Coopego elegida per Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya per a celebra el Dia Internacional de la Dona

En esta celebració va participar una delegació de Noruega, que col·labora en el projecte de transferència de coneixement en Igualtat d’Oportunitats amb les cooperatives espanyoles. El president de la Cooperativa Agrícola de Pego, Pepe Pastor, va anunciar que el Consell Rector de Coopego ha acordat subscriure l’Acord Voluntari que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de l’Institut de la Dona, està impulsant amb el teixit empresarial espanyol per a aconseguir una presència equilibrada de gènere en els càrrecs de responsabilitat corporativa.
Ahir 8 de març, per primera vegada Cooperativas Agroalimentarias d’Espanya visitava una cooperativa per celebrar el 8 de març. L’elegida va ser la Coopertiva Agrícola de Pego, perquè té en la seua gerència una dona i, a més, fa molts anys que despenya el càrrec i també perquè té dos dones al seu Consell Rector. Apuntava la presidenta de l’Associació de Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Jerònima Bonafé que «Coopego ha fet els deures» i d’ahí que haja estat triada per a la celebració del 8 de març.
Tere Morell destacava que la visita d’ahir «és un reconeixement dins el sector agroalimentari, però sobretot, en el dia a dia per donar visibilitat al paper de la dona». La gerent de la cooperativa va destacar que en la plantilla de Coopego hi ha més de 200 treballadors, amb una àmplia presència de dones, així com en el seu Consell Rector i en la direcció de distints departaments.
Els i les representants de Cooperatives Agro-alimentàries de la C. Valenciana i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya van visitar les instal·lacions de Coopego amb una delegació de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Noruega, que col·labora en el projecte de transferència de coneixement en Igualtat d’Oportunitats amb les cooperatives espanyoles.
A Noruega, les 16 organitzacions que formen part de la Federació de cooperatives agroalimentàries tenen una facturació total d’aproximadament 9 bilions d’euros i contracten aproximadament 18.000 persones. A més, són líders del mercat entre les seues respectives àrees de negoci.

La cap de Competència i Formació, Astri Liland, va explicar que allí, en 2004 es va aprovar una llei de quotes que establia que el 40% dels membres de les juntes de les empreses havien de ser dones. Una Llei que es compleix, tot i que sense sobrepassar eixe 40% marca per la normativa. Esta llei, però, no afecta les direccions i, tot i que la proporció de presidentes també ha augmentat des de 2004, el percentatge de conselleres en 2010 era del 7%, enfront de 3% de 2004.


Astri Liland i Nanna Saeland


Les dones, assegura Liland, imprimixen una «visió més global» a la feina de la Federació. «S’arrisquen menys i això també té una faceta positiva. Reflexionen molt més al voltant de l’ús dels mitjans econòmics. Són més cuidadoses i tenim la capacitat de tenir la ment en diverses coses a la vegada».

El president de Coopego, Pepe Pastor, va assenyalar que la Cooperativa Agrícola de Pego compta amb 1.842 socis, dels quals prop de 589 són dones. Durant la seua intervenció el president va anunciat que el Consell Rector de Coopego ha acordat subscriure l’Acord Voluntari que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de l’Institut de la Dona, està impulsant amb el teixit empresarial espanyol per a aconseguir una presència equilibrada de gènere en els càrrecs de responsabilitat corporativa.
En l’acte també van participar José Merí, regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, que va anunciar que des del consistori impulsaran la creació d’una Comissió d’Igualtat en què es vol que estiga present la cooperativa. Per la seua banda, José Vicente Segarra, director de Cooperatives Agro-alimentàries de la C. Valenciana i Agustín Herrero, director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya van destacar les actuacions que s’impulsen des de les organitzacions a nivell regional i nacional.

Finalment, la presidenta de l’Associació de Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, AMCAE, Jerònima Bonafé va destacat el paper de les federacions regionals i les cooperatives durant els últims anys per a fer més visible el paper de la dona en les empreses cooperatives.
Així mateix, va assenyalar la important labor que duen a terme les cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana on el nombre de dones que formen part dels Consells Rectors s’ha incrementat de forma notable fins a un 6% i convertint-se en l’Associació amb el major índex de representació femenina en els Consells Rectors. Perquè este nombre augmente, assenyalava Bonafé que «fa falta de sensibilització i una formació en els Consells Rectors i entre els socis de les cooperatives».

«Les dones aporten una visió totalment diferent» als Consells Rectors, completant la visió masculina i enriquint la globalitat, apuntava la presidenta de l’Associació Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya perquè les dones no són menys capaces. A més, les dones tenen «més capacitat i més constància per tirar endavant projectes», afirmava Jerònima Bonafé.

Animava Jerònima a les sòcies i treballadores presents en l’acte a continuar treballant per a aconseguir un sector cada vegada més igual entre hòmens i dones, la qual cosa equival, segons Bonafé, a una societat més justa i democràtica.587 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!