La baixada del tipus impositiu de l’IBI aprovada a Pego suposarà una reducció d’uns 400.000€ d’ingressos en el pressupost 2016

La reducció del 0.09% del tipus impositiu de l’IBI, tant en rústica com en urbana, en l’exercici que ve provocarà que, en 2016 l’Ajuntament de Pego només recapte 210€ més per IBI que en 2015. La conseqüència directa d’esta circumstància és que la regidoria d’Hisenda està fent «malabarismes» per quadrar el pressupost. El seu titular, Carmelo Ortolà ha declarat que «l’any 2016 va a ser un any d’estabilitat [pressupostària]. No va haver grans inversions, tot i que sí que hi haurà xicotetes intervencions».
El desig del regidor d’Hisenda és que el pròxim pressupost, el de 2016, puga entrar en vigor l’1 de gener de 2016. Això significa que este s’hauria d’aprovar abans que acabe el mes de novembre. Ràdio Pego ha volgut saber com li afecta, a eixe pressupost en elaboració, la reducció del tipus impositiu de l’IBI de rústica i urbana que es va aprovar en el passat ple ordinari, el del mes d’octubre. Una reducció que va ser del 0.09%. Per això hem entrevistat el regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà.
Ortolà ha confirmat que s’està en la fase d’elaboració del pressupost. Una fase que, assegura, és «sempre crítica perquè s’ha d’elegir que és el que es vol fer». No obstant això, també ha deixat clar que hi ha dos parts diferenciades pel que fa a l’apartat de despeses pressupostàries. D’una banda està «tot allò que és d’obligat compliment» i de l’altra, «tot allò que es pot fer de nou» sempre en base a la previsió d’ingressos.

La baixada del tipus impositiu de l’IBI no s’havia pogut fer fins ara a Pego. Per què? Diverses són les raons que ha explicat el regidor d’Hisenda. Abans d’explicar-les, però, recordava Carmelo Ortolà que tot va arrancar en 2003 quan, amb el canvi de govern municipal, es va decidir demanar la revisió dels valors cadastrals «perquè Pego havia modificat substancialment el seu terme municipal, després de tots els PAIs que s’havien fet durant els 5 ó 6 anys anteriors».

En este context, també recordava Ortolà que, justament la mateixa Direcció General de Cadastre és qui recomana, «per no entrar en grans diferències de valor, cada 10 anys, anar demanant revisions de les ponències i actualitzant els preus dels béns». De fet, desvelava el regidor d’Hisenda, SUMA està aplicant en molts pobles coeficients reguladors —multiplicadors i reductors—, «en funció de l’any en què s’ha fet la ponència, pel desfase que hi hagut en els preus en un curt període de temps». D’ahí la recomanació de Cadastre de revisar els valors cada 10 anys, moment en què s’arriba a pagar el valor final de la ponència de valors.

La ponència que es va demanar en 2003 per l’Ajuntament de Pego es va elaborar en 2007 i va entrar en vigor en 2008, coincidint amb el pic de preus causat per la bombolla immobiliària. Això va provocar que, a l’Ajuntament de Pego se n’adonaren que «eixa valoració no era real i que estava feta per una empresa que, la Direcció general de Cadastre no va poder demostrar amb documents durant el contenciós, com s’havien fet les valoracions dels béns», el que va portar a què, per primera vegada un tribunal anul·lara tota una ponència de valors.

És en 2010 quan s’anul·la eixa ponència de valors i, durant 2011 i 2012, es va haver de tornar a aplicar la ponència de 1990, el que va impedir l’Ajuntament de Pego poder aprovar pressupostos «perquè la recaptació de l’IBI baixava tantíssim que no teníem ni per a pipes», il·lustrava el regidor d’Hisenda. Esta circumstància va obligar l’Ajuntament a pujar el tipus impositiu al màxim permès. Mentrestant es va elaborar una nova ponència de valor que va entrar en vigor en 2013. Esta vegada es va dur a terme des de l’Oficina tècnica de l’Ajuntament de Pego.

