El Centre Excursionista de Pego denuncia el trànsit de motos de trial per la xarxa de senders de Pego i Les Valls

Ho fa dirigint una carta a les autoritats competents, el Sergent de la Guàrdia Civil de Pego i al Cap del Seprona d’El Verger. Així mateix, el Centre Excursionista ha enviat una carta dirigida al Fiscal General de Medi Ambient. En eixa carta sol·liciten “que intenten controlar” el trànsit de motos de trial i cross per la xarxa de senders de Pego i Les Valls, una activitat prohibida pel Decret 8/2008, de 25 de gener del Consell.
Ahir per la vesprada, un dels membres veterans del Centre Excursionista de Pego, Ximo Sala, penjava al perfil Facebook de Ràdio Pego una carta signada per la Junta Directiva del Centre Excursionista “per a denunciar el trànsit de motos de trial -i també de cross- per la xarxa de sendes de Pego i Les Valls”.

A finals de l’any passat, esta situació ja va ser denunciada per Ximo Sala a Ràdio Pego en el context del programa ‘A tir de pedra’. Un problema que fa temps que s’estan trobant els membres del Centre Excursionista de Pego quan ixen a la muntanya. En la carta expressen que esta entitat “fa molts anys que porta una intensa activitat de conservació i recuperació de les sendes de les nostres muntanyes, i no estem disposats a consentir que este tipus de vehicles en les destrossen”.

En la carta que la Junta Directiva del Centre Excursionista de Pego ha remés al Sergent de la Guàrdia Civil de Pego, al Cap del Seprona d’El Verger i al Fiscal General de Medi Ambient, es recorda l’empar del Decret 8/2008, de 25 de gener, del Consell, “pel qual es regula la circulació de vehicles pels terrenys forestals de la Comunitat Valenciana” i se sol·licita “que intenten controlar este tipus d’activitat il·legal”.

Este decret exposa que “queda prohibida la circulació de qualsevol tipus de vehicles camp a través, açò és, fora de les pistes i sendes forestals”. El decret definix que és una pista forestal, “aquella via de comunicació que discorre totalment o parcialment per àrees forestals i per la qual poden circular vehicles de quatre rodes.” I també especifica que són les sendes forestals, “aquelles vies o camins que discorren totalment o parcialment per terrenys forestals, l’amplària o el traçat de les quals no permeten la circulació de vehicles de quatre rodes.”. En l’article 5 del mateix decret podem llegir: “Article 5. Circulació de vehicles de motor per sendes forestals: Queda prohibida la circulació de qualsevol tipus de vehicles de motor per les sendes forestals, excepte els vehicles d’emergències i de servei de vigilància o extinció d’incendis.”

Ximo Sala avançava que els més de 200 membres que formen part del Centre Excursionista de Pego han decidit que, a partir d’ara denunciaran “cada vegada que ens trobem a qualsevol vehicle a motor per les nostres sendes, aportant fotos i matricules si és necessari”. Informava Sala que també ho faran els Amics de la Vall de Gallinera i intentaran que se sumen els Ajuntaments afectats pel trànsit de motos de trial per les sendes de muntanya. Accions que esperen “tallen ja d’una els circuits en que s’han convertit la senda que puja de Pego, pel Xical, al refugi de la Figuereta i la senda de les Asmaites de l’Atzúbia, cada cap de setmana”. Sendes transitades per motoristes no només de Pego sinó de la resta de la comarca i de les comarques veïnes, denuncien des del Centre Excursionista.

Ximo Sala comunicava que “estem oberts a què altres associacions s’afegisquen a esta denuncia, i els ajuntaments de la zona també”, perquè recordava que “és un problema de tots, de tots els que ens agrada la natura i ens agrada conservar i respectar les nostres muntanyes”.
323 Visites

Deixa un comentari