Homenatge als 25 anys de la Baixà del Riu Bullent

A les 19’30 hores, al Museu d’Art de Pego, s’inaugura una exposició que recull el quart de segle de vida de la no-competició més divertida i esbojarrada de la comarca de la Marina Alta. En ple hivern, des de fa 25 anys, navegants intrèpids per un dia, surquen les aigües del riu Bullent, amb barques elaborades per ells i elles, amb elements no contaminants, amb l’objectiu de passar-ho bé, atreure els ulls dels espectadors i espectadores i, potser, intentar guanyar alguns dels premis: a la millor disfressa o a l’embarcació més original. Els orígens de la Baixà tenien com a objectiu reivindicar el riu i netejar-lo.
Una de les festes més originals de terres valencianes, la Baixà del riu Bullent, celebra enguany, en 2010, el seu 25é aniversari. Un quart de segle en què milers de persones han reptat les fredes aigües d’un dels rius més regulars de la península, el Bullent, al bell mig del parc natural de la marjal Pego-Oliva.

Dijous l’audiència de Ràdio Pego descobria o recordava, durant el programa ‘Taula Oberta’ els orígens d’aquesta festa que ha arribat a arrelar ben a fons a Pego, la Marina Alta i la Safor. Pau Folqués, un dels artífex de donar vida a la Baixà, i també exregidor de Festes pel Bloc, va relatar que va ser “una cosa de quatre amics” que tenien en ment “netejar el riu, agafar les botelles [… ] i la brutícia que hi havia de per sí”. I és que explicava que en aquella època, al voltant de l’any 1985, la sensació era que “la gent no sabia ni que tenia el riu ahí” i va ser una manera divertida i comboiant de recuperar-lo.

Pep Garcia, un altre de la colla d’amics que inicià la Baixà del riu Bullent, asseverava que cap a finals dels 80 “el riu Bullent s’havia perdut, ningú s’enrecordava d’ell perquè abans la gent vivia de la marjal però a mitjans dels 80 estava molt parat, la marjal no existia pràcticament”. Així que la Baixà “era un poc reivindicar el riu que teníem i que aleshores estava molt brut, perquè no hi havia una consciència de tenir-lo net”.

Al voltant de la data en què se celebra, tot i que els inicis de la Baixà no es vinculen completament a Carnestoltes, perquè pel 1985 el Carnestoltes de Pego encara no havia agafat la fama que ara té, Pep Garcia confessava que “es va aprofitar Carnestoltes, perquè ja que estava doncs millor aprofitar-ho”. Complementava Pau Folqués que també es va donar perquè “acabava de passar Nadal i estant desqueferats”, se’ls va ocórrer navegar les aigües del Bullent el cap de setmana abans de Carnestoltes.

L’exposició que ha organitzat la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Pego per a celebrar aquests 25 anys de Baixà del riu Bullent s’inaugura aquesta vesprada, a les 7’30, al Museu d’Art de Pego, al C/ Hospital. En ella es podran veure dos èpoques molt ben diferenciades, segons explicava el regidor de Festes, l’independent Ricardo Cabrera, els 4 primers anys “en diapositives, cedides pel Salvador Pasqual, el Cantero, que es passaran en reproductor de diapositives” i els darrers 4 anys “en imatges cedides pel fons documental de Canal 9”. Ressaltava Cabrera “l’evolució de disfresses, de cotxes, de la gent com va vestida… El que no canvia és el gris, el fred…”

A més, a la mostra es podran contemplar fotografies de la resta d’anys i, entre d’altres, els 10 cartells finalistes del Concurs de Cartells de Carnestoltes d’enguany. De fet, s’aprofitarà l’ocasió per a entregar, aquesta vesprada, el premi al cartell guanyador d’aquest any.

L’exposició XXV anys de la Baixà del Riu Bullent es podrà visitar des del 29 de gener fins el 20 de febrer de dilluns a dissabte de 6 a 8 de la vesprada al Centre d’Exposicions, Museu d’Art de Pego.

562 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!