Els alcaldes es mobilitzen per l’alt cost de portar el fem a El Campello

Els municipis hauran de pagar quasi 25 e més per cada tona i els edils demanen dades que justifiquen la pujada, ja que passarien a pagar de 55 euros a uns 80 euros per tona. Un fet que el més probable és que acabara repercutint en les butxaques de la ciutadania. Els alcaldes van resoldre la problemàtica de l’alt cost del transport de fem fins a la nova planta de transferència de residus sòlids de El Campello amb un concís comunicat, però, en realitat, hi ha prou més de rerefons. L’acabada de crear Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta va realitzar ahir una reunió en l’Ajuntament de Xàbia en la que es va acordar demanar que es retarden la comissió i la junta de govern del Consorci de Residus de la Zona XV, convocades per a dimarts que ve a Benidorm. L’argument oficial és que eixa convocatòria ha sigut massa precipitada i els consistoris no han tingut temps d’analitzar a fons les qüestions de “gran rellevància” que es debatran.

Sobre eixes qüestions hi ha una que destaca: la de l’alt cost que suposa per a cada Ajuntament portar el fem a la nova planta de residus d’El Campello. Segons sembla, en la documentació aportada als ajuntaments no es justifica que el transport a la planta supose pagar un 40% més per cada tona de residus sòlids urbans. Actualment es paguen 55 euros per tona, amb la nova proposta del preu del transport suposaria que la quantitat s’incrementara entre 22 i 25 euros, arribant a costa al voltant de 80 euros el transport d’una tona de residus sòlids urbans.

Encara que eixa pujada, que estrangularia molt més les ja precàries economies dels ajuntaments, podria no aplicar-se encara durant l’actual any, els alcaldes de la comarca saben que estan abocats a pagar un escaig més pel transport dels residus i, d’ací, que la qüestió siga més que prioritària per a la Xarxa d’Alcaldes.

A més, una altra perspectiva incòmoda és la de buscar eixos recursos en l’increment de la taxa de fem que paguen els veïns i les veïnes. La major part dels consistoris de la comarca ja han revisat a l’alça les seues taxes i saben que a la ciutadania no li faria gens de gràcia una nova pujada d’impostos.

La planta de residus d’El Campello, que assumeix els residus dels 52 pobles de la Marina Alta i Baixa, l’ha construïda i la gestiona l’empresa FCC, la qual cosa també suscita algunes reticències en la comarca, ja que esta mercantil ha tingut problemes en alguns municipis quan prestava el servei d’arreplega de fem.

Tot i això, els alcaldes presents es van cuidar molt ahir que de la reunió de Xàbia es fera una lectura crítica i és que s’ha de tenir en compte que el Consorci de residus depèn de la Conselleria de Medi Ambient i, entre els alcaldes de la comarca, hi ha majoria del PP.

L’amfitrió de la reunió celebrada ahir va ser l’alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, de Bloc-Centristes, que governa amb els populars des de fa poc temps. També van assistir els alcaldes del PP de Dénia, els Poblets i el futur primer edil de Teulada. En representació del consistori pegolí va acudir el regidor de residus, el socialista Andreu Dominguis.490 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!