En un mes d’aplicació de la Llei de Prevenció del Tabaquisme continua el debat

L’Associació d’Hosteleria de Pego que sí que afecta als seus negocis. A més, apunten a una baixada de les vendes de tabac en les màquines instal•lades en bars, pubs i restaurants. Entre els fumadors hi ha divisió d’opinió sobre la nova norma.
El 2 de febrer va fer un mes de la posada en marxa de la Llei de Prevenció del Tabaquisme, més coneguda com la Llei Antitabac perquè a partir d’ara ja no es pot fumar als establiments, centres laborals o transports públics. Així mateix, es prohibeix fumar en tots els espais públics tancats, però també en alguns a l’aire lliure com ara parcs i llocs d’oci infantil. Tampoc es pot fumar en cap espai escolar ni als recintes hospitalaris, replans, escales i portals dels blocs de pisos.

Sense excepcions, el tabac ja no és permès en discoteques, bars i restaurants. En l’àmbit de la restaurció només és legal fumar als espais a l’aire lliure, és a dir, “tot espai no cobert o tot espai que, estant cobert, estigui envoltat lateralment per un màxim de dues parets, murs o paraments”, segons apunta la normativa.

Els clubs de fumadors queden exempts de la Llei, ja que són locals específics per aquesta activitat. També es pot fumar en les habitacions dels hotels destinades a fumadors i tenint en compte que no se supere el 30% de l’espai del negoci.

Amb aquest enduriment es vol reduir la incidència del fum del tabac en els fumadors passius. Amb les estadístiques a la mà el tabac és, segons dades de Sanitat, la primera causa de mort evitable a l’Estat Espanyol. Cada any moren unes 60.000 persones; 1.500 d’elles són fumadores passives. Evitar eixes morts i el catàleg de malalties que duu aparellades el tabaquisme és el propòsit de la normativa.

El passat 20 i 21 de gener l’alumnat de 1r i 2n d’ESO de Pego va visitar el saló d’actes de la Casa de Cultura, un saló que s’havia transformat en una Aula del Tabac. Una activitat proposada per la Conselleria de Sanitat, dins de la política de prevenció per a la disminució del consum de tabac, posada a disposició dels centres docents, a través de la direcció de Salut Pública de Dénia i amb la col•laboració de l’Ajuntament de Pego.

En eixa aula del tabac, de les moltíssimes coses que es van explicar va ser el perquè actualment apareixen en els paquets de tabac que ‘Fumar mata’ o eslògans similars. Va ser la solució que van trobar les tabaqueres per tal de no perdre més judicis contra les famílies de les persones mortes a causa del consum del tabac. Avisar i fer públic que fumar era perjudicial per a la salut.

Moltíssima gent, tot i que actualment se sap que el tabac és perjudicial per a la salut continua fumant. Un acte que continua estant associat a l’oci del menjar, la copa i el ball i és ahí on s’ha plantejat el problema i la polèmica actual. Des de la recentment creada Associació d’Hosteleria de Pego, la seua presidenta, Rosi Herèdia, coincidia amb la majoria de les opinions que estem escoltant en els mitjans generalistes d’altres associacions d’Hosteleria, que la Llei de Prevenció del Tabaquisme “sí que ens afecta prou perquè la gent està molt nerviosa, molt descontrolada”. A més, comentava que la venda de tabac de les màquines també ha baixat en este mes de vigor de la nova norma.

Dos són les reunions que han mantingut l’Associació d’Hosteleria de Pego abordant la Llei de Prevenció del Tabaquisme, el que indica l’afirmat anteriorment per la presidenta de l’associació. Una d’elles és per tal d’intentar coordinar-se en altres associacions d’hosteleria i fer front comú al que veuen un problema per als seus negocis.

Annabel Nadal, gerent d’un dels pubs de Pego, l’Atxili reconeixia ser fumadora “de les que només fuma al bar” i és per això que no li va agradar gens quan va arribar la llei. No obstant, comentava que “la gent usuària del bar no he vist que haja massa males cares […] es veu que la gent jove és més permissiva i més tolerant del que ens pensem”.

Manifestava Nadal que “crec que no arriba en un bon moment per a anar prohibint i hi ha algunes coses que s’haurien de prohibir abans de fumar a un bar i crec que portarà molts problemes”.

I què pensen els fumadors? Hi ha de tot, però s’imposa el malestar. Malgrat això entre persones fumadores es pot sentir que prefereixen que els llocs estiguen nets de fum que fumar. D’altres creuen que fa temps que deuria d’estar aquesta llei, i que la polèmica està sobredimensionada, tot i que reconeixen que costa deixar l’hàbit. Entre els fumadors també hi ha qui demana que “si tan dolent és el tabac, que ens ajuden a deixar-lo”, ja que reconeixen que els tractament són cars. També opinen que amb la llei se’ls passa a tractar de delinqüents o marginals socials.

També hem trobat l’opinió, no tan abundant, de gent no fumadora. En aquesta banda hi ha gent que opina que es podria arribar a una cosa intermitja semblant a la que hi havia abans de l’enduriment de la Llei de Prevenció del Tabaquisme, sempre tenint en compte que no es moleste als no fumadors. D’altres opinen que és justament la llei anterior la que ha fet mal a l’enduriment perquè és com llevar el caramel. I matisava que la llei el que fa és regular on es pot fumar i on no. Així mateix, apuntaven a que, pot ser que el problema estiga no tant en el fumar o no fumar com que comencen a escassejar els diners.

Així, sembla ser que la societat continua dividida davant aquesta nova Llei de Prevenció del Tabaquisme que regula els llocs on es pot o no es pot fumar, comptant per primera vegada en molts anys, en les persones no fumadores i la salut general.
438 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!