Els ajuntaments de la Comunitat ja disposen d’una norma marc per a lluitar contra el vandalisme, la prostitució i la mendicitat

S’anomena Ordenança de Protecció de l’Espai Públic i ha estat aprovada per unanimitat dels representants municipals en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Cada Ajuntament de la Comunitat Valenciana podrà adaptar-la a les seues necessitats i variar l’import de les sancions.
S’estarà d’acord amb la filosofia que persegueix la nova Ordenança de Protecció de l’Espai Públic aprovada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, però el cert és que a partir d’ara qualsevol ajuntament del País Valencià podrà assumir-la com a pròpia i aplicar-la.

L’ordenança marc de Protecció de l’Espai Públic que persegueix la prostitució, la mendicitat, l’activitat dels gorretes o qualsevol activitat que pertorbe la tranquil•litat dels veïns. La norma, que pot assumir qualsevol ajuntament de la Comunitat Valenciana, és molt restrictiva i preveu imposar sancions de fins a 3.000 euros per mantindre relacions sexuals en un cotxe dins de la ciutat o de 400 euros a les persones que compren pel•lícules i discos piratejats en el carrer. Ha sigut aprovat per unanimitat dels representants municipals en la federació i respon a la petició dels ajuntaments que no saben com atallar problemes com els grafitis o el vandalisme. L’ordenança precisa una sèrie de sancions i permet portar davant del jutge als autors insolvents per desobediència

La normativa prohibeix expressament la mendicitat i estableix la possibilitat de confiscar als indigents els diners que aconseguisquen. El text estableix que els agents primer advertiran els captaires i si persistixen els denunciaran per desobediència. El document advertix que practicar la mendicitat amb menors pot ser sancionat amb multes d’entre 1.500 i 3.000 euros, oferir mocadors en el carrer comporta una sanció de fins a 150 euros o netejar parabrisa està castigat amb fins a 400 euros. El protocol puntualitza que els ajuntaments treballaran per a eradicar la mendicitat “a través de la inclusió social”. Els indigents que acacen als ciutadans seran multats amb 150 euros.

Dormir de dia o de nit en espais públics està sancionat amb fins a 400 euros. Tampoc es podran utilitzar els bancs per a dormir ni llavar-se en fonts públiques.

El text tracta d’acabar amb la prostitució en el carrer i perseguix per igual a prostitutes i clients. El marc legal diferència entre la pràctica del sexe a menys de 200 metres de vivendes, col•legis i centres de treball, i el realitzat fora dels nuclis urbans. En el primer cas els clients i meretrius s’enfronta a sancions d’entre 1.500 i 3.000 euros per una infracció greu, i en el segon a multes d’entre 750 i 3.000 per una lleu. A més, si les professionals del sexe continuen en la zona podran ser posades a disposició judicial per desobediència. El document advertix que qualsevol persona que mantinga relacions sexuals en un vehicle en el carrer, sense que hi haja diners, també pot ser castigat amb 3.000 euros.

El document persegueix el “botelló” i estableix zones d’especial protecció com els parcs, jardins i places. Les sancions per consumir alcohol en el carrer poden ser de fins a 3.000 euros. El protocol apunta que els pares seran els responsables dels actes dels seus fills quan siguen menors i per tant hauran de fer front a la sanció. El text també articula càstigs pels abusos dels casals fallers o qualsevol altre tipus d’associació festiva que cause molèsties als veïns.

L’ordenança prohibeix la venda i compra d’aliments, begudes i altres productes (com les falsificacions). El document regula multes de fins a 400 euros per a venedors i compradors. A més, estableix que els aliments en bon estat siguen remesos a associacions de beneficència. En el cas que el venedor siga sorprès amb mercaderia legal, haurà de pagar la sanció per a poder recuperar-la.

El document reglamenta la prestació de serveis en zones públics -carrers o platges- com la lectura del tarot, l’elaboració de trenes, la música del carrer, la vidència, els massatges o la promoció de negocis. El protocol prohibeix la realització d’estos serveis si no s’obté una llicència municipal sota l’advertència de multes de fins a 400 euros. Tampoc es pot utilitzar el carrer per a la promoció o venda de vehicles nous o usats. Els agents de la policia local estaran autoritzats per a confiscar els diners que tinguen els músics dels carrers. Si les persones advertides per infringir la norma persisteixen, també seran posades a disposició judicial per desobediència.

La realització de grafitis està perseguida amb multes de fins a 3.000 euros. Els jóvens que pinten autobusos, vagons de metro o marquesines s’enfronten a sancions de 1.500 euros i si són menors hauran de pagar els seus pares. A més, els agents podran comminar els autors de les pintades que les netegen.

La regulació pretén ser una arma coercitiva per a dissuadir els possibles infractors. Cada Ajuntament de la Comunitat Valenciana podrà adaptar-la a les seues necessitats i variar l’import de les sancions. En tot cas, el text legal compta amb un ampli suport dels representants municipals i de les Forces de Seguretat, que portaven anys reclamant una normativa eficaç per a acabar amb comportaments incívics.754 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!