El Dia Internacional de la Dona se celebra a Pego amb un dinar multitudinari, música clàssica i l’entrega del Premi ‘Jo Dona’

Després d’un cap de setmana ple d’actes, respectats per la pluja, s’arriba al dilluns, 8 de Març, amb una ajustada agenda. I és que més de 250 dones pegolines i, alguns homes, tenen una cita, a partir de la 1 al Mercat Municipal on tindrà lloc un dinar multitudinari, amb Concurs de Crosta inclòs. A les 7’30 de la vesprada la cita és amb la música de la JOMA i les solistes Eva Ortells, Stefania Maccaferri i Valeria Bolognani. Durant el transcurs del concert, s’atorgarà el Premi ‘Jo Dona’ 2010 a un exemple de dona emprenedora a Pego.
Avui és 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una celebració que fa 100 anys es va iniciar i que continua vigent perquè la igualtat entre dones i homes encara està lluny, tot i els avanços en el món occidental, que no en la seua totalitat.

Des de Pego, per a avançar un poc més en la consecució de la igualtat entre gènere, la corporació municipal va aprovar per unanimitat en el passat plenari ordinari, celebrat el dijous 25 de febrer, una moció per a treballar en la consecució real de la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la vida, tant públics com privats, una moció presentada per l’equip de govern, però recolzada, com ja assenyalàvem per totes les forces polítiques en la que es comprometien, “a treballar per una participació equilibrada de dones i homes en tots els espais de responsabilitat”, “a promoure la corresponsabilitat d’homes i dones en l’àmbit domèstic i de cures”; “a intensificar els nostres esforços per a identificar i abordar els obstacles que dificulten, impedeixen o limiten la participació de les dones en els àmbits de responsabilitat”, “a impulsar la consideració de possibles canvis normatius, que incorporen la transversalitat de gènere, mesures d’acció positiva, llindars i metes que promoguen una participació més equilibrada de les dones i homes en els àmbits polítics, públics i econòmics”, “a treballar per incorporar la dimensió de gènere en les respostes front a la crisi econòmica, financera i d’ocupació, tenint en compte el distint impacte que esta té en dones i homes” i finalment, es comprometien a “intenta eliminar i previndre tot tipus de discriminació”.

Pego avui, dilluns, Dia Internacional de la Dona, amb la regidoria d’Igualtat d’Oportunitats al capdavant, converteix aquesta jornada reivindicativa en molts punts del món, en una jornada lúdica i diferent per a moltes dones que tenen l’oportunitat d’ajuntar-se fora de casa per a compartir un espai únic amb el dinar del Dia de la Dona. Així, a partir de la 1 més de 250 dones pegolines i, algun que d’altre home, comparteixen l’espai del Mercat Municipal per a assaborir les diferents crostes que aporten i després de dinar, ballar fins a ben entrada la vesprada.

I per la vesprada la música de la JOMA i les veus de les solistes Eva Ortells, Stefania Maccaferri i Valeria Bolognani ompliran el Teatre Municipal d’harmonia i vitalitat. Un ambient idoni per a homenatjar una dona que ha estat exemple de valentia en el terreny empresarial, ja que va estar una d’aquelles dones arriscades i emprenedores que van pegar la passa definitiva que encetava un camí necessari per a la igualtat entre gèneres en el món empresarial. Coneixerem el seu nom en el transcurs d’eixe concert de la Dona, a partir de les 7’30 de la vesprada, quan s’atorgue el Premi ‘Jo Dona’ 2010.

Això és el que està previst per a hui. Demà, a les 10 de la nit, es projectarà al Cinema Municipal de Pego, la pel•lícula ‘Nacidas para sufrir’, una comèdia escrita i dirigida per Miguel Albaladejo i interpretada per Adriana Ozores, Petra Martínez, María Alfonsa Rosso, Malena Alterio i María Elena Flores.

La darrera pel•lícula de Miguel Albaladejo, ens conta que Flora, de 72 anys, és una dona fadrina, en un petit poble, una dona que sempre s’ha consagrat a la cura dels seus familiars més ancians. La única germana de Flora va morir molt jove i li va deixar tres nebodes orfes de les que també va haver d’ocupar-se. Les tres nebodes cresqueren i se n’anaren del poble, i ara Flora està espantada perquè arriba el moment en què haurà de tenir cura d’ella mateixa i tem que la duguen a una residència. La seua única salvació és Purita, una jove que ha estat ajudant-la en els últims anys a tenir cura dels seus ancians parents, i que és l’única amb la que se sent en família.

L’entrada a aquesta sessió única, dins dels actes organitzats per la Regidoria d’Igualtat d’Oportunitats en la setmana de la dona, és gratuïta.

