Els bars i restaurants i els llocs de venda del mercat no pagaran enguany per l’ocupació de la via pública

La corporació municipal va acordar ahir per unanimitat la modificació de les ordenances que regulen les taxes per l’ocupació de la via pública amb les taules i cadires de les terrasses i amb els llocs de venda del mercat del dijous. Amb aquesta mesura es va decidir suprimir aquestes taxes durant l’any 2020 per la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. Així doncs, ni les terrasses, ni els punts de venda del mercat ambulant pagaran per ocupar la via pública durant aquest any.


La decisió d’eliminar les taxes per l’ocupació de taules i cadires havia estat acordada per tota la corporació prèviament, i responia a la voluntat general, segons va comentar el regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Ricardo Sendra, de «dinamitzar l’economia local».


L’edil assenyalà que aquesta mesura suposarà un ajuda per als hostalers que deixaran de pagar des de l’1 de gener, fins al 31 de desembre la taxa que correspon per l’ocupació de l’espai públic amb les terrasses. Una mesura que tindrà repercussió directa en les arques municipals, explicà Sendra.


Al voltant d’aquest assumpte, es va parlar també de la possibilitat de bonificar als comerciants part del pagament de la taxa d’arreplegada dels residus urbans. Una mesura que també s’està estudiant, segons indicà el regidor de Residus Urbans, Ricardo Sendra, i amb la qual també estaria d’acord tota la corporació.


Per part de Compromís, la portaveu Anna Sastre, va preguntar si es pot suprimir la taxa de l’arreplegada dels residus. El regidor de l’àrea va explicar per què només es podrà restar del pagament, la part proporcional dels mesos en què els establiments han hagut de romandre tancats.


I, també en el mateix punt, es va parlar de la necessitat de fer una ordenança que regule l’ocupació dels espais públics per part dels establiments quant a la superfície a ocupar, estètica, etc. Una proposta que va plantejar el regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà.


Compromís per Pego va estar d’acord amb Ciudadanos en aquesta proposta. Anna Sastre va plantejar que una regulació de les concessions facilitaria informació als empresaris i garantiria una igualtat de condicions, a més de donar una unitat estètica al poble. La portaveu plantejà, també, una altra preocupació del seu grup al respecte.


Finalment, Ricardo Sendra va aclarir, en contra del que s’estava donant a entendre des de l’oposició, que l’ocupació dels espais públics per part dels negocis d’hostaleria no es fa de manera arbitrària.

 

D’altra banda, la proposta de suprimir les taxes per als mercaders, per l’ocupació de la via pública els dijous durant tot el 2020, va arribar al plenari per moció d’urgència des de Populars Pego.


El portaveu, Ferran González, explicà la motivació d’aquesta proposta i assenyalà que el seu grup no podia deixar passar més temps, fins al pròxim plenari com a mínim, perquè la corporació prenguera aquesta mesura.


L’acord en aquest punt també va ser per unanimitat. De fet, des de la resta dels grups municipals es va recalcar que la moció l’havien presentada els populars, però l’assumpte s’havia parlat en l’última Junta de Portaveus, i tots els partits estaven d’acord en llevar la taxa dels punts de venda ambulant del mercat. Així ho va recordar, entre altres portaveus, la de Ciutadans de Pego Independents, Alicia Siscar.

La supressió d’aquesta taxa, segons Ricardo Sendra, implica que l’Ajuntament deixarà d’ingressar enguany 33.000€ per l’ocupació de la via pública amb els llocs de venda. La qual cosa, matisà el regidor, no suposa cap complicació pressupostària.


ALTRES ASSUMPTES

La sessió plenària d’ahir es va desenvolupar telemàticament, a través de Zoom, i es va emetre en directe pel canal de Youtube de l’Ajuntament de Pego. En ella es va arribar a altres acords, com l’aprovació del pla econòmic-financer dissenyat per la regidoria d’Hisenda per a l’actual exercici i per al del 2021. Segons explicà el regidor d’Hisenda, Juan José Arbona, el pla és necessari perquè l’Ajuntament de Pego incomplí la regla de la despesa en l’any 2019 per haver de pagar vàries condemnes judicials.


En pròxims informatius detallarem aquest punt que va ser aprovat amb els vots a favor del Pspv-Psoe, Ciutadans de Pego Independents i Ciudadanos, i l’abstenció de Compromís i Populars Pego.


Per un altre costat, també es va aprovar, per unanimitat, la inclusió de Pego en la xarxa d’entitats locals per a desenvolupar els ODS de l’Agenda 2030. És aquesta xarxa creada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en novembre del 2019 amb l’objectiu d’afavorir la coordinació d’actuacions entre els Governs Locals. L’adhesió la va defensar la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà.


Per contra, la corporació no va donar suport a cap de les tres mocions presentades per Compromís per Pego. El grup inclogué dos en l’ordre del dia, i una altra per urgència. La primera de les propostes dels valencianistes demanava al ple que l’ajuntament oferisca informació a les empreses referent a les licitacions en contractes del sector públic. Una proposta que va defensar la regidora Conxa del Ruste


En definitiva, Compromís proposava que, arran la darrera modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic, que ha suposat alguns canvis en els termes de la contractació, l’Ajuntament de Pego facilite i oferisca informació, qualificació i formació a les empreses i cooperatives locals perquè puguen accedir a les licitacions de serveis i obres públiques.

En aquest plantejament de la moció, del Ruste va indicar que la informació a les empreses impediria el fraccionament dels contractes majors, tal com estableix el marc legal actual, i així s’evitaria fer els informes de reparo que presenta Intervenció en cada plenari.


El regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà, va demanar aclaracions al respecte d’aquesta qüestió amb garanties.


L’interventor, Carlos Soro, va recordar al regidor que en tots els plenaris ordinaris s’ha donat compte de diferents informes de reparo. Finalment, va intervindre l’alcalde, Enrique Moll, per a fer memòria del per què d’aquestos informes.


Pel que fa al debat de la moció, el grup socialista es va mostrar en contra per considerar que la tasca de formació i informació a les empreses correspon a professionals com les assessories. Així, l’Ajuntament de Pego podria incórrer en una competència deslleial. Ciutadans de Pego Independents es va manifestar en la mateixa línia. Alicia Siscar va parlar també de competència deslleial i es preguntà, a més, si l’ajuntament estaria capacitat per a dur a terme les accions formatives que reclamava Compromís.

La moció va rebre els vots a favor de Compromís i en contra del Pspv-Psoe, Ciutadans de Pego Independents i Ciudadanos. Populars Pego es va abstindre.

 

 

1407 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!