Els ajuntaments s’han de «posar les piles» per poder complir amb el ‘Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia’

El primer horitzó al que han d’arribar és a la reducció de les emissions de CO2 en un 20% per a l’any 2020, amb el resultat d’augmentar en un 20% l’eficiència energètica i cobrir un 20% de la demanda energètica amb energies renovables. El segon objectiu és reduir en un 40% eixes emissions de CO2 per a 2030. Sinó s’arriba a l’objectiu marcat a través de l’aplicació dels Plans d’Acció, que Pego va aprovar el passat mes de març de 2016, s’ha advertit als consistoris que desapareixeran moltes de les subvencions que actualment reben.

17457610_1319601891459345_3132228674933981274_nAhir l’Alcalde, Enrique Moll i la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà van participar, a València, en la Jornada organitzada per la FVMP i la Fundació Municipalistas por la Solidaridad y el Fortalecimiento Institucional (MUSOL) sobre el Canvi Climàtic i el Pacte d’Alcaldes. Un pacte per l’energia sostenible local al que està adherit l’Ajuntament de Pego des d’abril de 2010, quan la corporació municipal va aprovar en ple, per unanimitat, adherir-se. Una iniciativa que arribava des de la Unió Europea, qui ha estat des d’aleshores liderant la lluita global contra el canvi climàtic i l’ha feta la seua màxima prioritat.

El-pacto-de-los-alcaldes-paso-a-pasoLa proposta europea per als municipis ‘Energia per a un Món en Transformació’ es va fixar, ja en 2010, com a objectiu principal reduir les emissions de CO2 en un 20% per a l’any 2020, amb el resultat d’augmentar en un 20% l’eficiència energètica i cobrir un 20% de la demanda energètica amb energies renovables. Per tant, mitjançant l’adhesió a esta iniciativa, Pego es comprometia a eixa reducció i alhora a augmentar en estalvi i eficiència energètica. Actualment, però, hi ha una segona fita signada no fa massa pel Pacte d’Alcaldes en la que s’actualitza el calendari i es fixa per a 2030 reduir les emissions de CO2 en almenys un 40% i adoptar un enfocament integral per a abordar l’atenuació del canvi climàtic i l’adaptació a este.

La Fundació MUSOL està executant el projecte “El Pacte dels Alcaldes, iniciativa europea per a la implicació dels ens locals en les polítiques climàtiques i la innovació participativa”, cofinançat per la Representació a Espanya de la Comissió Europea. L’objectiu del projecte és promoure el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia com a iniciativa aglutinadora de lacció climàtica a nivell territorial a Espanya i com flagship de la Unió Europea que reforce el seu lideratge climàtic mundial.

17457364_1319602058125995_3979861165978178745_nLa d’ahir va ser una jornada totalment formativa en que es van plantejar les oportunitats que este pacte oferix i el seu potencial per a l’aprenentatge, a nivell europeu, per a la millora de les polítiques climàtiques locals així com per a la internacionalització dels territoris.

El Pacte dels Alcaldes per al Clima i l’Energia agrupa a milers d’autoritats locals i regionals amb el compromís voluntari d’aplicar en els seus territoris els objectius climàtics i energètics de la UE.

Una de les conclusions a les que es va arribar en finalitzar la jornada és la pressa amb la que han d’actuar els ajuntaments per a poder arribar a l’objectiu de reduir, en 2020, el 20% de les emissions de CO2 dels seus municipis. Explicava a Ràdio Pego Laura Castellà, regidora de Medi Ambient, que a Pego els dos focus principals d’emissions són: la flota de cotxes vells que hi ha al municipi i, principalment, l’enllumenat públic. Així mateix, reconeixia que, tot i que s’ha avançat en la reducció del CO2 des de 2010, encara queda un llarg camí per recórrer per poder arribar a la quota marcada pel Pacte dels Alcaldes, eixe 20% de reducció.

Conferencia_Pacto_de_AlcaldesUn dels avantatges amb que compta Pego és que ja té aprovat l’inventari d’emissions i el Pla d’Acció, comentava la regidora de Medi Ambient. Qui també era conscient que, «ens hem de posar les piles» per a poder arribar, el que es traduir en una acceleració en l’aplicació del Pla d’Acció per a poder arribar a temps a l’objectiu marcat per a 2020.

Sinó s’arriba a eixa fita, en la jornada es va advertir a l’auditori que, es negaran subvencions que actualment s’estan aprovant i que van encaminades a millora l’eficiència energètica dels municipis. De fet, informava la regidora de Medi Ambient pegolina que els ajuntaments estan «legalment obligats a tirar endavant el Pla d’Acció, el que vol dir que tindria prioritat sobre altres partides pressupostàries». Les inversions del Pla d’Acció, a més, serien sostenibles i per tant una part del pressupost es podria invertir en les accions a efectuar.

El canvi de lluminàries analògiques a lluminàries LED permetria reduir el consum energètic, a més de rebaixar a la meitat les emissions a l’atmosfera de diòxid de carboni (CO 2) i sofre (SO 2). Este tipus d’enllumenat també evita la contaminació lumínica dels fanals de vapor de sodi tradicionals, ja que permet dirigir la llum per il·luminar només la zona desitjada. No obstant això, el preu que suposa el seu canvi és tan elevat que, assegurava Castellà, es tardaria segles en poder realitzar la modificació necessària per reduir el 20% d’emissions de CO2 a Pego. Tanmateix, durant la jornada van informar que l’oficina de Canvi Climàtic situada a Madrid, permet que, en canviar les perilles, se’t tornen 9,7€ per tona de CO2 reduïda. Per acreditar este estalvi cal presentar informes que mostren eixa reducció.

2038 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!