Educació en moviment

Ahir milers d’estudiants eixien als carrers de València ‘Per una universitat pública i de qualitat’ després de la pujada de taxes. Hui hem conegut que els sindicats docents han desconvocat la vaga prevista per al 24 de maig per a fer-la coincidir amb les mobilitzacions previstes a la resta d’Espanya per al 22 de maig. A més, demà uns 126.000 funcionaris de la Generalitat estan cridats a participar en el referèndum per a decidir si accepten o rebutgen les mesures que suavitzen el decret de retalls aprovat pel Consell el passat mes de gener.
Ahir estudiants de les universitats públiques valencianes, secundats per més d’una quinzena d’entitats, es manifestaven a València contra la pujada “brutal i recaptatòria” de les taxes, que en un moment de crisi com l’actual “limitarà l’accés a la formació de les famílies i deixarà fora del sistema a molts altres alumnes”.

Els universitaris valencians pagaran el curs que ve un 33% més per la primera matrícula de cada assignatura, al decidir el Consell que els alumnes paguen el 20% del cost de la seua plaça enfront del 15% que vénen aportant ara. A més, augmentarà un 20% el nombre màxim d’alumnes per aula, segons el Pla de reequilibri financer de la Generalitat, que entre altres mesures aplica el decret llei del Govern sobre retalls en educació i sanitat.

En este punt, els estudiants estimen que l’augment de taxes fins a un 20 per cent del cost suposarà un increment de la matrícula d’entre 400 i 500 euros, una quantitat que serà encara “molt major” en els postgraus, “el que farà que hi haja una competència en igualtat de condicions entre la universitat pública i la privada”. “Molts dels postgraus de les universitats públiques valencianes desapareixeran, que és l’objectiu que sospitem tenen el Ministeri i la Conselleria”, denunciaven.

Els organitzadors destacaven que esta marxa és “un primer pas” per a aconseguir les seues reivindicacions i han advertit, preguntats per si tenen previst dur a terme altres accions com a parades o vaga, que, “desgraciadament, totes les mobilitzacions estan sobre la taula”.

Això pel que fa a l’estudiantat. Pel que fa al personal docent, els sindicats de docents valencians (STES, Intersindical, CCOO, UGT, ANPE i CSIF) mantenen convocades sis jornades de vaga per als dies 16, 17, 22, 23, 30 i 31 de maig. Així, han desconvocat la del dia 24 per a fer coincidir les mobilitzacions amb les previstes en tot Espanya.

Segons han informat els sindicats en un comunicat, estes protestes es dirigixen contra els retalls aprovats pel ministeri d’Educació i en defensa de l’ensenyament públic.

El 16 de maig s’ha convocat una manifestació a València que partirà de la plaça de Sant Agustí a les 12; el dia 17 també es produiran manifestacions a Alacant, València i Castelló i assemblees en altres localitats.

Segons les formacions sindicals, el reial decret 14/2012 del ministeri d’Educació que incrementa les ràtios i l’horari lectiu del professorat comporta un “empitjorament de les condicions laborals del professorat, l’acomiadament de més de 3.000 docents interins i un greu deteriorament de la qualitat educativa que conduirà a l’increment del fracàs escolar”.

Els sindicats han animat als docents a participar demà en el referèndum convocat perquè es pronuncien sobre “els retalls salarials proposats pel Govern valencià”. I és que demà uns 126.000 funcionaris de la Generalitat estan cridats a participar en el referèndum, amb 1.176 meses electorals, per a decidir si accepten o rebutgen les mesures que suavitzen el decret de retalls aprovat pel Consell el passat mes de gener.

En esta cita organitzada pels sindicats representats en la Mesa General (UGT, CC. OO., CSIF, Intersindical Valenciana i FSES) poden participar els treballadors autonòmics de sanitat, educació i la funció pública.

Els treballadors de la Generalitat estan cridats a pronunciar-se sobre la proposta del Consell del passat 2 d’abril, una proposta qualificada com “insuficient i insegura” per les organitzacions sindicals i com “definitiva” per part de l’administració que va tancar la negociació sobre este assumpte.

Les votacions en els col•legis es realitzaran de 8 a 18 hores; en els centres sanitaris, d’11 a 18 hores; en els de serveis socials especialitzats, de 10 a 16 hores i en els centres administratius se celebrarà la consulta entre les 10 i les 15 hores.
1017 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!