El Festacarrer se’n va a la Xara davant de la falta de recolçament del PP d’Ondara

És el tercer any que el festival no rep subvenció municipal. Els organitzadors no descarten la tornada a la localitat d’origen. La dotzena edició de Festacarrer, el festival de música popular celebrat tradicionalment a Ondara, es trasllada enguany a la Xara davant del poc suport rebut per part de l’ajuntament que ho va veure nàixer. L’Associació Cultural Ocell, organitzadora del festival, critica el desinterès mostrat per l’ajuntament ondarense des que el Partit Popular lidera l’equip de govern.
Festacarrer 2006 va ser la segona edició que no va rebre subvenció municipal, la qual cosa va obligar als organitzadors a buscar altres alternatives. Així, van haver de recórrer a algunes institucions públiques de Catalunya i les Illes Balears. Encara que l’ajuntament del Partit Popular porta tres anys boicotejant el festival, la conselleria de Cultura de la Generalitat serà, paradoxalment, una de les entitats patrocinadores enguany. El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, empreses privades del municipi i alguns particulars també col•laboren per a mantindre viu el Festacarrer, un dels festivals de música i dansa tradicional més arrelats en la comarca.

Un pressupost que decreix cada any està provocant que el festival no puga mantindre la mateixa intensitat amb què va començar, la qual cosa explica que el nombre de visitants siga cada any menor. Esta situació va fer que la idea de cancel•lar el festival cobrara cada vegada més força per als organitzadors.
Aguantar a Ondara o abandonar la iniciativa eren les opcions remenades per l’organització fins que van rebre la invitació de la Xara per a celebrar allí l’esdeveniment. Encara que l’ajuntament de l’entitat local menor no ha assignat cap subvenció prèvia per a finançar el festival, sí s’ha compromés a fer-se càrrec de les despeses que l’organització no siga capaç d’assumir.

L’Associació Cultural Ocell està convençuda que, al marge de l’evident valor cultural, l’esdeveniment és també un negoci, un important doll de diners per a Ondara. Per això, l’Associació qualifica de «miopia política» el fet que el Partit Popular, ara en el poder, no siga capaç d’apreciar el benefici econòmic que porten darrere els luthiers, «dolçainers i tabaleters» del Festacarrer.
Malgrat tot, els organitzadors del festival no descarten tornar a Ondara si en les pròximes eleccions municipals es produeix un canvi de govern que els torne a donar accés a les ajudes municipals destinades a les associacions culturals del poble.

L’esquerra no ha pogut frenar l’èxode

Des que l’Ajuntament d’Ondara va canviar de color polític i va començar amb la marginació al Festacarrer, partits polítics i organitzacions d’esquerra s’han mobilitzat per a mantindre-ho. Sense anar més lluny, al setembre de l’any passat es va organitzar un sopar per a sufragar la, llavors, onzena edició del Festacarrer com a símbol de la cultura valenciana.

Es van reunir prop de 500 persones entre alcaldes, edils i militància de PSOE, Bloc, EU, Els Verds i ERPV de tota la comarca. Primeres espases de l’esquerra valenciana com el líder del PSPV, Joan Ignasi Pla, o la coordinadora d’EU, Glòria Marcos, també van estar presents en el sopar

420 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!