Els eriçons a punt de desaparèixer de la Marina

La pesca furtiva redueix a la meitat les captures en menys d’un any La llotja de Dénia subhasta tan sols 80 dotzenes d’exemplars a la setmana. La seua desaparició en el mercat i el seu elevat cost obliga als restaurants de la comarca a adquirir-ho de Galícia.
Fins fa uns anys, quan arribava el mes de gener o febrer era prou habitual veure una colla d’amics o famílies menjant eriçons capturats per ells mateix o comprats a les llotges de Dénia, Xàbia o inclòs en les pescateries de diversos pobles de la Marina. Era una imatge que està a punt de convertir-se en històrica ja que la mar, la costa, els ecosistemes no poden suportar les agressions que l’home fa dia si dia també contra el medi ambient.

A principis d’any va començar la temporada d’eriçons de mar o bogamarins, un dels productes més valorats i exquisits de la gastronomia del litoral de la Marina Alta. No obstant, si l’any passat l’espècie marina ja era escassa enguany ho és molt més. De fet les captures d’esta temporada s’han reduït a la meitat.


Les causes d’aquest descens en la producció del també cridat «eriçó» a Dénia o «bogamarí» a Xàbia, cal buscar-les una vegada més en les captures industrials i il•legals que estan esgotant les costes. Malgrat que la normativa vigent prohibeix les extraccions per mitjà del busseig, els pescadors furtius continuen arrasant els cada vegada més escassos exemplars de l’espècie marina.
En estos moments, la llotja de Dénia està subhastant només 80 dotzenes d’exemplars a la setmana a un preu de fins a 8 euros la dotzena. Estes xifres posen de manifest un descens molt gran respecte a l’any passat ja que al març del 2005, la llotja subhastava 100 dotzenes diàries. A més a més, els exemplars que s’extrauen són cada vegada més xicotets el que demostra la seua joventut. Perquè l’espècie es regenere seran necessaris fins a quatre anys de desocupació biològica.

Malgrat el descens de captures, la demanda continua creixent. Per esta raó la major part dels restaurants opten per adquirir els eriçons de la costa de l’Atlàntic, de Galícia en particular. Estos eriçons de mar es cotitzen en el mercat just a la meitat del que s’extrau a la comarca, és a dir que una dotzena costa menys de quatre euros. A més la temporada de l’eriçó gallec acaba al juny mentre en el litoral de la Marina només es captura al gener i febrer.237 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!