Coopego, present al VII Congrés de Cooperatives agroalimentàries

Este tipus de congrés se celebra cada cinc anys i, enguany, l’organització complix 25 anys. Els tres grans eixos de debat han estat integració, innovació i internacionalització en el sector agroalimentari i el futur de les cooperatives que passa per abordar el problema del relleu generacional, més tenint en compte que el lema triat per al congrés ha estat «Raons de futur».
El passat cap de setmana València va acollir el VII Congrés de Cooperatives agroalimentàries d’Espanya. Un congrés que se celebra cada cinc anys i que enguany coincidix amb el XXV aniversari de l’Organització. En ell es donen cita més de 1.000 persones, incloent directors i presidents de cooperatives de tot l’Estat, així com representants del sector agroalimentari nacional i europeu. Entre tot eixe públic hi hagué també una representació de la Cooperativa Agrícola de Pego.

El VII Congrés de Cooperatives agroalimentàries va ser un espai on intercanviar opinions, donar a conèixer novetats i discutir sobre el futur del sector. Destacava la gerent de Coopego, Tere Morell, que la presència, entre d’altres, del Comissari d’Agricultura de la Unió Europea (UE), Phil Hogan, en la seua primera visita a Espanya, indicava «la importància del sector». De fet, la mateixa organització del congrés «posa de manifest el ferm compromís del Comissari amb les cooperatives espanyoles i el seu paper protagonista en la cadena agroalimentària».

Morell ressaltava que, després d’un congrés de les característiques d’este, una torna a la feina plena «d’optimisme», perquè com assenyalava un conferenciant, «totes les crisis oferixen oportunitats i el sector està en eixe punt, el d’assumir reptes i aprofitar les oportunitats». De fet, les dades informen que, malgrat la crisi econòmica i el seu impacte en el consum alimentari espanyol, les cooperatives agroalimentàries espanyoles han guanyat quota de mercat. Des de l’any 2007 han incrementat la seua facturació conjunta en més d’un 23%, així com l’ocupació més d’un 8%.

Les Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya representen un col·lectiu empresarial de 3.844 cooperatives que compta amb 1.179.323 socis i 98.999 empleats. Estes facturen 25.696 milions d’euros i els seus productes estan presents en tot el món. Si ens centrem en les cooperatives valencianes, en trobem 359 (336 de primer grau -com és el cas de Coopego- i 23 de segon grau) del sector general més de 22.000 ocupacions directes i aglutinen a prop de 200.000 socis. Amb una facturació agregada de més de 2.000 milions d’euros, el seu volum d’exportació en el passat exercici va aconseguir els 843 milions d’euros.

Aproximant el focus, podem dir que Coopego és organització de productors, reconeguda per la UE des de 1997, compta amb 591 socis, amb explotacions en uns 20 termes municipals i genera 221 llocs de treball directes. La Cooperativa Agrícola de Pego comercialitza unes 12.000 tones de cítrics, amb un valor de la producció comercialitzada d’uns 6 milions d’euros.

Una de les tres «i» presents en este VII Congrés va estar la de la internacionalització, per a traure valor afegit als productes que es comercialitzen. El 29% de les cooperatives exporten i representen el 27% de la facturació exportadora del conjunt de les indústries alimentàries espanyoles. En l’àmbit que ens toca més aprop, el de la Cooperativa Agrícola de Pego, la internacionalització és un fet des de fa anys. A més, un element clau per entendre la comercialització citrícola de l’entitat, ja que les exportacions representen al voltant del 85% de la comercialització total de Coopego.

Els cítrics que comercialitza Coopego s’exporten des de fa anys a EE.UU., Canadà, Alemanya, Suïssa, Itàlia, França, Bèlgica o Anglaterra. Des de l’any passat el nombre de països s’ha ampliat i Coopego exporta també a Hong Kong, Emirats Àrabs, Malàisia, Brasil, Aràbia Saudita, Angola, Costa Rica, Panamà i països de l’est d’Europa.

El lema triat per al VII Congrés de Cooperatives agroalimentàries, «Raons de futur», es va abordar àmpliament en la taula rodona «Les cooperatives en 2025». Entre els objectius a reforçar, la integració entre cooperatives amb la finalitat de fer-se grans i poder mantenir o augmentar el nivell de força per a la negociació front a les empreses competidores.

Esta integració, ve marcada actualment per la Llei 13/2013, de 2 d’agost, de foment de la integració de cooperatives i altres entitats associatives de caràcter agroalimentari. La normativa estatal pretén afavorir «la competitivitat, el redimensionament, la modernització i la internacionalització d’aquestes entitats, en el marc de les reformes estructurals per millorar l’economia i la competitivitat del país» perquè, segons s’explica en el preàmbul, «L’enfortiment de les estructures associatives facilita la innovació i la incorporació de noves tecnologies en les estructures agràries, n’augmenta la productivitat i eficiència i, en definitiva, la capacitat de competir més eficaçment en els mercats internacionals». Hem de dir, però, que esta Llei no afecta directament les cooperatives de primer grau com Coopego, però si que afecta les de segon grau com ANECOOP, on està integrada Coopego.

Així mateix, defensen des de les cooperatives que els agricultors i els ramaders que formen part d’una cooperativa sempre estaran millor posicionats que aquells agricultors i ramaders que actuen sols, com a independents, perquè els primers mai es trobaran sols front a qualsevol compra-venda o qualsevol altre problema que es puga presentar derivat de la seua activitat.

Altres dels reptes de futur que es van abordar en el VII Congrés de Cooperatives agroalimentàries, que va ser clausurat pel rei Felipe VI, van ser el d’innovar per a adaptar-se als canvis socials i alimentaris sense abandonar els preus justos per als cooperativistes, la qualitat del producte i la seguretat alimentària. També va estar present el canvi climàtic i les repercussions que este pot tindre en els cultius actuals. No es va oblidar l’evolució del transport dels productes que comercialitzen les cooperatives o el canvi de les famílies al si de la societat. Tots estos reptes s’hauran d’afrontar, segons la presidenta de Genetrix i exministra de ciència i innovació, Cristina Garmendia, tenint en compte que «tot canvi basat en el coneixement genera valor».

Els reptes de les cooperatives agroalimentàries també passen per reconèixer i superar els problemes més immediats. El més destacat, la falta de relleu generacional al camp per la falta de rendibilitat en qualsevol dels sectors que conformen la cadena agroalimentària. Pego és un exemple perfecte per veure com els joves, majoritàriament, no s’interessen per agafar les regnes de la terra que han heretat, tot i que no tinguen feina.

El problema de la feixuga burocràcia a la que s’enfronta un llaurador o un ramader se li va traslladar directament al Comissari d’Agricultura de la UE. Se li va demanar que la UE aprime la legislació perquè baixe la pressió sobre els llaurador i ramaders.

Apuntar també, ja en l’àmbit domèstic que dilluns, Coopego ha convocat assemblea general ordinària per examinar els comptes anuals i, a més, renovar una part del Consell Rector. Per tant, dilluns hi ha eleccions, entre d’altres per a elegir nou vicepresident. L’assemblea està convocada a les 18.30h., al teatre municipal.
813 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!