La canalització de la Rambla de Gallinera acabarà amb les inundacions d’Oliva

El Ministeri de Medi Ambient ha emès un informe d’Impacte Ambiental favorable al projecte de canalització del barranc de Gallinera, que servirà per a evitar inundacions en la N-332 i Oliva. El document imposa severes condicions en l’obra per a preservar el paisatge i la fauna en terrenys protegits de la Marina Alta.

El Ministeri de Medi Ambient, ha aprovat el projecte d’Acuamed per a canalitzar i millorar el drenatge de la rambla o barranc de Gallinera, que afecta les comarques de la Marina Alta i La Safor. La iniciativa, impulsada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que suposarà una inversió de 44 milions d’euros, comportarà la construcció d’una presa en Oliva i un embassament en el terme municipal d’Atzúvia. L’objectiu principal radica a evitar la inundació de la N-332 al seu pas per Oliva (amb els seus consegüents talls al trànsit) i el desbordament del barranc d’Alfadalí, que inunda habitualment el nucli urbà d’Oliva.

El Ministeri va rebre fins a 22 al•legacions de diversos grups ecologistes i ajuntaments. Els treballs afecten una zona d’alt valor ecològic, que està rodejada de llocs protegits com la Marjal Pego-Oliva, el Lloc d’Interés Comunitari (LIC) de les Valls de la Marina i dunes de La Safor. Una de les preocupacions dels municipis d’esta comarca s’encarava als efectes de l’obra en el cabal del riu Vedat, que alimenta el parc natural.

Atzúvia també va mostrar el seu rebuig perquè el projecte acaba amb 50 hectàrees de cultiu de cítrics i, per tant i exigia un pla de reforestació en La vall de l’Ainer. Per això, l’estudi mediambiental ha imposat unes serioses condicions a Acuamed per a protegir el paisatge, la fauna, el patrimoni històric i els recursos hídrics.

Així, el document obliga a vigilar les poblacions de Fartet i Samaruc en la marjal i, si fóra necessari l’elaboració d’un Pla de Protecció de la Fauna Aquàtica, en coordinació amb les autoritats de la Conselleria de Territori. A nivell geomòrfic, s’exigeix l’adequació de zones de préstec de terres i abocadors en el terme municipal d’Atzúvia, que després deuran ser restaurats, sobretot, si estan fora de l’àrea d’inundació.

En pro del Patrimoni Històric, i en vista que les actuacions poden afectar el jaciment del Camí del Pla o Les Jovades, Acuamed ha de garantir que realitzarà la prospecció arqueològica i paleontològica corresponent. Així mateix, ha de reposar les vies pecuàries afectades, com la Colada del camí de Vall de Gallinera, el camí Vell de Forna i la Colada del Barranc Gallinera.

El Ministeri, a més, imposa com a condicions de “obligat compliment” la redacció d’un projecte de Restauració Paisatgística (referendat per la conselleria de Territori) i un Pla de Restauració del cordó Dunar de La Safor. Altres requisits són seguir un Pla de Vigilància Ambiental, el control de la protecció atmosfèrica i de la qualitat de les aigües, verificant l’existència de qualsevol filtració de l’embassament.

Per a això, s’indica que l’empresa està obligada a comunicar la mort de fauna i el seu comportament durant la revegetació.
274 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!