El futur hospital comarcal ja té la primera pedra


L’hospital donarà cobertura a 230.000 persones per l´hivern i 145.000 més a l’estiu. Les obres duraran al voltant de 21 mesos i està previst que el centre s´inaugure la primavera de 2008, tot i que les primeres previsions apuntaven a finals de 2007. Durant l’acte les Ampes de Dénia també es van fer escoltar, per a exigir el tercer institut.

Ahir el Consell, l’empresa adjudicatària i l’Ajuntament de Dénia van donar llum verda física a la construcció del nou hospital comarcal, en la partida de Beniadlà, junt a La Xara, en un multitudinari acte de col•locació de la primera pedra. L’actuació arriba amb retard sobre el que inicialment s’havia previst per la llarga tramitació prèvia al projecte. Malgrat tot, la marxa enrere per a dotar a la comarca d’un hospital, que tots coincideixen a qualificar de necessari, més enllà del model de gestió, es veu cada vegada més propera.

Per a la col•locació de la primera pedra, que va ser multitudinària, van assistir el president del Consell, la corporació municipal de Dénia amb l’única excepció dels Verds, i representants de l’empresa Marina Salut, adjudicatària del projecte i integrada per DKV assegurances -accionista majoritària-, Bancaixa i la Caixa d’Estalvis del Mediterrani.

L’acte va començar amb la simbòlica col•locació de la primera pedra, en la que es van introduir els periòdics del dia i monedes de curs legal, com mana el costum. A continuació, pala en mà, els representants de les administracions que aporten inversió al projecte van cobrir de terra la primera pedra.

Tant el president de DKV, Santacreu, com L’Alcaldessa de Dénia, Viciano, com el president de la Generalitat, Camps, van deixar de banda en el seu discurs, el conflicte que ha estat present durant tot el procés i van coincidir a definir l’inici de les obres com un fet positiu que obliga a mirar cap endavant amb optimisme.

Però l’alcaldessa va aprofitar l’ocasió per a recriminar al Consell que ha mantingut abandonada a la Marina Alta en quant a inversions sanitàries es refereix en els últims anys. A més, va demanar a Camps i al conseller Rambla que doten a la parcel•la dels accessos necessaris, que estan encara pendents de resoldre.

Per això, encara que va començar afirmant que l’inici de les obres de l’hospital suposa «un dia important per a la Marina Alta» i «de celebració», va advertir a continuació que és només «el primer pas per a posar fi al greu dèficit d’infraestructures sanitàries que pateix la comarca». I és que, va afegir després, «encara són moltes les demandes per atendre» en aquesta matèria per a garantir «l’accés a un sistema d’atenció sanitària de qualitat». En aquest sentit, va exigir la construcció d’un segon hospital en el sud de la comarca, una reivindicació que, va dir, «recolzem plenament».

Diametralment oposada va ser la intervenció del president de la Generalitat, que va qualificar d´«espectacular» l’esforç que la Generalitat està realitzant en el sector sanitari de la Comunitat, amb unes xifres econòmiques que «aclaparen». En el cas concret del nou hospital, Camps va voler destacar que les 240 habitacions del centre seran individuals, com a exemple de la «preocupació» del Consell per l’atenció als pacients. Serà, va dir, «un centre modern, ambiciós, pròxim, per a atendre una població de més de 200.000 persones» amb un personal d’uns 600 treballadors.

El proper 1 de juny començarà “formalment” a contar el termini d’execució de 18 mesos de treball. Que s’allargarà a 20 ó 21 mesos per les proves que s’han de fer una vegada acabades les obres. Per tant, el nou hospital podria obrir les portes la primavera de 2008, tot i que els plans inicials eren per a finals de 2007.
La companyia asseguradora ha calculat que la Marina Alta té una població de 230.000 habitants a l´hivern, que arriben als 375.000 a l’estiu, xifra a la que tenen previst donar cobertura sanitària.

DKV té compromesos 96 milions d’euros per a gestionar la salut de la Marina Alta (63 per a construir l’hospital i l’adequació de la Pedrera i 33 per a la resta de despeses durant els 15 anys de concessió). El nou hospital s’ubicarà en 35.600 m2 i comptarà amb 240 habitacions habituals, 8 quiròfans i un hospital de dia, entre d’altres instal•lacions.

Les associacions de mares i pares d’alumnes de tots els centres educatius de la ciutat es van manifestar per a exigir-li a Camps el tercer institut provisional. Tot i que no van poder manifestar-se davant el president del Consell, el fet no els va impedir fer-se escoltar. Primer van rebre a Camps en una pancarta amb el lema: “Per una educació de qualitat, tercer institut ja”. I després, durant l’acte, es van poder escoltar crits de “fora, fora” quan va intervindre el president de la Generalitat i el de Marina Salut, Josep Santacreu.

372 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!