Controvèrsia, acords i un minut de silenci en el plenari de maig

Ahir se celebrà el plenari ordinari del mes de maig dins de la plataforma digital Zoom. Una sessió llarga i molt singular, de quasi quatre hores de duració en la qual es va prendre cinc acords. Un debat que finalitzà amb 1 minut de silenci en memòria de totes les víctimes de la Covid-19, a proposta del regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà.

El primer d’ells, un tràmit, aprovar les actes de sessions anteriors. Els altres quatre van ser la revisió del contracte de recollida i transport de residus sòlids urbans per a incloure la pujada de l’IPC; també es va aprovar un reconeixement de crèdits per a pagar unes factures d’exercicis anteriors que ascendeixen a 8.000€ en total; es va acordar canviar la data del segon festiu local perquè enguany no hi haurà festes patronals; i, per últim, es va aprovar una moció presentada per tots els partits de la corporació amb mesures econòmiques extraordinàries per a pal·liar els efectes del coronavirus.

La nota curiosa de la sessió la va posar el regidor de Ciudadanos, partido de la ciudadanía, Simón Ortolà, qui es va abstindre en la votació de les quatre mocions que ell mateix va presentar al plenari.


La seua postura va suscitar molta polèmica i un debat intens. Aquest es produïa en el marc de la discussió de la primera moció presentada per Ciudadanos, en la qual demanava que es creara una partida pressupostària a partir del romanent de tresoreria alliberat pel govern central perquè passe per Comissió de Govern i després pel plenari i així poder fiscalitzar tota la corporació local a quines persones, famílies i empreses de la població de Pego anirien destinades eixes ajudes. També demanava que l’Ajuntament exigisca dades reals a la Conselleria de Sanitat per tal d’aplicar la quarantena a les llars del poble amb casos de Covid-19 i, per últim, dotar espais o habitatges municipals per a destinar-los a aïllar a possibles infectats pel coronavirus.

En la exposició del text de la proposta, Simón Ortolà anuncià que a partir d’ara el seu partit presentarà totes les mocions en castellà.

La moció no va eixir avant perquè tots els grups van coincidir en què la proposta és inviable per anar en contra de diferents lleis i procediments legals. Principalment, contra la llei de protecció de dades o el dret a la intimitat i la privacitat de les persones.

A més, per part del socialistes Pego, l’alcalde, Enrique Moll, va manifestar la postura que l’equip de govern manté durant la situació actual tan extraordinària que estem vivint.


Aquest plantejament exposat per l’alcalde va ser ratificat per la regidora de Ciutadans de Pego Independents, Alicia Siscar, qui va incidir en que les mocions de Ciudadanos no s’ajusten al marc legal vigent.


Per part de Compromís, la portaveu, Anna Sastre, digué que la moció va en el camí de marcar i estigmatitzar la gent.


I Ferran Gonzalez, portaveu de Populars per Pego descartà que es puga destinar espais per a aïllar els possibles malalts de Covid-19.

En conclusió, l’equip de govern i Compromís per Pego votaren en contra d’aquesta moció. Els regidors de Ciudadanos i Populars per pego es van abstindre.

UNA MOCIÓ CONJUNTA

En l’ordre del dia de la sessió s’havia inclós una moció de Compromís amb mesures econòmiques per a pal·liar els efectes econòmics derivats de la crisi sanitària, però, els valencianistes decidiren retirar-la perquè tots els grups municipals acordaren presentar i signar una altra conjunta. Es tracta d’un text de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que compta amb el suport de tots els grups polítics a nivell estatal.

Aquest acord conté 19 mesures econòmiques. La primera d’elles, demanar al Govern d’Espanya que «flexibilitze la regla de la despesa per a totes les entitats locals amb superàvit per a poder destinar aquest superàvit a actuacions per a atendre despeses extraordinàries en matèria de serveis socials, seguretat ciutadana, neteja, residus i desinfecció i a atendre les necessitats de la població més vulnerable».

En els punts dos i tres es declara necessari prorrogar la destinació del superàvit de 2019 per a l’exercici 2020 i es demana que s’autoritze els Ajuntaments a fer despeses en àrees de les quals no són competents com Ocupació o Educació, per a desenvolupar polítiques pròpies o complementàries d’unes altres marcades per l’estat o les autonomies.

En el punt quart es sol·licita prorrogar fins al 2021 els terminis de l’execució d’obres d’Inversions Financerament Sostenibles amb càrrec al superàvit de 2018.

La moció inclou mesures per a la reactivació de l’economia i l’ús dels municipis, com la proposició de que es cree, en superar la crisi, un fons de reactivació de l’economia i l’ocupació local.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies considera que els ajuntaments han de disposar de més recursos econòmics per a desenvolupar projectes de ciutat innovadors.

Pel que fa a l’ocupació, es demana la recuperació del Contracte Temporal d’Inserció per a l’ús exclusiu per part de les Administracions Públiques, per a l’increment de l’ocupació i la millora de la qualitat.

També es proposa que l’Estat autoritze el dèficit de les Comunitats Autònomes per a desenvolupar o ampliar els plans locals d’ocupació.

L’encarregat de llegir el text d’aquesta moció va ser l’alcalde, Enrique Moll.

En l’últim punt, l’Ajuntament es compromet a garantir l’aprovisionament de material preventiu i de protecció per a tot el personal dels serveis públics, treballadors i treballadores socials i d’atenció domiciliària.

EL 7 DE DESEMBRE FESTIU LOCAL


Altra mesura aprovada ahir va ser que el festiu local fixat en l’1 de juliol, dia de l’Ecce Homo, ha estat traslladat finalment al dimarts 7 de desembre.

Una proposta que havia plantejat l’equip de govern en comissió informativa i que en el plenari va rebre el vot a favor de tots els regidors de la corporació, excepte el de Ricardo Sendra, edil de Promoció Econòmica.


Així, doncs, Ricardo Sendra es va abstindre.

La resta de la coincidir en què aquesta opció s’hauria pogut estudiar d’haver-la plantejada en la Junta de Portaveus, que es reuneix cada setmana, o en la comissió informativa.
En aquesta línia es manifestà Anna Sastre, per Compromís, qui va destacar que la decisió s’havia de prendre de manera immediata pels terminis marcats per la Generalitat.


Per Populars per Pego, Ferran Gonzàlez posà de relleu que en qualsevol decisió sempre hi haurà col·lectius perjudicats.


Finalment es va convindre que siguera la data, sempre hi hauria a qui no li beneficiaria. I a tots els grups els va semblar que fer un pont de tres dies amb el 7 i 8 de desembre festius podria ser de profit per a la major part de la ciutadania.

Les quasi quatre hores de duració del plenari van donar per a més. Es va debatre altres mocions presentades per Ciudadanos i per Populars per Pego, que detallarem en pròxims dies.

 

1185 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!