Els pegolins i les pegolines tindran una baixada del 10% en els rebuts del fem a partir de l’1 de gener de 2015

Almenys eixa és la intenció de l’equip de govern i per això van presentar en el plenari de novembre la modificació de l’ordenança reguladora de la taxa de recollida de residus sòlids urbans. La proposta de l’equip de govern era d’un 14%, tot i que esta finalment serà del 10% després que s’aprovara una esmena presentada per Compromís en què proposa que eixa disminució perquè es puga bonificar amb un 50% de reducció no només als pensionistes -com fins ara- sinó també a les persones que estan en situació d’exclusió social, previ informe de Serveis Socials.
Un dels punts que incloïa l’ordre del dia del plenari ordinari de novembre de l’Ajuntament de Pego era la “modificació de l’ordenança reguladora de la taxa de recollida de residus sòlids urbans”. Explicava l’alcalde, Enrique Moll, que en un principi la proposta de l’equip de govern recollia una rebaixa del 14%, que implicaria un estalvi d’un poc més de 20€ anuals. A esta proposta Compromís va presentar, en temps i forma, una esmena que modificava el percentatge.
La portaveu de Compromís per Pego, Conxa del Ruste, llegia el contingut de l’esmena que plantejava “rebaixar de forma lineal un 10% la taxa de recollida de residus sòlids urbans de tal manera que tota la població obtinga un benefici del menor cost actual de la recollida i del guany que suposa el reciclatge, que implica un menor cost de gestió dels residus que es destinen a l’abocador.” Alhora proposen afegir en l’apartat 7 de l’ordenança, el que bonifica amb un 50% de la taxa els pensionistes amb rendes baixes, “al col•lectiu de persones amb ingressos mínims amb risc d’exclusió social”.

Explicava que del Ruste que “la intenció de l’esmena és que eixe 4% de diferència que, en el rebut d’una persona signifiquen 6 ó 7 euros, es destinen a fins solidaris i les persones que estan en precari en estos moments, perquè açò està subjecte a sol•licituds i revisable tots els anys, es destinen a estes persones que tenen rendes baixes i que, lamentablement, no només són els pensionistes”.
El regidor independent del Partit Popular Javier Gascó preguntava si això es pot fer i afegia que, si es així, “a mi em pareix de categoria”. Això sí, puntualitzava que s’han de vore molt bé els criteris per determinar qui té rendes baixes. La regidora de Compromís contestava que s’hauria de demanar un informe a Serveis Socials per vore els termes d’exclusió social.
El portaveu de Ciutadans de Pego i regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, que la reducció inicial era del 14% perquè “els costos ens han baixat. Estem reduint al voltant de 61.000€ de despeses” al que s’afegix que “hi ha una sèrie de regularització d’habitatges (de rústica) que també van a passar a cotitzar la seua taxa de fem i això va a produir que es produïsca un poc més d’increment”. Això comporta que l’Ajuntament de Pego “està en condicions d’arribar a produir una baixada de la taxa”. L’equip de govern, explicava Ortolà va proposar el 14% de reducció de la taxa perquè a partir del 15% s’ha de realitzar un estudi econòmic i no ens donava temps a poder-lo fer per a què l’aprovació d’esta taxa puga entrar en vigor 1 de gener de 2015.
Continuava explicant el regidor d’Hisenda que, amb l’aplicació de l’esmena de Compromís, aquelles persones més necessitades que compliquen tots els requisits podran bonificar-se pràcticament el 60%. Ressaltava Carmelo Ortolà que açò és possible perquè “des de fa molts anys des d’Intervenció s’està fent contenció de la despesa”.

La portaveu popular Maite Ferrándiz no estava massa d’acord amb el canvi perquè este significava que “per a beneficiar a uns, perjudiquem a d’altres perquè les empreses, bars, restaurants, bancs… en principi la proposta que havia fet la corporació era reduir el 14% i ara baixaria la rebaixa al 10%?”.
La portaveu de Compromís, Conxa del Ruste explicava que el que s’havia plantejat el grup davant l’estalvi que es produïx és “de quina manera ho distribuïm?” . Reconeixien que amb la seua proposta la gent tindrà menys benefici però defensava que “és un criteri de solidaritat que és el que defensem nosaltres […] perquè trobàvem que és més adient en el moment que estem patint”.

L’esmena s’aprovava amb 11 vots a favor (4 del PSPV, 4 de Ciutadans de Pego, 2 de Compromís i 1 vot del popular Javier Gascó) i 5 abstencions del PP.

Abans de votar el punt en si, una vegada inclosa l’esmena en el mateix, la portaveu popular Maite Ferrándiz explicava que en esta ocasió anaven a votar a favor de l’ordenança. No obstant, afegia que “hi ha altres impostos que es poden baixar”. Així mateix declarava que esta rebaixa “no suposa un estalvi per a l’Ajuntament perquè, agafant dades […], doneu-se compte que s’ha rebaixat el servei de recollia i la qualitat del servei també i això té un cost que ve a coincidir en la rebaixa”.

Aportava Ferrándiz que el 2013 el cost diari (compte rodó) del fem 2.500€, “el fem passa ara a recollir-se un dia menys a la setmana, per tant es podria rebaixar fins a un 20% el cost”.

Li contestava la regidora de Comerç, Pepa Sendra, recordant-li que el seu company d’equip de govern, Carmelo Ortolà ja havia explicat que la proposta de reducció del 14% inicial era perquè es vol començar a aplicar l’1 de gener de 2015 i tot aquell percentatge que siga superior necessita d’un estudi previ.
El regidor d’Hisenda discrepava de les dades aportades per Ferrándiz. Carmelo Ortolà explicava que el nou projecte de recollida de fem tenia com a objectiu reduir costos. Recordava que des de 2003 l’IPC ha anat augmentant, com també ha augmentat la taxa d’abocament a la planta del Campello i, asseverava Ortolà que “malgrat estos increments […] s’ha fet un esforç per a traure un contracte de menor cost total”.

D’altra banda, Carmelo Ortolà avançava que en breu es convocarà un plenari extraordinari per a aprovar un refinançament del deute perquè els tipus d’interès estan baixant. Esta mesura implicarà “un estalvi de diners […] per totes les situacions que puguen eixir d’este tipus”.
528 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!