Previ a tot això que acabem d’explicar… Divendres es coneixia que el jurat del Concurs de Fotografia, composat per Amparo Mengual, representant del Grup de Dones Cabal, Xaro Piera, representant de les ames de casa i Luci Argüello, representant de Ladies de Monte Pego, decidia deixar deserts els tres premis.

El regidor d’Igualtat d’Oportunitats, Àngel Sendra, confessava que “la temàtica no era fàcil”, recordem que s’havia de plasmar la dona en el món laboral, i el motiu per a ell “no és perquè no siga fàcil veure a una dona treballant, sinó perquè no és una fotografia que la tingues molt a l’abast”. Sendra expressava la idea de repetir el tema de cara a l’any que ve, amb el compromís d’anunciar-ho molt més prompte perquè les persones que decidisquen presentar-se tinguen més temps per a elaborar les fotografies. Alhora el regidor per la Igualtat d’Oportunitats, encoratjava les participants d’aquest any a tornar a intentar-ho en la propera edició.

Dissabte de matí s’inaugurava l’exposició de boixets al local de les ames de casa i es mostraven els millors treballs d’aquest curs. La presidenta de l’Associació de Boixeteres, Àngela Miralles, destacava, per damunt de tot, la incorporació de sang jove a l’associació, les dades ho confirmen: “de sòcies s’han incorporat, com a mínim, 15 de joves i d’alumnes s’han incorporat 10 i totes joves”. Aquest augment d’alumnes joves ha fet que s’incremente el nombre de classes. Si abans en tenien una, ara tenen dos classes a la setmana.

Al voltant de la IV Trobada de Boixeteres a Pego, Àngela Miralles, explicava que les diferents associacions que es van desplaçar al municipi, vingudes des de 25 pobles d’arreu de les terres valencianes, tenien moltes ganes de repetir l’experiència, després de l’èxit de les anteriors edicions. De fet, la presidenta de l’Associació de Boixeteres de Pego, comentava que estaven disposades a “estar de peu i tot” per tal d’assistir. I és que hem de recordar que l’oratge obligava a realitzar aquesta IV Trobada de Boixeteres, amb una expectativa de més de 350 boixeteres, al Mercat Municipal i no al Passeig Cervantes que és on estava previst inicialment.


Amb música de tabal i gaita de fons i un narrador que anava explicant les meravelles del Mercat Medieval s’inaugurava aquesta mostra de productes artesans transportada en el temps a centúries llunyanes. Amb la presència d’un falcó, que portava les tisores necessàries per a tallar la cinta inaugural, Àngel Sendra, regidor per la Igualtat d’Oportunitats, feia l’honor d’obrir les portes oficials d’aquest Mercat Medieval que feia tres anys havia abandonat el municipi de Pego i que el temps va respectar en certa manera. Sendra valorava positivament les activitats incloses en la fira per al gaudi de tot el poble de Pego.

En la vesprada de dissabte, l’esport femení envaïa bona part dels carrers pegolins amb una participació superior al centenar de persones, la major part d’elles dones, que van córrer, marxar o caminar per tal de reivindicar l’esport realitzat també per dones. Amb la col•laboració de la Regidoria d’Esports, el Club Dorsal 19 i Medes Esports, s’entregaven els premis a les tres primeres en arribar a la meta: Mar Sala, un primer premi de 50 euros, Carmen Marco, un segon premi de 30 euros i finalment, Mari Carmen Giner, un premi de 15 euros.

La regidora d’Esports, Marian Tamarit, comentava que “tot i el temps, ha anat molt bé”. Destacava que “allò important és que és una activitat que pot fer tot el món, que ha participat tan grans, com menuts, com persones majors”. Tamarit no s’oblidava del Club Dorsal 19 que ajuda en l’organització i del supermercat Mas i Mas, qui va donar a les participants una borsa plena de productes alimentaris, a més d’una samarreta i una gorra per a protegir-se del sol.

Informar també que al voltant d’un centenar de persones acudiren diumenge a migdia al Camp Cervantes per a presenciar el partit de futbol femení entre les dones de La Falla La Font i les Algarades. Un èxit de públic per a un interessant encontre que s’enduien les falleres. Al resultat responien les cristianes amb una rebantxa que s’espera siga pel mes de maig.

Per últim també ens fem ressò de les activitats que hui organitza l’Associació de Dones de la Vall d’Ebo: una xerrada aquest matí sobre “solidaritat en femení”. També hi hagut concentració a la plaça de l’Ajuntament amb un minut de silenci per les dones assassinades per la violència de gènere, que ja són 8, en aquest 2010.
459 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!