El Col•legi Sant Antoni ofegat pels impagaments del Consell

Com ho estan tots els col•legis concertats del territori valencià. La Conselleria d’Educació els deu 22 milions d’euros. El conseller, José Císcar, va confiar dimarts poder saldar part del deute abans del pròxim 31 de gener. El gros del deute s’acumularà al pròxim exercici.
La cançó segur que sona. La Conselleria d’Educació deu un total de 22 milions d’euros, en aquest cas, a les empreses d’ensenyament privada concertada. Aquest fet provoca que, en el cas de les cooperatives més menudes estiga suposant la qual cosa, en el cas de les “asfíxia”, segons va denunciar la Unió de Cooperatives de l’Ensenyament en Valencià.

El conseller d’Educació, José Císcar es va reunir ahir per la vesprada amb els responsables de la tres patronals de centres catòlics Fere-colval, de centres d’ensenyament CECE i de cooperatives pel fet que l’Administració educativa havia promès pagar “abans del 15 de desembre” el deute contret i no ho ha fet. Els col•legis concertats porten sense cobrar des de juny.

El conseller els va anunciar que la intenció de la Generalitat és pagar una part del deute, en els pròxims deu dies. Però, sense fixar quantitats. El percentatge de deute a tornar està pendent de la “disponibilitat de Tresoreria” de la Generalitat, que també deu a una infinitat de proveïdors de Sanitat i d’Educació, entre els que es troben els llibrers.

Císcar sí es va comprometre a resoldre immediatament aquells “casos puntuals” en els que les empreses estan en risc de no poder complir amb determinats pagaments com el del lloguer. El deute de la Generalitat amb les empreses d’ensenyament afecta les despeses de funcionament dels centres, que inclouen els salaris del personal d’administració i manteniment (aigua, llum, telèfon, tinta, fotocòpies, etc). La Generalitat els deu als centres el segon trimestres (juliol, agost i setembre) que haurien d’haver-se abonat a l’octubre.

En quant a l’últim trimestre (octubre, novembre i desembre), encara no ha vençut però les patronals dels concertats suposen que el pagament no arribarà a temps, ja que encara està pendent el trimestre anterior.

Les patronals van demanar ahir que la conselleria planifique un calendari de pagaments per al 2012 que servisca als centres “per a organitzar-se i saber si han de demanar crèdits” per a fer front als impagaments. “La situació és molt difícil”, segons ha explicat el president de la patronal de centres d’ensenyament Feceval, José Manuel Boquet, que al novembre va insistir en el fet que, a més, “plou sobre mullat”.

Els retards s’estenen a l’impagament dels professors de Programes de Qualificació Professional Inicial i, inclús, al xec escolar municipal que, en el cas de València, es va cobrar a penes el mes passat. Ajuntant tots els retards, les empreses s’estan ofegant, en particular les cooperatives d’ensenyament que no tenen pagament delegat docent i han d’avançar els salaris, i són el 60% de les 110 que hi ha. Per aquesta raó, el mes passat la Conselleria d’Educació els va ingressar a les cooperatives el deute corresponent al sou dels docents. Des de fa mesos, Fevecta ve denunciant que la situació és “insostenible” per al centenar de cooperatives d’ensenyament valencianes.

La presidenta d’Escoles Catòliques de la Comunitat Valenciana, Vicenta Rodríguez, va assegurar ahir que el Consell deu als 300 centres concertats que formen part de l’associació, entre els que es troba el Col•legi Sant Antoni de Pego, 12,5 milions d’euros corresponents a pagaments retardats del tercer trimestre d’enguany.

El pagament està afectant les “inversions, millores i arreglaments” dels centres, que han hagut de “paralitzar” totes les actuacions previstes, va explicar Rodríguez a Efe.

Des de la Direcció del Col•legi Sant Antoni ens informaven que al no ser una cooperativa, tot i els impagaments del Consell, els docents sí que estan cobrant la nòmina. D’altra banda, indicava que el centre està duent a terme una política “de bones pràctiques” per a estalviar el màxim i així poder pagar, d’aqueixos estalvis, el personal d’administració i neteja i la resta de qüestions que impliquen el manteniment de les instal•lacions educatives.

La situació és coneguda per tota la comunitat educativa de Sant Antoni, professorat, Pares Franciscans i AMPA.

Indicaven des de la direcció del Col•legi Sant Antoni que la intenció de la Federació d’Escoles Catòliques ha estat la de buscar la conciliació amb la Conselleria d’Educació i per això, de moment, no s’ha dut a terme cap mobilització. No obstant, informava que si abans de què finalitze l’any el Consell no compleix el pagament total o parcial del deute, a partir del dilluns 9 de gener, després de les vacances de Reis, sí que es produirien mobilitzacions, tot i que aquestes no s’han concretat per part de la Federació d’Escoles Catòliques.
763 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!