La dessalinitzadora de Les Deveses continua obrint ampolles

La possible ubicació d’aquesta planta dessaladora a la desembocadura del Riu Racons ha obert una gran polèmica al si de la comarcal. Els veïns de Les Deveses estan en contra d’aquesta perquè mediambientalment i econòmica és dolenta per a la zona on viuen. D’altra banda, en matèria política, el PP vol frenar el projecte i la resta de partits de Dénia i també de Pego defenen un canvi d’ubicació. L’aigua és un bé bàsic per a la supervivència humana, de fet el cos humà està composat en un 70% d’aigua. La racionalització del seu ús és, per tant, fonamental per a continuar gaudint com fins ara d’ella. Actualment, les guerres són provocades pel domini del petroli, però segurament, si en el futur continua havent guerres al planeta, aquestes seran per l’aigua. Pego va tenir el seu precedent en la dècada dels 80, quan es va enfrontar amb Dénia perquè aquesta no s’emportés aigua dels aqüífers que nodreixen la marjal.

L’aigua torna, avui en dia, a ser protagonista a la comarca de la Marina Alta i Pego, no directament, però si d’una manera indirecta es veu esguitat per la polèmica a causa de la ubicació final de la dessalinitzadora que distribuiria aigua, no només a Dénia, sinó també a municipis com Els Poblets o El Verger. Una dada per a posar en matèria global, a tota Espanya hi ha, actualment, més de 700 dessalinitzadores. La distribució d’aquesta aigua està destinada, en un 22% a l’agricultura, la xifra més elevada del món, i a complexes turístics en zones àrides.

A Dénia, la ubicació de la futura dessalinitzadora ha obert ampolles. El PSPV s’ha trobat sol davant la defensa de la proposta d’ubicació del Ministeri de Medi Ambient, a la zona de Racons, on la majoria de propietaris són pegolins. Bloc, Gent de Dénia, Centre Unificat i PP han dit que no a eixa proposta, la tercera que des del ministeri s’envia a l’ajuntament de Dénia. En aquest context, la majoria de partits locals reconeixen la necessitat de la dessalinitzadora per a abastir d’aigua la població, no obstant, no comparteixen la idoneïtat de la ubicació.

El PP per la seua banda, va més enllà i ha encetat una campanya d’arreplegada de signatures per a rebutjar la ubicació i al mateix temps frenar del tot el projecte de dessalinitzadora “que el Ministeri de Medi Ambient pretén construir a Dénia”, segons van informar en un comunicat per a la premsa. Una actuació del Ministeri que s’emmarca dins el Pla Aigua, l’alternativa socialista al Pla Hidrològic Nacional. Els populars consideren que la ministra Cristina Narbona vol construir a Dénia una dessalinitzadora “que no ens falta”. Des de Ràdio Pego s’ha intentat contactra, via telefònica, amb la portaveu del PP de Pego, Maite Ferràndiz, però malauradament aquest contacte no ha estat possible, així que des dels Informatius d’aquesta casa no podrem oferir-los de la seua mà la visió dels populars.

Continuant amb la notícia. A la proposta d’arreplegada de signatures del PP, s’ha sumat l’Associació de Veïns Les Deveses, afectats directes per la ubicació a la zona de Racons. Assegura Carmen Frasés, president de l’associació que la recollida està sent tot un èxit entre els veïns, perquè ecològicament l’impacte d’aquesta dessalinitzadora serà molt danyí i perquè econòmicament devaluarà la zona de les Deveses. Dos qüestions que preocupen els seus habitants.

Tornant a Pego, en el darrer plenari ordinari, el grup popular va presentar per urgència una moció que instava al consistori a recolzar l’aturada del projecte d’ubicació de la polèmica instal•lació. En eixe moment no es va discutir perquè, per majoria absoluta, l’equip de govern va creure convenient que s’havia de recopilar informació abans de pronunciar-se sobre el problema. D’aquella sessió va quedar pendent un plenari extraordinari per a tractar eixe punt i altres que puguen afectar directament els pegolins i pegolines que visquen o tinguen propietats a Les Deveses. Tot i això, s’ha de tenir en compte que el que decidisca l’Ajuntament de Pego tindrà veu, però no vot, en l’assumpte global, ja que el terme de les Deveses és de Dénia.

Arrel dels esdeveniments els tres caps visibles del tripartit pegolí, Carmelo Ortolà per Ciutadans de Pego, Ana Aparisi, per el PSOE i Joan Carles Cambrils pel Bloc van demanar audiència a l’alcaldessa de Dénia, Paqui Viciano per a conèixer de primera mà tot el projecte de la dessalinitzadora.

Entre d’altres informacions, Viciano va explicar als tres polítics pegolins que la ubicació en la desembocadura del Riu Racons és només una proposta, que haurà de passar els estudis d’impacte ambiental, assegurant-los, que si la planta té efectes nocius serà la primera en oposar-se a ella. Ana Aparisi, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Pego, és partidària de les dessalinitzadores, ja que garantiria aigua per a tota la comarca, no només per a Dénia. Afegeix Aparisi que és un tema delicat i que es vol saber l’opinió de la societat pegolina abans de prendre una posició final.

Des del Bloc de Pego, el seu portaveu, Joan Carles Cambrils explicava que la seua formació està a favor de les desssalinitzadores i de seguir recaptant informació. Així mateix, Cambrils assegura que el PP només polititza el tema de l’aigua, per a traure rèdit polític. Els nacionalistes pegolins defensen la posturta del Bloc de Dénia per a buscar una parcel•la menys polèmica per a la planta. Veient, però, necessari que es realitze l’obra per a evitar que “es punxen els aqüífers de Pego” per a subministrar aigua a d’altres poblacions.

Per la seua banda, l’alcalde de Pego, l’independent Carmelo Ortolà, que es confessa a favor del Travassament de l’Ebre, recorda que el Pla Nacional Hidrològic que defensa el PP no contemplava un brancal que passara per la Marina Alta i abastira la comarca, és per això, que defensa alhora que per a assegurar el subministrament futur s’han de buscar alternatives com puga ser la dessalinitzadora. Ortolà també contempla un possible canvi d’ubicació de la planta per a calmar la tensió present.

L’any 2001, quan el popular Miguel Ferrer ostentava l’alcaldia de Dénia, l’Ajuntament va signar el Pla Directori de l’Aigua on s’incloïa una planta dessalinitzadora.

En últim terme, una reflexió final que aporta Adena i que hauria de fer-se tota la societat: “Perquè existeisquen recursos sostenibles d’aigua, cal començar amb la protecció de les fonts natural com a rius, aqüífers i zones humides” per a aconseguir això es considera indispensable, a més d’una millor gestió en la demanda de l’aigua, una major eficiència en el seu ús, una modernització de les xarxes d’abastiment urbanes i de regadius, una millor planificació que evite la producció d’excedents agraris i, sobretot, una política territorial sostenible que no abuse dels recursos naturals del que fins ara es pot gaudir. Segons Adena, Espanya és el millor exemple del món de com una llarga història de construcció d’embassaments, transvasaments i dessalinitzadores no ha sigut capaç de garantir l’accés a l’aigua.






443 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!