Crisi cictrícola

El sindicat AVA censura en un comunicat remés a Ràdio Pego el comportament de certs operadors comercials que obliguen el productor a vendre sense preu, la qual cosa comporta en molts casos liquidacions per davall del cost.
Davant de l’imminent començament de la campanya citrícola, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) en un comunicat remés a Ràdio Pego critica la ruïnosa tendència que s’ha instal·lat en el camp, durant l’última dècada, amb la proliferació dels contractes a comercialitzar o “a com isca”. L’organització agrària considera esta pràctica perniciosa per a l’agricultor ja que certs operadors comercials obliguen el productor a vendre sense preu la qual cosa porta en molts casos a liquidacions per davall del llindar de rendibilitat. Per al president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, “l’agricultor ha d’agrupar-se per a concentrar l’oferta i poder lluitar per preus justos”.

Segons les dades manejades per l’organització agrària, a un agricultor li costa 0,19 euros/kg produir les clementines i 0,16 euros/kg les taronges. Si als costos de producció afegim els de recol·lecció, selecció i condicionament, i transport, traure les clementinesal mercat de majoristes te un preu de 0,65 euros el quilo mentres que en taronges és de 0,55 euros/kg. “Si els operadors comercials venen per davall d’estos costos estan cometent un acte de falta de professionalitat cap al productor que al ser l’última anella de la cadena obté una liquidació ruïnosa”, critica el president, Cristóbal Aguado.

“Enguany tenim una oportunitat magnífica perquè isca una bona campanya: per qualitat, per les ajudes establides per la Conselleria, i pels mecanismes que aporta l’OCM de fruites”, ha dit Aguado. No obstant ha insistit en la necessitat que la “Administració legisle per un comerç just i transparent, sinó, mentres alguns s’omplin les butxaques, els productors no traiem ni per a gastos i damunt, a vegades, tenim la impressió que ens estafen” va afirmar finalment.

“Els productors som els únics que amb la situació actual no podem repercutir ni afrontar l’augment dels costos”. Per tant, és necessari que s’establisquen regles que garantisquen un preu just i donen claredat al procés. AVA-ASAJA hi ha demanat als seus associats que assumisquen la seua responsabilitat en este començament de campanya no permetent als operadors recol·lectar la fruita quan estiga massa verda. Cal vetlar per la qualitat del producte i no desvirtuar la campanya perquè esta és desenvolupe amb normalitat.
225 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!