Finalitza la Setmana de l’Aigua a Pego

Ho feia amb els múltiples tallers que s’han desenvolupat al passeig del Clot en els que ha participat tot l’alumnat de Pego. Ahir s’estrenava, al pati de la Casa de Cultura de Pego, en presència dels socis francesos, l’obra musical ‘Ma[r]’, composada per Ferran Escrivà Llorca, especialment per al projecte Comenius Regio Léman-Pego, ‘Aigua i desenvolupament sostenible’. Un projecte de dos anys de durada, promogut per l’Ajuntament de Pego i canalitzat a través dels centres educatius del municipi.
Dos anys de feina han culminat en la Setmana de l’Aigua que s’ha desenvolupat del 13 al 17 de maig de 2013. La Casa de Cultura ha estat l’espai que ha acollit la major part d’activitats que s’han desenvolupat estos dies. Allí es troba l’escultura ‘1.000 pedres d’aigua’, formada amb un miler de cudols que han anat aportant cada xiquet i xiqueta de Pego.




S’han desenvolupat diverses conferències sobre l’aigua. Dilluns ‘El cicle integral de l’aigua’ a càrrec d’Aquagest Levante. Dimarts, ‘L’abastiment d’aigua potable. Un dret humà fonamental’, impartida per un membre de la Xarxa valenciana per l’aigua pública’. Dimecres, ‘Interacció aigua-sòl en el terme de Pego’, impartida pel pegolí Fernando Sendra, ja en presència dels socis francesos que aterraven a Pego dimecres de matí.



Durant esta Setmana de l’aigua, en entrar a la Casa de Cultura un llavador ha rebut els i les visitants.




Un parotet els ha observat quan han entrat al saló d’actes.




Un sol, unes gotetes d’aigua, uns nenúfars, els han acompanyat en endinsar-se a la biblioteca.



Tot aixó junt a un sense fi de fotografies i textos que expliquen una part important de les activitats que durant estos dos darrers cursos han anat desenvolupant a les aules els i les alumnes de Pego.

Ahir va ser un vesprada especial. Es van entregar els premis del Concurs de fotografia ‘Aigua’ a José Beut Duato, primer premi dotat amb 800 euros i Jake Sadhu Abbot, segon premi dotat en 400 euros.






El pati de la Casa de Cultura va viure un moment important com és, acollir l’estrena mundial d’una obra musical. Es tracta de ‘Ma[r]’, obra composada per l’oliver Ferran Escrivà Llorca, especialment per al programa Comenius Regio Léman-Pego, ‘Aigua i desenvolupament sostenible’. D’esta estrena van poder gaudir els socis francesos, tota la comunitat educativa de Pego, les autoritats municipals i tota la gent que va voler gaudir de bona música. L’obra va estar interpretada per l’alumnat i alguns professors de l’institut Enric Valor de Pego que són músics.






El compositor juga amb el títol ‘Ma’ que en àrab vol dir aigua i ací els xiquets i xiquetes menuts encara gasten l’expressió per a demanar aigua. Afegint-li la ‘r’ la paraula esdevé ‘Mar’. Un títol inspirat en l’aigua. Ferran Escrivà explicava que la composició “és com un cicle de l’aigua. Estem a la marjal, l’aigua corre, arriba a la mar. Es crea una tempesta, plou i torna a circular”. Comentava també la complexitat que ha suposat que tots els alumnes músics pugueren participar a l’obra tenint en compte els seus nivells musicals.




