El món faller a expenses de la normativa sobre l’ús dels seus locals

La Conselleria de Governació està elaborant un document per a regular els casals, les càbiles i la resta de locals de col•lectius festers per a intentar conciliar descans veïnal i diversió. Per tal de tractar aquest assumpte dilluns passat per la nit es van reunir a Gandia els representants de les Juntes Locals convocats per la Junta Central Fallera. El món faller pot sofrir una enorme transformació si es fa realitat la normativa que està elaborant la Conselleria de Governació per tal de regular les llicències per als casals. Per tractar la qüestió la Junta Central Fallera va convocar, dilluns passat per la nit, reunió de Juntes Locals, una cita a la que van acudir 40 de les 53 juntes locals censades, la de Pego una d’elles. I és que el món faller ha vist en poc temps com es tancaven cautelarment casals a Gandia, Torrent i Aldaia.

A dia d’avui, com comentava el president de la Junta Local Fallera de Pego, Ximo Bordes, Aldaia està duent a terme una campanya de recollida de signatures que està promovent en tots els casals fallers del territori valencià amb l’objectiu de reclamar a la Generalitat Valenciana que regule l’activitat dels casals i legisle per a que puguen obtenir llicència d’activitat específica. Això d’una banda, de l’altra, informava Bordes que “Fèlix Crespo, president de la Junta Central Fallera, va explicar que els tècnics estan mirant ja si és possible el fer una normativa per a casals i càbiles. Però que els tècnics li van plantejar que si voleu una normativa aquesta ha d’estar dins de la legalitat, el que vol adaptabilitat a les normatives de seguretat, higiene, entre d’altres.” Després de discutir la qüestió es va decidir que era preferible “tenir unes normes on agafar-se”.

Concretant més sobre que és el que podria implicar la normativa per als casals Ximo Bordes explicava que necessitarien “eixes d’emergència, si hi ha algun tipus de cuina, eixides de fum, adaptabilitat de les entrades dels casals a minusvàlids, i tot allò que se li exigeix a un local d’oci obert al públic.” Se suposa que aquestes exigències estarien relacionades, entre d’altres, amb la insonorització dels locals i el compliment dels horaris de tancament dels mateixos.

Totes aquestes adequacions permeten fer-se una idea de què aplicar les exigències que marcarà la nova normativa no serà fàcil i tampoc barat. Els casals que ja han aplicat algunes de les reformes que estarien reflexades en la normativa han tingut despeses entre els 18.000 i els 70.000 euros.

Però, què passa amb aquelles comissions falleres que no tenen un local propi, sinó que desenvolupen les seues activitats falleres en carpes? Seria el cas a Pego de la Falla Convent o la de la Falla Plaça i Natzarè. El president de la Junta Local de Pego confessava que sobre aquesta qüestió “no es va anomenar res, però supose que alhora de fer la normativa a part de contemplar els casals fixos, també es mirà l’assumpte de les carpes i les diferents condicions que han de reunir les carpes”.

Així que s’haurà d’esperar al desenvolupament de la normativa per a esbrinar el futur d’aquestes falles i de la resta, les que hauran d’abordar la remodelació dels seus casals per a no ser multats. I la festa, es veurà afectada si els casals han de parar la música a les 3 de la matinada? Són qüestions que aniran resolent-se a mesura que s’aplique la normativa.
724 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!