El Consell prepara una llei per a ‘enfortir’ l’espai comarcal des de les mancomunitats

Ximo Puig ha explicat que “no es tracta d’augmentar la despesa, sinó de ser més eficaços tenint en compte la realitat comarcal de la Comunitat Valenciana”. Este anunci el feia Puig al Palau de la Generalitat davant els presidents i presidentes de les Mancomunitats del territori, entre ells el president de la Mancomunitat de Turisme i Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i les Valls, Enrique Moll. A més, el President ha firmat un decret pel qual s’establixen les bases d’ajudes a les mancomunitats per un import total de 600.000 euros.
El President de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar dilluns que el Consell prepara una nova Llei de Mancomunitats amb l’objectiu de “enfortir” l’espai comarcal tenint en compte les aportacions i suggeriments realitzats des d’estes administracions territorials. Així ho ha explicat el cap del Consell després de reunir-se amb el director general d’Administració Pública de la Generalitat, Toni Such, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.
En una trobada posterior amb els presidents i les presidentes de les mancomunitats, entre els que es trobava el president de la Mancomunitat de Turisme i Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i les Valls, Enrique Moll; Ximo Puig va explicar que la intenció no és crear un “un quart nivell de l’Administració, sinó millorar l’arquitectura institucional valenciana”. “No es tracta d’augmentar la despesa, sinó de ser més eficaços tenint en compte la realitat comarcal de la Comunitat”, va indicar.
En este sentit, va assenyalar que, en el procés d’elaboració d’esta llei, s’obrirà un espai de diàleg per a crear un procés de comarcalització “des de baix”. “Seran les pròpies mancomunitats i els ajuntaments els que definiran quins són els objectius de les mancomunitats i també, inclús, la seua pròpia territorialitat”, ha puntualitzat el President.

Estes institucions “juguen un paper de suma d’esforços més enllà del que són les fronteres del municipi per a prestar millors servicis i de qualitat”, va dir el cap del Consell, que va indicar que, en este procés, les diputacions han de donar “un pas arrere”.

“El que cal defendre sempre és el principi de subsidiarietat, que significa que allò que es pot fer des de l’espai més pròxim, es puga fer des d’ací, perquè és més eficient”, va subratllar Puig, que s’ha mostrat convençut de que les diputacions “col·laboraran en este procés de democratització que s’emprén a favor de la capacitat d’autonomia local”.

Segons va indicar el President, esta iniciativa sorgix perquè, una vegada definit l’organigrama de cada mancomunitat, “és un bon moment per a fer una reflexió respecte a l’estructura territorial de la Comunitat Valenciana i veure de quina manera les institucions som flexibles i millors a l’hora d’atendre l’interés general dels ciutadans”.

Puig confia en que la Llei de Mancomunitats puga sotmetre’s a votació en Els Corts Valencianes abans que finalitze enguany.

D’altra banda, el President de la Generalitat va firmar el decret pel qual s’establixen les bases de les ajudes a les mancomunitats, que compten amb un import total de 600.000 euros. La mesura pretén ser un reflex de la voluntat “clarament municipalista” del Govern valencià, segons Puig.

“El Consell vol, d’una banda, tindre els ajuntaments com el principal aliat a l’hora de fer les millors polítiques públiques i, d’un altre, a les mancomunitats perquè formen part d’una visió comarcalista d’esta Generalitat”, va assegurar Puig, que va insistir en el fet que, per a “vertebrar” el territori, és necessari un espai “de confluència” en l’àmbit de la mancomunitat.
628 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!