Fibromiàlgia en pantalla gran

L´Associació de Malalts de Fibromiàlgia de la Marina Alta estrena, avui a les 8 de la vesprada, a l´auditori del Centre Social de Dénia, el documental “Fibromiàlgia: la malaltia invisible”, dirigit per Pau Soler. Un treball pioner en aquest camp per a donar a conèixer, a través del testimoni d´especialistes i pacients, què és la malaltia. Avui se celebra el dia mundial de la fibromiàlgia, malaltia relativament recent. De fet, va ser el 1989 quan l´OMS classificava la fibromiàlgia com a tal i la definia per a facilitar als metges el seu diagnòstic. Es calcula que al voltant del 3% de la població pateix la malaltia, el que significa uns 2 milions de persones, de les quals, el 97% són dones.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada pel dolor crònic generalitzat, que predomina als músculs i els raquis, amb presència d´una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts predefinits, però sobretot en 18 zones corporals determinades. Però a més del dolor, es pateix fatiga, transtorn del son, transtorns de l´estat d´ànim, dificultats d´atenció, memòria i concentració, principalment.

Localitzem ara la malaltia a Pego (on hi ha al voltant d´una trentena de socis d´Afima) i la comarca. Per a commemorar el dia mundial de la fibromiàlgia l´Associació de Malats de Fibromiàlgia de la Marina Alta estrena el documental “Fibromiàlgia: la malaltia invisible”. El film ha estat dirigit pel documentalista de Dénia Pau Soler i té com a finalitat difondre què és aquesta malaltia, encara tant desconeguda. El treball ha estat classificat per Rafa Pastor, membre d´Afima, com a «pioner, ja que no hi ha cap altra iniciativa semblant».

El documental està teixit amb els testimonis de metges especialistes, opinions divergents sobre el tractament més efectiu i, per descomptat, l´experiència dels malalts que content en primera persona la seua lluita diària. La projecció es realitzarà aquesta vesprada a les 8 a l´auditori del Centre Social de Dénia.

Adela Àvila, delegada d´Afima a Pego, expressava la decepció que suposa que alguns metges encara no reconeguen la malaltia. Assegura que és trist que tot i estar classificada per l´OMS, la fibromiàlgia encara no s´haja incorporat de manera generalitzada en els estudis de medicina general.

Afima ha convocat a l’acte de presentació del documental, de 40 minuts de durada, a una sèrie de dones de reconegut prestigi, perquè recordem que al voltant del 97% de les persones que pateixen la malaltia són dones. Recolzaran l´acte les esportistes de Dénia Maica Sala i Amparo Ausina; la periodista Mercedes Gallec; la cònsol de Luxemburg a Alacant, Carmen Ayela; Amparo Navarro, degana de la facultat de Dret de la Universitat d’Alacant; la secretària de l’Audiència Provincial, Carmen Galipienso; i la Síndica de Greuges de la Comunitat Valenciana, Emilia Caballero.

Dimarts que ve aprofundirem coneixements sobre la fibromiàlgia durant el programa d´aquesta casa “Taula Oberta”, de 13 a 14 hores.


449 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!