El bo-llibre no acaba de cobrir totes les despeses de primària

Una mitjana de 200 euros venen a costar els llibres de text dels diferents cursos que conformen l’ensenyament de primària i secundària. La dada reflexa que la gratuïtat dels llibres de text no acaba d’arribar, tot i que l’abonament per a primer i segon de primària és un primer pas. El mes de setembre es caracteritza per tornar la normalitat a la vida quotidiana. Comença un nou curs, marcat, sobretot, pel calendari escolar. Enguany els xiquets i xiquetes de primària i secundària encetaran les classes aquests mateix divendres, tot i que ja s’estan realitzant exàmens de recuperació en altres cicles educatius. Amb aquest inici de curs, les despeses familiars s’incrementen. Per als que compten amb fills, segons els càlculs de Federació d’Usuaris–Consumidors Independents (FUCI), ‘la tornada al cole’ costarà a cada família valenciana fins a 990 euros per infant. El que situa els valencians i valencianes en tercera posició en la despesa escolar.

De l’informe es desprèn que l’escala de preus varia en funció del centre triat. Les famílies valencianes que porten als seus fills a un col•legi públic gastaran una mitjana de 620 euros per menor, mentres que la mitjana espanyola se situa en els 500 euros. Els valencians que acudisquen a un centre concertat faran front a una factura de 960 euros, 160 euros més que la mitjana espanyola. Les xifres es disparen en el cas dels col•legis privats: en la Comunitat les despeses de la ‘tornada a l’escola” ascendeixen a 1.392 euros, sent la mitjana nacional de 1.000 euros.

Els llibres de text són els que més fan pujar el compte final d’aquest inici de curs. Un preu que sol incrementar-se tots els anys i que enguany ha pujat un 2% respecte de l’anterior, com corrobora José María Lloret, propietari de “La meua llibreria”. Aquest fet explica que el valor final de la suma de tots els llibres que utilitzaran durant aquest curs els xiquets i xiquetes se situe al voltant dels 200 euros i en alguns casos arribe a superar els 250.

La novetat per a aquest curs resideix en el bo-llibre que ha posat en marxa la Conselleria d’Educació. Un txec per un valor de 117 euros que ajudarà a aquelles parelles que tinguen un fill o filla en algun dels cursos de primària. Carlos Garcia, propietari de “Affiche’s” afirma que aquest abonament no assegura la gratuïtat dels llibres de text perquè el total del cost és superior a 117 euros. Un argument que també comparteix Lloret, tot i que aquest apunta a què el pas és positiu i assenyala que fa temps que s’hauria d’haver posat en marxa.

Normalment el gruix de l’arreplegada i comanda de llibres es concentra en dues setmanes, la prèvia al primer dia de classe i la posterior. És per això que ara és quan més feina tenen els llibreters de Pego i la resta de l’estat.

Treballar amb fins a 40 editorials no és tasca fàcil, és per això que professionals com José Maria demanen paciència als clients si en algun moment es produeix algun retard, ja que les errades es fan sense voler i assegura que “de vegades les coses no ixen com voldríem”, tot i que és a juliol quan es realitza la major demanda de llibres de text a les editorials, que solen tancar en agost.

El bo-llibre pel que 96.048 alumnes de 1r i 2n de Primària es beneficiaran és, segons la Conselleria d’Educació, un primer esglaó, ja que aquesta ajuda està previst que s’estenga progressivament a la resta de cursos escolars.
279 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!