Dijous també es va produir la recepció oficial dels representants de la Comunitat de Comunes de les ‘Colines’ de Léman. En ella, l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà va agrair el gran esforç que s’ha fet per part de tota la gent que ha participat, sobretot al col·lectiu escolar. En buscar el nexe d’unió de les dos comunitats va estar clar que era l’aigua. Recordava Carmelo Ortolà que Pego, si per alguna cosa es caracteritza és per l’aigua; com també passa a l’entorn del Llac Léman. Ortolà posava l’accent en què “l’aigua és un bé limitat i que s’ha de preservar”. Per a fer-ho, “el més important és educar els xiquets, a saber preservar, conservar i cuidar l’aigua, el principal objectiu del Comenius Regio”. Un objectiu que assevera l’alcalde, “s’ha complit amb escreix”. Deixava una pregunta per a reflexionar: “Que passaria si un dia ens alçàrem i, en obrir l’aixeta, no isquera aigua?”.




El vicepresident de la Comunitat de Comunes de les ‘Colines’ de Léman, Giles Thomas, declarava que tenen la mateixa problemàtica que nosaltres i, com ací, se centren en fer polítiques educatives de prevenció. Així mateix, Thomas destacava que el projecte Comenius “no ha estat un projecte només d’aigua, sinó que ha anat molt més enllà, ha estat un projecte de comunicació entre les dos comunitats que ha aportat un enriquiment entre els participants, el que obri les portes a què el contacte continue tot i que finalitze el projecte”.

Alicia Siscar, regidora d’Educació i Cultura i actriu important dins l’organigrama d’organització del projecte es mostrava emocionada un dia abans de concloure la Setmana de l’Aigua. Expressava que “han sigut dos anys en els que ha estat un plaer treballar en conjunt”. Recordava que “s’ha treballat moltíssim, però ha estat un plaer”.




Juanjo Llorca, coordinador local del projecte Comenius subratllava que s’ha fet moltíssima feina al si dels centres educatius. Així mateix, comentava que “l’objectiu del projecte ha estat revaloritzar l’aigua i també conèixer-nos un poc més tota la comunitat educativa d’ací i d’allà; un intercanvi d’experiències”. Dominique Dubie posava l’accent en l’equip que hi hagut al darrere del projecte a la part francesa perquè este es desenvolupara amb èxit.

Este matí, el subsòl pegolí ens ha descobert que al seu si guarda sorpreses. Una d’elles es troba al bellmig del Passeig Cervantes. És el naixement de la Font dels Quatre Xorros. Un brollador d’aigua abundant i enèrgic. D’ahí que l’emblemàtica font rage amb tanta alegria pels seus quatre canons. Els socis francesos han estat testimoni abans de posar-se en marxa per recórrer la ruta de les fonts dissenyada especialment per al Comenius pel Centre Excursionista de Pego.






A l’altra banda del poble, al passegi Michel una multitud de tallers i un miler d’alumnes continuaven aprenent qüestions relacionades amb l’aigua. Abans d’arribar allí, però, hem fet una aturada a l’IES Enric Valor de Pego. Rosa Berbegall, qui va redactar el projecte Comenius junt amb Juanjo Llorca, ens ha mostrat una enorme gota d’aigua elaborada amb botelles de plàstic que presideix el replà de l’últim pis de l’institut. Al darrer un mural amb flors també creades amb botelles d’aigua. Al mig, un fragment d’una poesia d’Estellés.






Molt aprop, l’inici del cicle de l’aigua, també elaborat amb botelles reciclades i gotes de cartolina. Una cascada que esdevé riu a la planta baixa de l’institut i que simbolitza el cicle de l’aigua i tots els elements que el composen.






Ja al passeig Michel (Clot), com a cloenda de la Setmana de l’Aigua del Comenius Regio Léman-Pego, ‘Aigua i desenvolupament sostenible’, una extensa mostra de tallers, la major part d’ells relacionats amb l’aigua. Una jornada en la que els xiquets i les xiquetes han pogut continuar aprenent, però d’una manera molt activa i dinàmica. A ressaltar la imaginació dels tallers que menuts i majors han pogut fer. La unió entre tot l’alumnat de Pego i l’energia que allí s’hi respirava, el bon ambient, el coneixement amb les activitats realitzades fora de l’aula… Un cicle vital de l’aigua traslladat a l’ensenyament.































688 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!