La comercialització dels productes citrícoles pegolins afectada per la crisi dels cogombres

En tota la setmana no ha rebut cap comanda ni de valències ni de llimes. Hui han viatjat a València el director comercial i la gerent de la Cooperativa Agrícola de Pego per a assistir a una reunió informativa en la Secció de Cooperatives Agroalimentàries.
Des de la setmana passada no deixa d’aparèixer com a notícia destacada en, pràcticament, tots els mitjans de comunicació. Es tracta de la bactèria E.Coli habitant habitual de l’intestí de les persones i d’altres mamífers. Les cepes 0140 –la que ja ha causat al menys 16 morts a Alemanya- i la 0157:H7 són típiques de l’intestí de les vaques. Per a elles són inòqües, però provoquen una infecció perillosa quan canvien d’espècie i arriben a l’intestí humà.

Les acusacions precipitades i sense proves de la senadora federal d’Hamburg en que l’origen de la infecció estava en els cogombres espanyols ha provocat pèrdues milionàries als productors i transportistes espanyols per la paralització de compres de productes hortofrutícoles d’ací. Una paràlisi que també ha arribat fins a la Cooperativa Agrícola de Pego. La gerent de la mateixa, Tere Morell, confirmava que “estem en un món globalitzat i la cooperativa de Pego ens notem qualsevol qüestió que passe en el món” i explicava que si “ja estava eixint molt lentament la valència que ens queda” al que s’ha afegit que “en el que va de setmana no s’ha rebut cap comanda ni de valències ni de llimes”.

Per a tractar el problema hui han acudit a València el director comercial i la gerent de la Cooperativa Agrícola de Pego per a assistir a reunió informativa en la Secció de Cooperatives Agroalimentàries.

Afortunadament, argumentava Tere Morell, la psicosis que s’ha estès des de l’inici de la crisi fins a aquest mateix matí a totes les fruites i les hortalisses d’origen espanyol en els mercats europeus, ha arribat a Pego quan “nosaltres ja estem acabant i ens queda molt poca producció en les càmeres”, tot i que si la situació no es reverteix, malgrat que el secretari general d’Agricultura alemany, Robert Kloos, va reconèixer ahir obertament que Alemanya sap que els cogombres no són la causa de les morts per la cepa de bactèria mortal E.Coli, la collita del meló d’alger es podria veure afectada, perquè començarà a recollir-se d’ací a un parell de setmanes. Per aleshores la gerent de la Coope espera i desitja que “ja estiga tot clarificat i s’aconseguisquen uns bons preus de mercat”.

Morell manifestava que “fa falta que es reactive ja la demanda, que s’aconseguisquen bons preus de mercat i es restablisca l’honor del sector hortofrutícola espanyol que està treballant molt bé aportant totes les garanties de qualitat i sanitat”, enviant un missatge tranquil•litzador als consumidors.

En clau nacional la notícia és que el Govern demanarà compensacions per als productors després de què Hamburg haja descartat que els cogombres espanyols siguen la font del brot de la variant ‘E.Coli’. I és que Alemanya finalment exculpava dimarts els cogombres espanyols deixe brot, una setmana després de que els assenyalaren com a causants d’una infecció que, segons les autoritats germanes, ha matat a setze persones –tres segons dades oficials de la Comissió Europea- i ha afectat a 1.400 persones en Alemanya, i que ha ocasionat pèrdues milionàries als agricultors espanyols.


417 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!