El 10 d’octubre, dia mundial de la salut mental

Amadem aprofita aquesta data per a donar a conèixer la situació dels malalts mentals de la comarca, que encara han de desplaçar-se fins a Santa Faz en cas d’urgència, entre d’altres mancances. Per a recordar aquest col•lectiu des d’Amadem es realitzaran diferents activitats durant tot el mes d’octubre. El 10 d’octubre se celebra el dia mundial de la Salut Mental. Va nàixer al 1992 amb la finalitat d’establir un punt focal per a promoure la salut mental en la consciència púbica. El tema d’enguany és “La salut mental en un món en transformació: efectes de la cultura i la diversitat”. La societat globalitzada en la que vivim barreja cultures, una de cada 35 persones és migrant internacional; en un sol país coexisteixen cada vegada més llengües, religions i cultures dispars, i eixa diversitat pot influir en molts aspectes de la salut mental.

En el entorn de l’atenció de la salut mental, la cultura influeix en la manera en què la gent qualifica i comunica el seu sofriment, explica les causes dels problemes de salut mental, percep als dispensadors d’atenció de salut mental i se sotmet i respon als tractaments específics. Per tot això la campanya del Dia Mundial de la Salut Mental 2007, una iniciativa de la Federació Mundial de Salut Mental, assenyalarà a l’atenció dels serveis i tractaments de la salut mental transculturals.

A la Marina Alta, Amadem és l’associació que dóna veu a les persones que pateixen una malaltia mental i als seus familiars. Des de fa anys que, a més de sensibilitzar la població al respecte d’aquesta malaltia, que afecta a un 9’2% de la població, també denuncien les mancances sanitàries que existeixen a la comarca. No hi ha un psiquiatre de 24 hores, no hi ha centre de dia, els ingressos d’urgència s’han de realitzar a Sant Faz, a més de 100 quilòmetres de Pego, entre d’altres qüestions, com explicava Justi Alemany per a Ràdio Pego.

En vista d’aquest 10 d’octubre, Amadem ha organitzat diverses activitats per a difondre el seu treball entre la societat de la Marina Alta. La Casa del Cable de Xàbia acollirà a partir del pròxim dia 11 una exposició de les obres artístiques dels malalts mentals de la Marina Alta. En la mostra, que inclourà uns 70 treballs i hi ha tant pintures com escultures, participen els usuaris del Tapis de Xàbia i Dénia, del centre Xàbia Bella i de la Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta.

Altres activitats que hi ha previstes aquest mes d’octubre són: el dissabte 20 un concert benèfic per a Amadem on intervindran la JOMA i el guitarrista J. Ramón Ivars a les 20,30 hores a l’Espai Cultural de Pedreguer. El diumenge, 21, es representarà l’obra de teatre “Tragicomedia de 1 loco ó 10 jaulas para cuerdos”; serà a l’auditori d’Ondara a les 7 de la vesprada. L’entrada tindrà un preu simbòlic de 5 euros.
273 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!