El projecte de línia d’alta tensió entre Gandia i El Verger exposat al públic

El projecte de reforç de subministrament elèctric en la costa de la Safor i part de la Marina Alta que afecta, en part a l’àrea d’afecció del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, presentat per l’empresa Iberdrola té un traçat de 27 quilòmetres, transcorrerà majoritàriament aèriament amb torres de fins a 50 metres d’altura i des de hui i durant 30 dies romandrà exposat al públic a l’ajuntament de Pego per a què la gent el conega i puga presentar al•legacions, si les troba pertinents. La notícia la coneixíem durant els darrers mesos de l’any 2008. Es tracta del projecte d’electrificació entre Gandia i El Verger. L’objectiu d’aquesta línia d’alta tensió és reforçar el subministrament elèctric en la costa de la Safor. Des de hui es troba a exposició pública i durant 30 dies, a l’ajuntament de Pego ja que tot i que el traçat no afecta el terme municipal de Pego, sí que es troba inclòs dins de l’area d’afecció del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

El traçat discorrerà pels termes municipals de Gandia, Bellreguard, Palmera, Piles i Oliva, a la Província de València, creuant la marjal de Pego-Oliva i per la Província d’Alacant discorrerà pels termes municipals de Dénia i El Verger. És per això que actualment s’està procedint a “l’exposició pública i consulta ciutadana del Pla de Participació Pública als efectes de definir els objectes de qualitat i la resta de consideracions que caldrà tenir en compte per a elaborar l’Estudi d’Integració Paisatgística de dita infrastructura”. Una infrastructura que s’espera que tinga 27 quilòmetres, seguint la costa, aspecte aquest que òbviament, no ha agradat gens en els respectius consistoris, on no s’acaba de veure clar que les torres de més de 50 metres d’alçada que necessiten les línies d’alta tensió poguen servir de reclam turístic.

Dels 27 quilòmetres projectats es preu que 21 siguen aeris i sis soterrats. Segons l’empresa Iberdrola, l’elecció del traçat queda justificada per l’existència d’un corredor d’infrastructures definit per l’autopista de peatge AP-7, la carretera N-332 i la línia elèctrica de 132 quilovats Gandia-El Verger. De moment, però els ajuntaments afectats tot i que no aposten per una negativa rotunda al pas de la línia, sí que exigeixen que aquesta se soterre per a evitar, sobretot, l’impacte visual. Tot i que el seu impacte no només és visual sinó també acústic i ambiental.

En el moment actual és el moment de què consistoris i públic en general consulte “el citat Pla de Participació Pública i formule les observacions que tinga per convenient realitzar en matèria de paisatge, complementant el qüestionari que forma part de dit Pla i que es pot trobar a l’Oficina Tècnica de l’Ajuntament de Pego.

El Pla de Participació Pública podrà consultar-se en la web d’Iberdrola www.iberdrola.es entrant a ‘Redes > Àrea de Negocio > Medio Ambiente > Proyectos de Infraestructuras’ i també en les dependències de l’Ajuntament de Pego i també als ajuntaments de Gandia, Daimús, Bellreguard, Palmera, Piles, Oliva, Benirredrà, Guardamar de La Safor, Real de Gandia, Almoines, Beniarjó, Rafelcofer, Miramar, L’Alqueria de la Comtessa, La Font d’En Carrós, Dénia, El Verger i Els Poblets.

La darrera paraula la té la Conselleria de Territori i Habitatge que deurà realitzar l’estudi d’impacte ambiental emetent informe favorable o no al projecte presentat. Ara s’estudien les afeccions mediambientals del traçat projectat entre les que figuren diversos paratges naturals protegits. Dins l’àrea d’estudi es troben el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, catalogat també com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC), també es contempla l’afecció al Paisatge Protegit de la Vall del riu Serpis.

A més, apareixen altres llocs catalogats com LIC com són les serres del Montdúver i Marxuquera, al nord de Gandia, i Les Valls de la Marina, al sud del Verger. Estos espais estan dins de la zona d’estudi, encara que en els límits de la mateixa. I fora d’ella, encara que molt pròxims, es troben els LICs de les Dunes de la Safor i l’Almadrava.

També figuren tres zones humides protegides per la Llei d’Espais Naturals de la Comunitat Valenciana. Estos són, a banda de la marjal Pego-Oliva, la desembocadura del riu Bullent, en Oliva, i la desembocadura i front litoral del riu Racons, a la comarca de la Marina. Segons l’informe, l’alternativa proposada per al projecte de la línia no afecta cap dels LIC presents en l’àrea d’estudi “encara que sí que travessaria l’àrea d’amortització d’impacte definida en el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals de la marjal Pego-Oliva”.

No obstant, l’empresa puntualitza que este àrea està prevista per a protegir el sistema hídric d’eixe espai natural, i que el traçat proposat transcorre en la seua major part separat del Parc Natural per l’AP-7 i la N-332.

Per part dels ajuntaments afectats entenen que la solució de soterra la línia és factible i només depèn d’una qüestió econòmica que consideren deu ser assumida per l’empresa constructora de la línia.
643 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!