Divendres, manifestació ‘Per una sanitat digna’ i perquè ‘els centres de salut no es tanquen’

La convoca la Plataforma en defensa de la sanitat pública de la Marina Alta. Recorrerà el tram que hi ha entre l’església de La Xara i l’Hospital de Dénia, a les 19 hores. La Plataforma fa una crida perquè participe tota la població de la comarca en la manifestació de divendres perquè “quan la indignació es manifesta és escoltada” i perquè asseguren que si la gent es relaxa “ho intentarien de nou”.
La població de la Marina Alta és la més envellida del País Valencià i, tot i això, “no és cap novetat que l’atenció sanitària a la nostra comarca haja estat un tema controvertit des de fa molts anys”, apunta la Plataforma en defensa de la sanitat pública de la Marina Alta en el seu darrer manifest en el que argumenta els motius que l’han dut a convocar una manifestació per a este divendres, 28 de setembre, a les 19 hores, sota el lema ‘Per una sanitat digna. Els centres de salut no es tanquen’.

Esta manifestació, que cobrirà la distància entre l’església de La Xara i l’Hospital de Dénia, està recolzada per l’associació del Defensor del Pacient. Eixe recolzament es va fer palés ahir, en la roda de premsa que va oferir la Plataforma amb la presència de la Presidenta de l’associació, Carmen Flores. Declarava Flores que el que està reivindicant la Plataforma “és tan just com a que no es cometa una infàmia que és el que s’està comenten amb els ciutadans” i és que assegurava que “és molt fàcil atropellar als més febles i els malalts són els més dèbils”.





Informava la Presidenta de l’associació del Defensor del Pacient que l’any passat la Comunitat Valenciana, junt a Madrid, “va tenir moltíssims problemes i va ser la més denunciada i enguany va a ser més del mateix”, ja que el Consell “està retallant drets, està llevant serveis i està violant la Constitució i els drets que la Llei General de Sanitat els dóna [als malalts] i la Llei d’Autonomia del Pacient”. Carmen Flores ho qualificava com a “absolutament vergonyant i aberrant”. Concloïa Flores que Govern central i comunitats autònomes volen “carregar-se la sanitat pública” i assegurava que “si es denunciara tot el que arriba a l’associació […] seria un escàndol majúscul”.

La Plataforma en defensa de la sanitat púbica de la Marina Alta recorda que el nou Hospital de Dénia, gestionat per Marina Salud, va començar a funcionar a gener de 2009 i també recorda que “darrere de la façana tan espectacular hi havia molt més” que es va traslladar en el fet que “Marina Salud va tenir en el primer any més del doble de reclamacions d’usuaris que un hospital com la Fe, cinc vegades més gran”.

“La crua realitat” que denuncia la Plataforma sobre la qualitat de la sanitat a la comarca ve recolzada per algunes dades que es detecten a partir de 2009 com que “el Servei de Cirurgia General comptava amb 12 facultatius i en l’actualitat hi ha només 9, o el Servei de Pediatria que comptava amb 10 facultatius i hui en dia només en té 6. No obstant, no tots els serveis han disminuït, l’equip directiu ha passat de 4 a 9 directors, el consell d’administració, inexistent en qualsevol hospital públic, compta amb res més que amb 12 membres, el nombre de caps no sanitaris ha passat de 2 a 14, mentre que el de caps clínics ha passat de 10 a 28, el servei de comunicació ha passat de 0 a 3, i així podríem seguir amb algun altre servei de dubtosa rendibilitat”, apunten irònicament des de la Plataforma.

La conclusió a la que arriba la Plataforma amb estes xifres a la mà és que “Clarament es tracta d’un canvi de model on es prima menys l’atenció sanitària i més la gestió econòmica, menys centrat en la salut que en les persones i més centrat en la rendibilitat dels serveis”, com transmetia el seu portaveu, Francisco Sánchez amb la lectura de la carta enviada a tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca.

Des de la Plataforma també es denuncia que els facultatius de noves especialitas “operen i se’n van, deixant el seguiment del pacient i les possibles complicacions en mans de cirurgians d’altres especialitats”. També que “Marina Salud evita en la mesura del possible les derivacions a hospitals de referència per a tractaments que ací no es poden dur a terme per falta d’especialistes o per a proves diagnòstiques de les que ací no es disposen” i que “no deriva pacients a l’Hospital de la Pedrera, que s’ha convertit en un hospital per a malats de les comarques adjacents”, el que la Plataforma qualifica “d’una veritable vergonya”.






A tots estos atropells se’ls afegix el tancament de les urgències nocturnes en els centres de salut d’Ondara, El Verger, Pedreguer i Gata. Un fet que la Plataforma qualifica de “atac sense precedents, inaudit, als drets civils de la població”. La Presidenta de l’Associació del Defensor del Pacient manifestava que “la pròpia administració és la que deu elegir un lloc més adequat perquè es puga anar a peu” a les urgències mèdiques.

Des de la Plataforma també es fa notar que “la Conselleria de Sanitat és perfectament conscient de totes estes circumstàncies i no obstant això preferix mirar cap a un altre costat. En comptes de garantir, com és la seua obligació, que l’atenció sanitària de la nostra comarca es preste en condicions de qualitat i accesibilitat dóna la callada per resposta fent una clara dexació de les seues funcions”.

Des de la Plataforma es veu “impensable que la ciutadania es relaxe”. No obstant, admetia Rosa Giner, membre de la Plataforma si vegesen que “la ciutadania no està a l’altura que està ara, ho tornarien a intentar en l’eliminació del segon equip de guàrdia dels centres de Salut de Calp, Xàbia i Dénia”. Assegurava Giner que el tancament de les urgències nocturnes dels centres ha estat una qüestió política, i apuntava al vicepresident del Consell, José Císcar. I pel fet que és una decisió política d’un representant autonòmic la Plataforma li exigix “que òbriga els altres centres de salut”.

Des de la Plataforma asseveren que “al final, el que va a succeir és el que la gent vulga”. Així mateix declaren que els agradaria haver de desconvocar la manifestació, a la que estan convidats tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca, però no ho veuen massa factible en les circumstàncies actuals.

La Defensora del Pacient va informa que actualment hi ha, com a mínim, sis denuncies presentades en curs judicial per la falta de serveis d’urgències noctunes als centres de salut de la Marina Alta.
624 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!