La fase 1 del tren de la costa s’inclou en el Pla d’Actuació de Nuclis de Rodalies de la Comunitat Valenciana

Això vol dir que s’inclou la prolongació de la línia C1 entre Gandia i Oliva, que ja disposa de projecte i d’estudi d’impacte favorable. La inversió està valorada en 120,58 milions. Esta és part de la reivindicació que dissabte de vesprada, al parc de l’estació d’Oliva unes 5.000 persones de la Safor i la Marina Alta, segons l’organització, van reclamar perquè les dos comarques s’unisquen amb tren. Pego també hi va estar present en esta nova reivindicació que duia com a lema Donem Llum Al Tren i que va estar convocada per l’Ajuntament d’Oliva amb una resposta política unànime. Hi van acudir representants de tots els partits a donar recolzament a la històrica reivindicació.

Hui dilluns, a les 11 del matí ha tingut lloc al Complex Ferroviari de València-Font Sant Lluís la presentació del Pla d’Actuació de Nuclis de Rodalies de la Comunitat Valenciana, amb la presència del ministre de Foment, Íñigo de la Serna i del president de la Generalitat, Ximo Puig. En eixa presentació, també hi ha estat present una representació de la ciutadania de la Safor i la Marina Alta per conèixer de primera mà si les reivindicacions de dissabte a Oliva, i de tantes altres vegades anteriors, reivindicant que es connecten les dos comarques per tren s’han recollit en eixe pla. Cosa que no feia l’esborrany que es va presentar el passat 4 d’octubre.

Captura 2La notícia d’eixa presentació ha estat justament que la primera fase del tren de la Costa, la que connectaria Gandia amb Oliva per tren, sí que s’ha inclòs, finalment, en el Pla d’Actuació de Nuclis de Rodalies de la Comunitat Valenciana amb una inversió valorada en 120,58 milions. Esta primera fase contempla prolongació de la línia C1 entre Gandia i Oliva. Este és l’únic tram, de les fases 1 i 2 pendents d’execució, que disposa ja de projecte i estudi d’impacte favorable, i en la pràctica suposa avançar una etapa perquè eixa línia s’allargue després, en la segona fase, fins a la Marina Alta.

IMG-20171218-WA0007Dissabte passat, al parc de l’Estació d’Oliva, on antigament va estar situada l’estació ferroviària de la línia Dénia-Carcaixent, es van donar cita milers de ciutadans i ciutadanes de les comarques de la Marina Alta i la Safor demanant justament això, que les fases 1 i 2 del tren de la costa es recolliren al Pla que s’ha presentat hui.

Sota el lema ‘Donem llum al tren’, la concentració de dissabte va comptar amb empresariat, universitats, societat civil de la Safor i la Marina Alta i la presència de representants polítics de totes les formacions amb representació a les Corts: PSPV, Compromís, Podem, PP i Ciudadanos, però també alguns partits que acaben de nàixer com Demòcrates Valencians, que també s’hi van voler sumar a una reivindicació que s’allarga més de 4 dècades. Tots i totes van plasmar en la concentració de dissabte a Oliva la unitat que existix en la reivindicació d’esta infraestructura que va desaparèixer en 1974.

25348552_505195753210401_8670317816553943049_nL’acte ha estat presidit per l’alcalde de la ciutat, David González; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el primer edil de Dénia, Vicent Grimalt, i el president dels Corts, Enric Morera, natural d’esta localitat. Este últim, el president de les Corts, informava que la reivindicació ha posat d’acord a tota la cambra autonòmica i que el que s’està demanat és que «no es continue maltractant al poble valencià, al poble d’Oliva, al poble de Dénia, a les comarques de la Safor i la Marina Alta» i recordava que «des de 2000 la falta d’inversió del Govern central a la nostra terra ha estat de 7.000 milions d’euros». Assegurava que amb el gran consens que hi ha al voltant d’esta infraestructura, el que «s’està dient i reclamant al Govern central és que faça les inversions que ens pertoquen com a poble».

Entre els polítics pegolins que hi van pujar a l’escenari per escenificar la unitat que existix al voltant de la necessitat que la infraestructura ferroviària entre la Safor i la Marina Alta siga una realitat trobem Andreu Dominguis, Josep Nadal i Carmelo Ortolà. També a l’alcalde de l’Atzúbia, Josep Vidal.

IMG-20171218-WA0004Hi van acudir perquè es tracta «d’una reivindicació històrica», tot i que «no veus que prospere […] i el que es necessita és que els projectes es materialitzen i no estem discriminats», indicava el socialista Andreu Dominguis. «Una reivindicació molt justa i urgent […] i cal pressionar per a que realment el tren de la costa siga una realitat d’una volta per totes i cal la mobilització social dels nostres pobles», indicava el diputat de Compromís a les Corts, Josep Nadal. Carmelo Ortolà, com a representant de Ciutadans de Pego Independent i de Demòcrates Valencians, explicava que estava a la concentració per a «posar el nostre granet d’arena» perquè, assegurava, «necessitem per a vertebrar la nostra comunitat estes infraestructures, sinó ens afecta al públic en general i a l’economia de les nostres comarques».

