El focus de picut roig a Dénia activa les alarmes en un radi de 20 quilòmetres

3.000 palmeres de Les Marines poden estar afectades. És la primera vegada que es detecta la plaga a la Marina Alta i ha fet encendre totes les alarmes ja que a la comarca i també a Pego existeixen importants planters de palmeres. El picut roig no és cap broma. Fa unes setmanes, la Conselleria d’Agricultura va confirmar, l’existència d’un focus a Dénia, a la urbanització de Las Ranas a Les Marines. Ja fa temps que hi havia sospites de la possible presència al terme municipal d’esta perillosa larva que acaba amb les palmeres, però és la primera vegada que hi ha constància oficial.

El focus va ser detectat per un equip de la Conselleria d’Agricultura que treballava a la zona on s’ha detectat el focus. Les primeres previsions apunten a què la plaga s’ha estès ja, com a mínim, per la zona d’unifamiliars que compren des de les Marines als Poblets i Ondara. Una zona on s´han xifrar en unes 3.000 el total de palmeres existents.

La plaga del picut roig té difícil solució. A partir d’ara, la Conselleria d’Agricultura haurà d’aplicar l’orde ministerial que estableix el protocol a actuar en estos casos: hauran d’examinar-se totes les palmeres existents en radis d’1, 5 i 20 quilòmetres. A més, automàticament s’ha activat la quarantena, per la que la palmera afectada serà talada i treta de la zona. Les altres seran polvoritzades per a intentar frenar l’avanç de la plaga.

El picut roig va ser detectat per primera vegada a la Comunitat al gener del 2004; és un coleòpter que està present a Espanya des de 1995, encara que només s´havia detectat a Andalusia. La seua larva es desenvolupa en l’interior de la palmera fins a aconseguir entre 3 i 5 centímetres. Una vegada fora de la larva, l’insecte aconsegueix també els 5 centímetres i es caracteritza per tindre una prolongació del cap en forma de pic i pel seu color rogenc. Es reprodueix amb rapidesa, perquè les femelles realitzen posades de 300 a 400 ous de mitjana, si bé només una part arribarà a l’estat adult.

Per a aconseguir el control eficaç del picut és imprescindible la detecció primerenca dels focus i la col·laboració de tots en l’adopció de les mesures oportunes. El principal símptoma que una palmera estiga afectada és l’aspecte de pansiment dels fulls del centre de la corona.449 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!