Inspecció ciutadana a Penyaroja

Al voltant de mig centenar de persones es van desplaçar fins a Penyaroja el darrer dissabte de 2006 per a acomiadar l´any coneixent que és el que s´està realitzant a la muntanya on es construiran vora 1.900 nous habitatges. El Col•lectiu en Defensa del Territori i Arrels de la Marina volien denunciar amb aquesta inspecció ciutadana l´impacte ambiental que suposa la futura macrourbanització i la forma de vida exclusiva que implica aquests tipus de projectes, que no permeten que els joves de Pego puguen adquirir una vividenda al poble, entre d´altres qüestions denunciades. Una vista espectacular és el primer en què es fixava una persona quan passava o passejava per Penya Roja fa poc més d´un any. Ara, la meravellosa vista que brinda aquesta muntanya, des dels seus peus o des de les seus altures, ha quedat relegada a un segon pla per l´impacte que han provocat les màquines al seu pas per ella per a obrir vials, per a empolar-los posteriorment i així permetre un accés còmode als futurs propietaris de les aproximàdament 1.900 noves cases que es disseminaran per les diferents vessants de Penyaroja. Per a denunciar l´impacte mediambiental que aquesta situació està provocant, el Col•lectiu en Defensa del Territori i Arrels de la Marina, van realitzar una inspecció ciutadana “in situ”. Al voltant de 50 persones es van desplaçar el darrer dissabte de l´any fins a una de les entrades naturals de Penyaroja, per la part més alta de la muntanya, per a inspeccionar la marxa de les obres de la futura macrourbanització que realitza l´empresa gallega Fadesa. I denunciar, així mateix, l´ordenació urbanística de luxe encarada només a uns pocs.

Durant la passejada pel paratge Josep Ramón Nadal, portaveu d´Arrels, va anar explicant les irregularitats comeses per Fadesa en l´execució de les obres: arrasament de jaciments prehistòrics d´importància arqueològica; destrucció de la flora de les futures zones verdes a causa de la deposició de grava i roques al damunt. Qüestió aquesta que suposaria, segons indiquen els dos grups, un greu problema si es produïren pluges torrencials, perquè l´aigua arrossegaria tot el que troba al seu pas cap avall. Al voltant d´aquest tema, també es va denunciar que la promotora que està urbanitzant Penyaroja ha deixat com a zones verdes els llocs on hi ha més pendent, zones on és impracticable construir. Un altra de les irregularitats observades és l´obstrucció de barrancs el que impeix una bona conducció d´aigua fins a la marjal, situada a només 500 metres de la muntanya.

Penyaroja és vista pel CDT i per Arrels com un símbol del creixement especulatiu general. És per això que va estar elegida per a protestar sobre el model de construcció que des de la costa, ja saturada, s´està exportant a l´interior de la comarca i del que Pego no és una excepció. Com tampoc ho és Penyaroja, perquè segons denuncien els dos grups la prolongació d´aquesta urbanització, el futur camp de golf, segueix el mateix model i trenca amb la sostenibilitat del poble, continua amb l´impacte mediambiental i continua jugant amb l´especulació urbanística, que només beneficia a uns pocs sense mirar l´interés comunitari.

Així, la inspecció ciutadana va servir per a, d´una banda, observar de primera mà l´impacte ambiental que estan provocant les obres ja encetades a Penyaroja i en un segon lloc, corroborar que el tipus d´ordenació urbana que s´està duent a terme a Pego no té en compte els joves del poble que volen quedar-se a viure, sinó que aquest tipus de projectes urbanitzadors estan destinats a un sector molt específic de la ciutadania amb gran poder econòmic, ja que per a viure a llocs com Penyaroja es necessiten milions d´euros, situació reservada per a uns pocs.

D´altra banda, el col•lectiu Arrels de la Marina va emplaçar els assistents a què el dia 4 de gener a les 5´30 de la vesprada els acompanyen pel carrer Marqués de Campos de Dénia. Com si d´emisaris dels reis d´orient es tractés, repartiran carbó a totes les grans immobiliàries com a símbol de protesta per les actuacions urbanístiques salvatges que s´han dut a terme i que s´estan desenvolupant a la Marina Alta. Als xiquets els repartiran caramels i cantaran nadales durant la “performance”.

437 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!