Josep Vidal, alcalde de l’Atzúbia, també hi va estar present dissabte a Oliva. Hi destacava que la unitat demostrada dissabte a Oliva és una manera de «vertebrar, de vertebrar no només la Marina, la Safor i tots els pobles, també, de l’interior que eixirien guanyant de tindre el tren».

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt recordava dissabte s’estava reivindicant «un dret que tenim els ciutadans i que vam perdre l’any 1974, quan es va tancar la línia Gandia-Dénia en la promesa que anaven a fer la via ampla i que, després de tants anys i tantes promeses, continuem exactament igual que estàvem aleshores».

IMG-20171218-WA0003Sonja Dietz, presidenta del Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA), declarava que «a la Marina Alta ens interessa moltíssim l’arribada del tren per a vertebrar el territori i per a eixir de l’illa en la que ens trobem. No només pel que fa a l’empresariat, sinó pel que fa a la societat en general». En la mateixa línia es manifestava el president de la Federació d’Associacions empresarials de la Safor (FAES), Rafael Juan, destacant que el tren és «una infraestructura fonamental per a la competitivitat de la nostra comarca». Confiava que «no siga una més, sinó que siga la definitiva».

Hi van acudir, ja hem dit, representants de tots els partits a donar recolzament a la històrica reivindicació. No només alcaldes i alcaldesses de les dos comarques, sinó també senadors i diputats autonòmics i nacionals del PSPV, del PP, de Compromís, de Podem o de Ciudadanos. Des del PP, el diputat a Corts, Antoni Joan Bertomeu, demanava que «hi haja una implicació màxima no només del ministeri de Foment, sinó també del Consell de la Generalitat, perquè açò puga ser una realitat». Des del PSPV, el portaveu adjunt a les Corts, Alfred Boix, ha declarat que «no sols exigim la construcció d’una infraestructura vital per al creixement social i econòmic de la comarca, sinó un tracte just per part del Govern de Rajoy que sotmet sistemàticament a la Comunitat a linfrafinançament i a la infrainversió”, després de recordar els nombrosos retards, entrebancs i paralitzacions que per part de l’executiu de Rajoy s’han dut a terme en relació amb el “Tren de la Costa”.

Des de Compromís, el diputat nacional, Joan Baldoví, criticava que «no és just que s’hagen gastat tants diners en inversions ferroviàries i no arribe encara el tren a unir la Safor i la Marina Alta» i per tant dissabte s’havia de reivindicar que «una part del territori valencià encara està incomunicat i amb un esforç relativament menut podríem fer que el tren arribara a Oliva i començar les gestions perquè arribara Dénia». Àngela Ballester, diputada al Congrés per Podem declarava que «és hora ja que es mostre la voluntat política que una cosa que tot el món diu en els seus discursos es faça realitat, el tren Gandia-Dénia, necessari per al desenvolupament econòmic, per a la vertebració territorial, per a comunicar estes dos comarques entre si i estes dos comarques amb Alacant i València». El diputat de Ciudadanos a les Corts, Toni Woodward, criticava que estes dos comarques continuen «abandonades» i confiava que, «d’una vegada per totes el Ministeri faça cas a estes reivindicacions i per fi que el tren Gandia-Dénia siga una realitat».

25354093_10214632072665761_373483775858246255_nLa Universitat de València i el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, també hi van estar presents a través dels seus representants. Des de la Universitat de València es definia la infraestructura com a «fonamental» i per tant no podien deixar d’estar en ella. Des del Campus de Gandia van destacar que «és una qüestió de sentit comú si tenim en compte que vivim en un món que cada vegada té un problema mediambiental més seriós i el tren i les seues vies solucionen el tema de contaminació mediambiental».

25446319_10212966392746406_5884295178635049937_nEl manifest de dissabte va exigir que el pla de millores de la xarxa de rodalia que han firmat hui dilluns la Generalitat i el Ministeri de Foment incloguera la primera fase íntegra del Tren de la Costa. Una reivindicació que s’ha complit a mitges, perquè hui durant la presentació del Pla d’Actuació de Nuclis de Rodalies de la Comunitat Valenciana, s’ha donat a conèixer que la Fase 1 del tren de la Costa, la prolongació de la línia C1 entre Gandia i Oliva, si s’ha inclós en el mateix. El que haurà d’esperar, però, la línia que connecte Oliva amb Dénia.

 

1601 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!