Els vots en contra del PSPV i Compromís no deixen prosperar la moció del PP sobre el Pla Xarxa Llibres

Estos instaven a accelerar la regulació de la llei per posar-la quan abans en marxa i també que estiguen en compte les rendes de l’alumnat a l’hora de repartir les ajudes. Des del partit socialista no estaven d’acord en eixa discriminació perquè creuen que l’educació ha de ser universal i gratuïta. Compromís avançava que ja s’està regularitzant la norma.
El Partit Popular va presentar en el ple ordinari d’octubre una moció relacionada amb el Pla #XarxaLlibres. La seua portaveu, Ana Ortolà, explicava que es creia escaient la moció perquè, tenint en compte que ja s’ha iniciat el curs i el temps transcorregut des què s’anunciara la mesura per part del Consell, «caldria agilitzar-se el poder saber com s’ha de fer, quina quantia ha de pagar cada entitat, podent satisfer d’esta manera, el més aviat possible les expectatives generades en les famílies». D’altra banda, Ortolà, denunciava que «no hi hagut diàleg entre les institucions» i instava més informació per saber com actuar tant l’ajuntament com la diputació.




Ana Ortolà també comentava que, ja que la competència en matèria educativa és de la Conselleria, volen saber qui gestionarà els bancs de llibres per a traslladar-ho a la família.

La moció s’incloïa a l’ordre del dia per unanimitat. El popular Simón Ortolà era l’encarregat de llegir-la a la resta de corporació. La moció posa de manifest que el PP dóna suport a esta iniciativa en els ajuntament i diputacions on governem. No obstant, critica que la mesura no s’haja dialogat i consensuat amb la resta d’administracions. Així mateix denuncia que, donat com d’avançat està el calendari, l’adhesió al Pla #XarxaLlibres suposarà un sobre esforç per a ajuntaments perquè «no disposen en este moment de partida pressupostària adequada».




D’altra banda, en la moció el PP defensa que «no s’aplique una ajuda igual per a totes les famílies perquè no tenen la mateixa capacitat econòmica ni necessiten de la mateixa manera les ajudes». Defensen, per tant, que «han de beneficiar-se [de la mesura] les rendes més baixes i les classes mitjanes i s’han d’excloure les rendes més altes».

La moció demana «que amb la major brevetat estiguen resolts tots els aspectes jurídics, administratius i financers derivats de la improvització, a fi que s’efectue el pagament dels llibres de text».



El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, manifestava alegrar-se de la moció presentada pels populars i recordava que quan l’equip de govern va presentar l’adhesió al Pla Xarxa Llibres els populars es van abstindre. Dit açò, Ortolà, avançava el vot favorable a la moció, «tot i haver alguns termes que no compartim». La intenció, transmetre a la Generalitat «una preocupació perquè el que interessa de la moció és que la Generalitat sente les bases per tirar endavant esta mesura». De la moció també criticava la demanda popular sobre la diferenciació de rendes i declarava el portaveu de Ciutadans que «en educació obligatòria deuria ser universal i gratuïta» i per això no ho compartix.




Compromís per Pego anunciava des del principi que anava a votar en contra de la moció. Anna Sastre declarava que «em fa molta gràcies això de dialogar i acordar amb la gent» i recordava que «portem uns anys del Govern del Partit Popular on la comunitat educativa ha sigut l’atac principal a tots els nivells». D’altra banda, la portaveu de Compromís explicava que, segons les seues informacions, «està regulant-se l’ordre per la qual es legislarà com funcionaran estes ajudes a llibres». A més, Anna Sastre defensava encaridament que el Pla Xarxa Llibres no es tracta d’una simple ajuda a la compra de llibres de text, sinó que té com a finalitat última la creació d’un banc de llibres públic, substituint la tasca que moltes AMPA i centres estan fent actualment.




En eixe moment, el regidor d’Educació comentava que en altres comunitats autònomes els llibres de texts són a cost zero però ací el PP no s’havia preocupat de regular eixa norma.

Recordava Anna Sastre que el Pla està dirigit a les escoles públiques i concertades.




Els socialistes també anaven a votar en contra, anunciava el regidor d’Educació, José Merí. Entre d’altres coses perquè «hi ha uns punts» de la moció que no compartixen. Com a exemple la universalització de l’educació primària i secundària. Lamentava també l’actitud de la Diputació d’Alacant per no haver-se adherit des del principi. Així mateix, demanava que esta administració, com la de València, assumira el 33% dels pobles, a més del seu 33%. En el que sí que estava d’acord Merí és en què la Generalitat regule el més prompte possible la norma.

La moció no s’aprovava pels vots en contra dels socialistes (6) i de Compromís (3), en total 9 vots en contra. Votaven a favor de la moció presentada pels populars, els seus regidors (3) i Ciutadans de Pego (2), en total 5 vots a favor.
914 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!