‘Cors solidaris’ contra el càncer de mama a Pego

Demà dimecres, té lloc al CEAM de la localitat una xarrada sobre autoexploració mamària i osteoporosi que ha organitzat la regidoria de Sanitat. Esta serà impartida pel coordinador del centre de salut de Pego, el doctor Carlos Juan. Després d’esta xarrada les voluntàries del CEAM de Pego que han elaborat 30 coixins en forma de cor, els lliuraran a l’Associació Esperança que els farà arribar a pacients de càncer de mama de l’Hospital comarcal. Este projecte és fruit d’un conveni entre la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’Obra Social ‘La Caixa’.

22688012_1576858105671027_743867667811309338_nPego ha programat per a esta setmana tres activitats dedicades a contribuir a la lluita contra el càncer de mama. Les dos primeres demà dimecres 25 d’octubre al CEAM de Pego. En primer lloc, la regidoria de Sanitat ha programat una xarrada que impartirà el coordinador del centre de salut de Pego, el doctor Carlos Juan, en la que abordarà la importància de l’exploració mamària i també parlarà sobre osteoporosi. La xerrada, oberta al públic en general, està programada a les 18.30h.

Després de la xarrada, es farà l’entrega simbòlica d’un coixí cor per part del CEAM al president de l’Associació Esperança perquè este el lliure al doctor Juan i, este al seu torn, a l’Hospital de Dénia. Un acte simbòlic però que mostra la cadena de solidaritat que hi ha al darrere del projecte ‘Cors Solidaris’, fruit d’un conveni entre la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’Obra Social ‘La Caixa’

22552814_866803426829881_3112902843088596141_nEl projecte ‘Cors Solidaris’ ha suposat que voluntàries del CEAM de Pego hagen elaborat 30 coixins en forma de cor amb una finalitat molt concreta: millorar la recuperació postoperacional de les pacients de càncer de mama de la Marina Alta.

El seguiment del projecte dels coixins cor ha estat a càrrec de la treballadora social del CEAM de Pego i ha comptat amb el finançament de l’Obra Social ‘La Caixa’. Els 30 coixins cors elaborats per les voluntàries del CEAM de Pego seran entregats a l’Associació Esperança perquè esta els faça arribar, a través del coordinador del Centre de Salut de Pego, a la unitat d’Oncologia de l’Hospital de Dénia i des d’allí s’entreguen a les pacients que es recuperen d’un càncer de mama.

La història que hi ha al darrere dels coixins en forma de cor és entranyable i esperançadora. Esta ens situa a Tennessee (Estats Units) l’any 2001. Allí Janet és una infermera i pacient, després que l’operen de càncer de mama. Durant la seua convalescència les ties de Janet li cusen un coixí perquè se’l pose baix del braç operat i així el puga recolzar còmodament i donar-li descans. I ho aconseguí. El coixí li proporcionar molt de confort i a més, li servix per protegir-se dels colps accidentals, per a mantenir relaxats els músculs, proporcionant-li una disminució del dolor. Davant tots estos avantatges l’ús del coixí va ser introduït en el seu hospital. Els coixins que es feien servir sempre eren confeccionats per persones voluntàreis i s’entregaven gratuïtament a dones amb càncer de mama.

Este sistema tan senzill, però tan eficaç per millorar la vida de les pacients de càncer de mama en el període postoperatori va ser introduït a Europa quan Janet va conéixer la infermera danesa Nancy Friis en un congrés. Ella va ser l’enllaç perquè el coixí s’introduïra no només a Dinarmaca, sinó a la resta d’Europa.

Maria Jose Loly de Cooman més coneguda com Micky va ser qui va realitzar tots els tràmits per a començar a treballar esta idea a Mallorca, on va tindre molt bona acollida des dels seus inicis al juny de 2009. Primer a l’Hospital Universitari de Son Dureta, ara Hospital Universitari Son Espases. Allí es va investigar i constatar l’eficàcia del coixí a l’hora d’ajudar a pal·liar les molèsties de les pacients durant el postoperatori de cirurgia mamària.

Este coixí cor està dissenyat per a donar descans al braç que ha sigut operat en les pacients de càncer de mama. A més, pot ser utilitzat per a qualsevol altra intervenció que implique l’axil·la.

El coixí cor no sols ajuda al descans físic sinó que posa en contacte a diferents pacients, perquè es tracta d’un regal fet per gent voluntària (com en este cas les voluntàries del CEAM de Pego). Si passa d’unes pacients a d’altres, implica que estes es visiten unes a les altres i senten que no estan soles. El coixí cor és un vincle que les connecta en la malaltia i en el confort.

 

2243 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!