Dijous, obertura de càbiles

Les filades capitanes prenen posicions per a la gran batalla. A més ho fan en un nou escenari, ja que la festa de Moros i Cristians de Pego ha sigut declarada Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Demà dijous, pel matí la Junta Central serà l’encarregada d’inaugurar la festa amb l’obertura de càbiles. Per la nit, el torn serà per a les capitanies, d’una banda, Alhagamba Muza organitza el ball de la filà capitana mora, per l’altra banda, Almogàvers celebren la nit de l’olleta a la seua càbila.
En Informatius encara no tenim talls de veus frescos de la festa de moros i cristians, però podem avançar que demà el Taula Oberta el protagonitzaran ells i elles. També podem avançar que no serà en un intervenció en directe, ja que moros i cristians estaran d’obertura de càbiles i els Informatius estaran cobrint el plenari ordinari del mes de juny. De tota manera, d’1 a 2 intentarem transmetre alguna cosa de l’essència de la festa de Moros i Cristians de Pego, parlant amb les capitanies i la presidenta de la Junta Central.

Aquest 2010 la Festa de Moros i Cristians de Pego té un nou component i és que el passat 14 d’abril la Conselleria de Turisme dictava una resolució en la que atorgava “la declaració de festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana als Moros i Cristians de Pego”, la notícia arribava a través de l’Agència Valenciana de Turisme i causava “una gran satisfacció entre els membres de la Junta Central que, cada anys s’encarreguen d’organitzar la festa”. La declaració significa el reconeixement i “una recompensa al treball realitzat”.

L’anunci al llibre de Festes específic de Moros i Cristians indica que “segons una primera referència d’aquestes festes a l’arxiu municipal, el seu origen es remunta a l’any 1967.”.

El proper repte que indica la Junta Central en eixe mateix document públic és que “la Junta Central, amb el suport de l’Ajuntament de Pego, continuarà treballant per a què la Festa de Moros i Cristians siga declarada d’Interès Turístic Autonòmic, a fi de què la seua repercussió sociocultural i turística s’escampe per tota la geografia de la Comunitat Valenciana.”

Ens centrem en l’altra actualitat, la que implica que demà s’inauguren oficialment els Moros i Cristians de Pego amb l’obertura de càbiles que duran a terme els i les membres de la Junta Central.

Però durant la jornada de demà la cosa no es queda ahí, perquè per la nit la festa continua al zona on se situen les càbiles de les filades capitanes 2010. I és que d’una banda, enguany l’encarregada del ball de la capitania li ha tocat a l’Alhagamba Muza, que se celebrarà al carrer, en front de la càbila.

Molt aprop, a la càbila dels Almogàvers, aquestos acompanyats de tots els que hagen volguts acompanyar-los i acompanyar-les estaran celebrant la nit de l’olleta.

Ràdio Pego, aquesta nit visitarà aquestes dos càbiles per tal de testar els ànims de les esquadres i tropes cristianes i mores, la vitalitat i fortalesa dels capitans Pere Ortolà i Salvador Trotonda, de la filà Almogàvers i de la filà Alhagamba Muza, respectivament. Informació que oferirem al ‘Taula Oberta’ de dijous, contribuint d’aquesta manera a apropar la festa a la nostra audiència.
655 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!