amb una coreografia de ballarines de la dansa del ventre oferirà l´espectacle “Vicent Savall canta a la Gallinera a ritme de cor”.
• A les 22 h. Torrada popular d´embotits al carrer Olmos Canalda de Benissivà (venda de tickets a l´Ajuntament).
• A les 24 h. Monòlegs a càrrec de la companyia Xinglot Teatre amb l´obra “Tres i no res”.
• A la 1 h. “Disco Rull Mòbil” davant de la Placeta de Benissivà.

Diumenge 6 de juny.

• A partir de les 9.00 h. tindrà lloc el II Encontre de pintors a la Vall de Gallinera.
• A les 9.30 h. Des de la Placeta de Benissivà, excursió a través del sender d´art rupestre de Benial “fins l’abric 4 de Benialí, un dels abrics rupestres més valuosos de l’arc mediterrani degut a què té els estils llevantí, esquemàtic i macroesquemàtic, aquest últim d’especial rellevància”, organitzada per la Unió Cultural d´Amics de La Vall de Gallinera.
• A les 13.30 h. Al carrer Olmos Canalda de Benissivà, se celebrarà el III Campionat Mundial de Llançament de Pinyols de Cirera per a menuts i grans.
• A les 14 h. Dinar popular. Es cuinarà una paella gegant al carrer Olmos Canalda de Benissivà (venda de tickets a l´Ajuntament).
• A les 17 h. Contacontes infantil titulat “Mozart, el petit mag” de la companyia l´Oracle de l´Est.

La Festa de la Cirera és circular i cada any se celebra a un dels 8 pobles que conformen la Vall de Gallinera. En aquesta desena edició els pobles on es desenvoluparà la festa són Benissivà i Benitaia. I on aparcar? S’han habilitat dos zones d’aparcament, una abans d’arribar a Benissivà, a la zona de la Cooperativa i l’altra és el camí que puja de Benitaia cap a la serra. A banda, però, l’ADL de la Vall de Gallinera recomana “si a Benialí pogueren aparcar ja, seria recomanable per descongestionar els nuclis on se celebra la Festa de la Cirera”. Així mateix, “es podria agafar el tram de la ruta dels 8 pobles que cadascú vullga i desplaçar-se sense problemes”.

Per a finalitzar la crònica, un desig molt senzill de l’organització de l’esdeveniment, “convidar-vos a visitar la Festa de la Cirera”.

430 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!