Els turistes eviten l’Almadrava i Les Deveses

Un any després de la regeneració de les Deveses i l’Almadrava, amb graveta de pedrera i espigons endinsant-se en el mar, esta part del litoral a penes rep la visita de banyistes. La fina coberta d’arena extreta d’altres cales ha desaparegut el que espanta als turistes. Poca gent per a tants metres de terra guanyats al Mediterrani. El litoral regenerat fa un any pel Ministeri de Medi Ambient, en l’Almadrava i Les Deveses, rep pocs visitants. Potser serà per les característiques de la platja que ha quedat finalment reduïda a una capa compacta de material de construcció -graveta de pedrera- amb què es cobrixen uns cinquanta metres de superfície des de les cases de primera línia fins a la vora.

Aquell projecte va estar plede polèmiques des de la seua redacció fins a la seua execució i el nivell d’improvisació del ministeri va arribar a límits insospitats. En primer lloc la plataforma en defensa del litoral (integrada per ecologistes i la Confraria de Pescadors de Dénia) es va oposar junt amb partits polítics com Els Verds-L’Entesa o el Bloc a un projecte que suposava el soterrament de les praderies de Posidonia Oceànica que existixen en esta zona i que són el suport de moltes espècies marines.

La història va acabar amb la construcció d’espigons al mar i centenars de camions que van descarregar graveta procedent de pedreres. Davant de les queixes pel material utilitzat el Ministeri de Medi Ambient va destruir part d’un cordó dunar en Les Marines, per a depositar l’arena sobre la graveta, i després de les denúncies i la intervenció de l’ajuntament va sostraure l’arena en esta ocasió d’una platja existent junt amb l’escullera nord del port de Dénia.

Un any després de finalitzar aquell projecte que va costar més de 7 milions d’euros l’arena de platja ha desaparegut i la graveta compacta és una realitat en el litoral nord dianense. Ara, a les Marines, es demana un projecte d’espigons per a la recuperació de les platges. En els huitanta l’administració central va retirar les esculleres existents i va regenerar la costa amb arena marina. Només un dic submergit i paral•lel a la vora es va quedar enfront de l’actual Blay Beach.

Despús-ahir, la plataforma, en la seua primera assemblea, va acordar sol•licitar a Costes la recuperació del projecte de 1984 per a la construcció de 15 espigons paral•lels a la línia de mar per a posar fre a la pèrdua d’arena de les platges; i a més, que anualment es recarregue d’arena la platja, com s’ha fet este estiu.

Els ecologistas ja s’han desmarcat d’aquest projecte perquè «la solució dels espigons ja es va demostrar fa molts anys que no és vàlida».. També els abocaments d’arena en la platja, segons Agró, tenen el mateix efecte de destrucció de posidonia i, de fet, «l’estudi que va fer en el seu dia la Confraria de Pescadors va demostrar ja que on menys pesca hi ha és en Les Marines», a causa de la desaparició dels fons d’algues.322 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!