Habilitada oficina de damnificats per les fortes precipitacions

L’Ajuntament de Pego després de fer una primera valoració dels danys causats per la pluja de dijous i divendres passat, ha quantificat en més de 2 milions d’euros les pèrdues a la localitat i el seu terme i demanarà, en un plenari extraordinari que se celebrarà demà a les 8’30 del matí, que Pego siga declarat zona catastròfica.

Després de les fortes pluges que van tenir lloc durant el dijous i el divendres de la setmana passada i que van afectar de manera especialment dramàtica la comarca de la Marina Alta, l’Ajuntament de Pego feia, dissabte de matí, després d’una primera reunió d’urgència dels caps de l’equip de govern, una valoració que quantifica amb més de 2 milions d’euros els danys provocats per les abundants precipitacions.

Les destrosses han estat públiques i privades. Per tal de quantificar els danys privats d’una manera més detallada, des de les 12 del migdia d’avui mateix, el consistori ha habitat una Oficina d’Afectats que estarà a la segona planta de l’Ajuntament. Allí tothom damnificat podrà realitzar les seues reclamacions, com explicava la regidora d’urbanisme la socialista Ana Aparisi. La gent afectada no cal que haja realitzat una acta prèvia per a poder presentar la reclamació de danys perquè els tècnics municipals d’urbanisme seran els que avaluen i redacten l’informe de cada cas presentat.

Aquest matí els tres líders de l’equip de govern, Ortolà, Aparisi i Cambrils s’han reunit per segona vegada per a continuar avaluant la situació després de la relativa calma meteorològica de dissabte i diumenge. El següent pas que durà a terme l’equip de govern, després de la coordinació de les actuacions que s’han realitzat aquest cap de setmana, és la sol•licitud del terme de Pego com a zona catastròfica. El procediment a seguir, explicava, el segon tinent d’alcalde, el nacionalista Joan Carles Cambrils és la realització d’un plenari extraordinari demà a les 8’30 del matí per a procedir a aquesta sol•licitud al Ministeri d’Interior.

Pego, el divendres es quedava quasi incomunicat. Només es podia circular per la carretera d’Oliva, ja que la resta de barrancs i rambles anaven tan carregats d’aigua que es van desbordar, provocant que l’aigua anara de part a part de carretera en la resta d’accessos al poble, relatava per a Ràdio Pego l’alcalde del municipi, l’independent Carmelo Ortolà.

A causa de l’arrossegament dels barrancs, es van produir despreniments en les vessants i talls en quasi la totalitat de vies d’accés al municipi, així com es van crear situacions de perill en altres vies com el camí de l’Arrim Blanc i un despreniment en el Barranc de l’Horta que va obligar a delimitar un tram del carrer Carolina Sala. Tot això, junt a l’aigua que entrava a algunes cases va provocat un allau de telefonades a la Policia Local, que va ser agreujat pels problemes en la xarxa de comunicació d’algunes companyies de telefonia mòbil.

Al respecte de la situació actual dels barrancs de Pego, Andreu Dominguis, regidor de l’àrea comentava que alguns d’ells estan en una situació dramàtica, i que no havia recorda tanta sorra arrossegada en tan poc temps. El tenir els barrancs relativament nets ha fet minvar l’efecte de les pluges en la majoria de zones afectades pel pas confrontat amb ells.

També diversos van ser els particulars afectats pel cúmul d’aigües: nombrosos soterranis i plantes baixes es trobaven al migdia de divendres negats d’aigua, així com diversos comerços del Pla de la Font i zones adjacents. En la zona de Mestre Berenguer amb Verdals, molts habitatges van patir els efectes del temporal, arribant-se a arrancar enllosats i xapats de domicilis. No s’han hagut de lamentar pèrdues personals, encara que una família va ser rescatada pels Bombers en el límit del terme amb Atzúvia, així com dos jóvens van ser salvats per un helicòpter en el Parc Natural.

En el capítol de destrosses, en un primer balanç, qui s’ha portat la pitjor part són els camins rurals. D’entre ells cal destacar la desaparició completa d’un tram de la pista forestal que accedeix al Miserà, el camí del Xical, així com el camí Bullentó i el de Penya Roja, que es van convertir literalment en barrancs. D’altra banda, diversos van ser els vehicles arrossegats per les aigües torrencials: tres d’ells van quedar completament destrossats, i són innumerables els que van ser totalment negats pel nivell de les aigües, especialment en la CV-678 que comunica amb el Parc Natural, i en els camins Marjals i Sorts, tots en la Marjal. Va ser a partir de divendres de vesprada quan Policia Local, operaris municipals i Acció Urgent van començar a aclarir camins i ajudar a rehabilitar les zones més afectades

D’altra banda, els caçadors que ja dijous van baixar a la Marjal per començar a caçar ànecs, van tenir dues cares, la part de caça va ser positiva perquè els ànecs es van quedar a la Marjal pel mal oratge, però alguns es van quedar atrapats al parc perquè no van reaccionar a temps davant les intenses pluges, com explicava, per a Ràdio Pego, el president de l’Associació de Caçadors de Pego, Juan Bautista. Ara el que esperen els caçadors és poder recuperar la jornada del cap de setmana passat, perquè el recapte no es perda, com tampoc el seu humor.

Tornant als danys provocats per les inundacions cal assenyalar que a les 13 hores d’avui el president de la Diputació d’Alacant, el popular José Joaquin Ripoll està reunit amb els alcaldes dels pobles de la comarca més afectats per les intenses pluges per a avaluar i coordinar les ajudes que es poden destinar a la zona.


369 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!