Això, però, va coincidir amb el llançament, per part del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques del Pla d’Ajust per al pagament a proveïdors al que es va adherir el consistori pegolí. Este Pla d’Ajust demanava una previsió a mitjà termini de com anava el consistori a tornar eixos diners, i eixa previsió implicava que, durant 2013, 2014 i 2015 l’Ajuntament de Pego veia obligat a mantenir el tipus impositiu al màxim per a poder complir amb les previsions del Pla d’Ajust, tot i l’entrada en vigor de la nova ponència de valors.

A tot això s’ha d’afegir que, durant este període, el Ministeri d’Hisenda va publicar una normativa que no permetia que es baixaren, en funció de les dates en què estaven fetes les ponències, els valors cadastrals i, per tant, no es podien tocar els tipus impositius, explicava Carmelo Ortolà.

El Pla d’Ajust de l’Ajuntament de Pego, que ha complit any rere anys, permetia que el consistori pogués modificar el valor cadastral, a través del tipus impositiu, a partir de 2016 «tant en rústica com en urbana», precisava Ortolà que, també avançava, que la previsió és que la reducció continue en 2017, 2018 i 2019, «fins al final del període de la ponència actual de valors». I és que, comentava el regidor d’Hisenda que, en un període d’uns 4 ó 5 anys, seria convenient tornar a demanar una nova ponència de valors per a actualitzar-los.

La regularització cadastral que es va finalitzar a octubre de 2014 a instància de la mateixa Direcció General de Cadastre i que va fer aflorar més de 560 reformes, afegits o modificacions en alguns béns, sobretot del disseminat de Pego, assegura Carmelo Ortolà que no ha tingut massa influència en la baixa del tipus impositiu, ja que apuntava que «han aflorat xicotetes coses d’eixe calibre».

Per què la baixada és del 0.09%? La contestació la trobem en l’elaboració de pressupostos. Explicava Carmelo Ortolà que «el primer que fem nosaltres per a elaborar uns pressupostos no és pensar en el que hem d’ingressar, sinó que el primer que es fa és veure les obligacions que hem de complir perquè el poble funcione, és el capítol de despeses. A partir d’ahí, s’intenta ajustar el capítol d’ingressos». Afegia Ortolà que l’IBI és l’impost que més pes té dins el pressupost, ja que té aporta entre el 35% i el 40% d’ingressos al Pressupost. «Com s’han de garantir una sèrie de serveis, tu has de saber a on pots arribar amb una baixada sense posar en risc els serveis amb els que has de complir», detallava Ortolà.

Eixe 0,09% de reducció del tipus impositiu de l’IBI que fa que l’impost d’urbana passe de l’1.16% a l’1.07% i l’impost de rústica passe de l’1.11% a l’1.02%, suposarà una disminució d’uns 400.000€ en la recaptació consistorial o, el que és el mateix, l’any que ve l’Ajuntament ingressarà per IBI 210€ més del que ha ingressat enguany.

I que per a l’Ajuntament és una retallada d’ingressos, per a la ciutadania és «un estalvi de diners», afirmava Ortolà i explicava que l’any que ve el rebut de l’IBI serà pràcticament el mateix que el d’enguany per a les cases més noves i grans. Els habitatges amb més de 10/15 anys notaran reducció en el rebut.

Concloïa el regidor d’Hisenda que la reducció del tipus impositiu de l’IBI «afecta moltíssim el pressupost de 2016», tant que la regidoria està fent «malabarismes» per quadrar el pressupost ja que hi ha un desquadre d’uns 200.000€ entre ingressos i despeses. Esta circumstància feia declarar Ortolà que «l’any 2016 va a ser un any d’estabilitat [pressupostària]. No va haver grans inversions, tot i que sí que hi haurà xicotetes intervencions». Així les coses, assegurava Ortolà que l’Ajuntament de Pego en 2016 té com a objectiu «mantenir els servicis que té, reduir els impostos als ciutadans i, si podem fer alguna actuació en funció dels diners que ens queden, es farà». Confiava el titular d’Hisenda que els anys següents siguen millor.
455 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!