El Consell reactiva el pla autonòmic de retirada de cítrics per a millorar preus

Els citricultors valencians podran destinar novament a l’alimentació animal aquells calibres i qualitats de fruita que tenen una eixida més complicada cap al mercat en fresc. Els sindicats agraris reclamen que els beneficis arriben també als agricultors. Els citricultors valencians podran destinar novament a l’alimentació animal aquells calibres i qualitats de fruita que tenen una eixida més complicada cap al mercat en fresc. La consellera d’Agricultura, Maritina Hernández, va reunir ahir a la plana major del sector taronger per a anunciar-li, entre altres coses, la seua intenció de reactivar el pla autonòmic de retirada de cítrics ideat i posat en marxa en la campanya passada pel seu predecessor en el càrrec, Juan Cotino, amb l’objecte d’alleujar la complicada situació que travessava el negoci citrícola.

La iniciativa en qüestió complementa els mecanismes de retirada previstos per la legislació comunitària per mitjà de l’establiment d’ajudes per a afavorir l’enviament de la mercaderia amb menor valor comercial a l’alimentació de bestiar. En teoria, la supressió d’eixes quantitats excedentàries ha de contribuir a millorar els preus tant en el camp com en el mercat, una finalitat que no va aconseguir complir-se del tot l’any passat en l’aspecte concernent als productors, tal com van recordar a la consellera alguns representants de les organitzacions agràries presents en la reunió d’ahir, els que van reclamar mesures perquè els possibles beneficis del projecte repercutisquen també sobre la butxaca del citricultor.

Les previsions per a la temporada que ara arranca fixen en un 25% la disminució de la collita citrícola valenciana, una circumstància que, unida als mencionats plans per a fomentar la retirada de la fruita amb menor condició comercial, dibuixen un panorama summament propici perquè el desenvolupament de la campanya puga resultar favorable per als interessos de productors i comerciants.

Les primeres sensacions respecte d’això són, de fet, esperançadores, tal com es va encarregar de ressaltar ahir la pròpia consellera: «L’inici està sent positiu, amb bons preus i alta demanda», va dir. Igualment, en el conjunt del sector es detecta una voluntat evident de transmetre una imatge d’assossec i bones perspectives, si bé la Va unir de Llauradors ja va alertar la setmana passada sobre els primers senyals del retorn al camp de les anomenades vendes a resultes (sense preu pactat per endavant), així com de certa paràlisi en les transaccions.

Per a parlar d’això i d’altres qüestions relacionades amb la citricultura l’organització agrària La Unió-COAG ha organitzat una xerrada el dimecres, dia 10 d’octubre a les 8 de la vesprada, a la Casa de Cultura de Pedreguer.

Amb tot, i inclús a falta del no molt llunyà desembarcament en els mercats de les produccions massives de clementines, la demanda exterior funciona a bon ritme i els preus que està percebent el comerç són prou millors que els pagats l’any passat a l’hora d’ara, segons reconeixen les fonts consultades.
D’altra banda, la reunió celebrada entre la consellera i els responsables del sector va servir per a plantejar la posada en marxa d’una comissió de seguiment de la campanya, un fòrum que intentarà al seu torn consensuar una postura sobre l’aplicació de la reforma comunitària de l’OCM hortofructícola.
273 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!