El Consell assegura que les mesures d’ajustament “no repercutiran en la prestació del servei”

En paraules de la subsecretària de Governació a Pego. Juana Maria Forés justificava que els retalls del Pla de Reequilibri de la Generalitat Valenciana se centren en Educació i Sanitat perquè “representen un 83% del seu pressupost”.
Durant la xerrada que dimecres passat va realitzar a Pego la subsecretària de la Conselleria de Governació, Juana Maria Forés, dins la campanya de comunicació del Consell ‘Responem’ per tal d’apropar a la ciutadania el perquè de les retallades, els temes que més temps van ocupar van estar Educació i Sanitat.

Confirmava Juana Maria Forés que on més incidixen els retalls del Consell són en Educació i en Sanitat i ho justificava en el fet que “representen un 83% del pressupost de la Generalitat”. Acte seguit la subsecretària de Governació assegurava que “estes mesures no repercutixen en la prestació del servei”.

En Educació es contemplen tres mesures importants, l’increment de la ràtio en un 20%, l’increment d’hores lectives del professorat en secundària, passant de 18 a 20 hores i l’increment de les taxes universitàries en un 20%.

Pel que respecta a l’increment de la ràtio, Forés comentava este “vindrà determinat per la demanda”. Sobre si repercutirà negativament en l’ensenyament de l’alumnat, assegurava que la mesura no s’ha pres “de manera arbitrària”, sinó que s’han basat en “dictàmens científics, informes objectius en els que es determina que la ràtio d’alumnes no té cap repercussió en l’abandó escolar o en la taxa de fracàs escolar”.

Informava la subsecretària de Governació que els valencians som els que tenim “la segona ràtio d’alumnes més baixa de la UE”. Malauradament, però, “les taxes d’abandó i de fracàs escolars són superiors d’Europa”, afegia Forés. D’altra banda, comentava que esta mesura, l’augment d’alumnes per aula, va a “provocar una reducció del volum d’aules prefabricades d’al voltant un 10%”.

Pel que fa a l’augment d’hores lectives del professorat, Juana Maria Forés deixava clar que eixe increment no suposa més hores de treball, sinó de donar classe. Precisava també que esta mesura afectarà, exclusivament, al professorat de secundària.

Pel que fa a les taxes universitàries. “L’alumne assumirà, a partir d’ara el 20% de la matrícula”, un 5% més del que pagava. La raó, “que el sistema ha de ser sostenible”. Esta mesura també contempla que les taxes per assignatura aniran encarint-se si es repetix l’assignatura perquè es vol premiar “l’esforç”.

Apuntava l’alt càrrec de la Generalitat que per a compensar la pujada de taxes universitàries el Consell ha increment l’aportació per a beques. Han passat de 2’6 milions a 16 milions d’euros.

En Sanitat, el primer que volia deixar clar la subsecretària de Governació és que “la reforma sanitària no va a ser una reforma que va a suposar un copagament”, sempre que tinguem Targeta Sanitària. Pel que fa al pagament farmacèutic, assegurava que ja existia.

Així, incidia Juana Maria Forés, “en matèria sanitària el que fem és modificar el model de gestió perquè siga més eficaç i sostenible”. En farmàcia el que es té en compte “és la situació en la que es troba la persona i la seua situació econòmica”.

Assegurava Forés que “els hospitals van a continuar sent de gestió pública”, el que es pretén és que canviar el mecanisme de gestió dels serveis complementaris. No obstant això, el Consell no té previst revertir la gestió privada dels hospitals públics a pública. I cal recordar que la UTE que gestiona l’hospital Marina Salut, SA., vol reduir les despeses en 6,7 milions. Per a reduir la despesa de personal en 2,3 milions enguany, la direcció proposa augmentar la jornada anual de treball, «adequant-les a la legislació vigent», la qual cosa suposa «40 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual de mitjana mensual» i quan es tracte de serveis d’atenció continuada, la jornada ordinària serà de 48 hores. A la Marina Alta l’atur és de més de 16.000 persones.

D’altra banda, al final de la seua intervenció, la subsecretària de Governació avançava que “van a posar-se en pràctica una sèrie de mesures que pretenen incentivar i reactivar l’economia”.

Concloïa Forés que les mesures impliquen un esforç. No obstant això, assegurava que es tracta de “mesures que van a contribuir en la millora de la gestió”.
609 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!