La collita d’arròs cau a la Marjal de Pego un 10%

Finalment han estat 900.000 kg d’arròs bomba els que s’han arreplegat aquesta campanya, amb una qualitat excel•lent. El descens produït entra dins la normalitat, algunes causes que l’han afavorit són, el retard en la sembra, les condicions meteorològiques adverses i l’existència de plantes exòtiques invasores a les aigües de la marjal. La sega de l’arròs va finalitzar la setmana passada a Pego i ho va fer, com marcaven tots els pronòstics, amb «una qualitat excel•lent», però amb un descens de la producció d’un 10% respecte a la campanya de 2006. En total s’han arreplegat 900.000 kg. d’arròs bomba, segons va explicar Bernardino Ortolà, president de la Comunitat de Regants de les Terres Arrosseres. Encara que el descens entra dins de la normalitat, aquesta xifra final supera les expectatives de l’organització agrària AVA, que preveia una collita de 800 tones aproximadament. Les causes que han afavorit la baixada de quilos han estat diverses: El retard en la sembra de l’arròs, les condicions meteorològiques adverses de l’últim mes, a més de l’aparició de dos plantes exòtiques invasores: l’Egèria Densa i la Ludwigia uruguayensis.

Estes dos espècies detectades en diversos llits del territori de la Comunitat des de principis d’any, van ser albirades a la Marjal a l’agost. Va ser llavors quan la conselleria de Medi Ambient va iniciar el programa «Restauració d’hàbitats aquàtics en el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva» per a eliminar aquestes plantes que necessiten dos sistemes diferents d’extracció. Per a eliminar l’Egèria Densa s’usa un sistema d’extracció mecànica mentres que per a la Ludwigia uruguayensis els tècnics de la conselleria estan utilitzant inhibidors hormonals.

Bernardino Ortolà va explicar que la conselleria encara està realitzant les labors de condicionament. A més, va afirmar que les espècies intruses han perjudicat el pas d’aigua en el parc, ja que la seua presència en les sèquies ha sigut cada vegada major. L’existència d’estes plantes podria haver-se propiciat a l’abocar l’aigua o els peixos d’aquaris domèstics a l’aiguamoll. D’esta manera s’implantarien i reproduirien les espècies exòtiques que provenen del continent americà.

La maquinària empleada per a retirar les dos plantes és la mateixa que en breu iniciarà l’adequació de 400 fanecades per a l’ampliació de la zona de cultiu d’arròs, que arribarà a les 4.400 fanecades. Els treballs que han de realitzar-se fins a febrer, segons va explicar Ortolà, contemplen l’habilitació de diversos llacs en la partida d’Estalons. La creació d’aquestos dos llacs, amb unes superfície d’aigües lliures de 7.000 metres quadrats, segons la directora general de gestió del Medi, María Ángeles Centeno, entren dins el projecte de restauració d’habitats aquàtics i «suposaran augmentar la diversitat dels hàbitats i, per tant, la biodiversitat d’este parc natural».

L’arròs bomba és una variant autòctona de Pego que genera menys volum que un altre tipus de gramínies tradicionals. A més, les perspectives del sector pegolí són molt optimista ja que cada any tenen major demanda per part del món gastronòmic que està reconeixent el valor del producte. Encara que la producció és limitada s’està treballant per a impulsar i comercialitzar l’arròs de forma directa.


208 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!