Controlat el brot de tuberculosi al Carolina Sala


La Conselleria de Sanitat i l´Ajuntament de Pego donen per controlat el brot de tuberculosi que s’ha produït al Col•legi Carolina Sala. De les 39 proves realitzades fins el moment 21 xiquets han estat en contacte amb la bactèria i 8 d’ells han desenvolupat la malaltia han confirmat les proves radiològiques. Properament es realitzaran 56 estudis més de contacte, per descartar més casos.

La setmana passada va saltar l’alarma al Col•legi Carolina Sala, quan el dijous 30 de març Salut Pública de Dénia va contactar amb el director de l’escola, Joan Síscar per comunicar-li que havien detectat un possible focus d’infecció de tuberculosi. A partir d´eixe moment tant des de la direcció del col•legi com des de sanitat s’activa el protocol d’actuació per tal de veure si hi havia algun grau de contagi realitzant la prova de Mantoux a l’alumnat amb contacte directe i prolongat amb la persona que havia desenvolupat la malaltia.

Els 8 xiquets que han desenvolupat la malaltia en la seua primera fase, d’edats compreses entre els 3 i els 11 anys, hauran de seguir un tractament específic durant 6 mesos, la qual cosa no els impedirà seguir la vida que fins ara duien. De fet, tots els alumnes segueixen acudint a classe.

Els experts sanitaris han afirmat que la tuberculosi es cura en el 100% dels casos i no deixa seqüeles, ja que les lesions pulmonars es regeneren amb el temps.

La paraula tuberculosi sempre alerta la societat i és que durant segles anteriors es coneixen greus casos de mort. Actualment, però, la tuberculosi, no és massa freqüent, de fet, només es donen 15 casos per 100.000 persones per any, la meitat dels quals són contagiosos. A més, avui en dia aquesta malaltia es pot curar totalment i sense deixar lesió, gràcies als avenços mèdics. A més en el cas de Pego, la infecció ha estat detectada en una primera fase, qüestió a la que ja s’ha fet referència.

La Tuberculosi és una infecció que es una malaltia infecciosa que afecta primordialment els pulmons però que pot estendre’s a altres òrgans. Es propaga a través de l’aire mitjançant tos o esternuts, però per tal de què es produeixca un possible contagi el contacte amb una persona que haja desenvolupat la malaltia ha de ser prolongat i directe. Per tant, és molt difícil contagiar-se de manera casual.

Al respecte, els experts van explicar que tot i que una persona estiga infectada no té perquè arribar a desenvolupar la malaltia, de fet, han destacat que actualment convivim amb la bactèria tot i que sols es desenvolupa en casos específics.

El dilluns per la vesprada, després de l’alarma social creada entre els pares i mares del col•legi Carolina Sala, des de la Conselleria de Sanitat i l´Ajuntament de Pego van decidir fer una reunió informativa per tal de transmetre amb tot detall els passos seguits i a seguir davant la infecció.
Mares i pares eixiren coneixedors de tot tipus de detalls sobre la tuberculosi donats pels especialistes en epidemiologia, tot i que durant la reunió van expressar la seua preocupació inicial i la necessitat de fer les proves a tot l’alumnat del centre educatiu. Fet, que ha estat descartat per la Conselleria de Sanitat, per considerar-ho innecessari.

El que va quedar clar durant la reunió informativa és que el contagi a partir dels xiquets no es pot donar, ja que els seus pulmons no tenen força suficient per tal d’expulsar les bactèries. Totes aquestes dades les coneixen els alumnes del Carolina Sala, que han estat informats en tot moment del que estava succeint al seu voltant.

Pares i mares de xiquets afectats han assenyalat que sanitat els ha donat un tracte preferent i adequat durant el període de proves realitzades des que es va activar el protocol d’actuació.
Des de l´AMPA es creu que l’actuació i la reacció tant de la Conselleria de Sanitat, com de la Direcció del centre i de l´Ajuntament de Pego ha estat correcta donada la celeritat en la que s’ha actuat davant el brot de tuberculosi.


Ahir, des de diversos comunicats de premsa remesos per la Conselleria de Sanitat i l´Ajuntament de Pego es donava per controlat el brot de tuberculosi produït al Col•legi Carolina Sala , ja que s’havia localitzat i controlat el focus, s’estava fent un seguiment exhaustiu de tot el procés seguint els passos que marquen els protocols d’actuació del Servei de Vigilància Epidemiològica.

D’altra banda, Sanitat va confirmar ahir que es realitzaran 56 nous estudis de contacte, tot i que considera que “el risc de contagi per a aquests alumnes es considera molt baix”. Els alumnes que es sotmetran a les proves són aquells que han assistit al menjador, com a mínim una vegada, des de gener fins a l’actualitat. El conseller de sanitat, Vicente Rambla, que també va fer referència a aquesta qüestió, va qualificar el brot com a “important” perquè ha afectat un nombre significatiu de xiquets entre 3 i 11 anys.

Des de la direcció del centre educatiu Carolina Sala dóna recolzament a la cuidadora que ha desenvolupat la malaltia. Destaca el director que ha estat gràcies a la seua hospitalització que s’ha pogut detectar en aquesta primera fase la tuberculosi als alumnes afectats. Els experts expliquen que els indicis de malaltia solen passar desapercebuts, excepte el gran casament que provoca. De fet, a la persona en qüestió, li varen detectar la infecció tractant-li un altre tipus d’afecció.

L´AMPA del Carolina Sala també creu que aquesta persona no és culpable del que ha passat, ja que és ella la que pitjor ho estarà passat en aquests moments.

Per tant, es recorda des de la Conselleria de Sanitat i des de l´Ajuntament de Pego que el brot de tuberculosi està sota control. Que s’han aplicat les mesures profilàctiques adequades als alumnes que van donar positiu en la prova de la tuberculina i s’ha instaurat un tractament als 8 menors que han desenvolupat la malaltia en la seua primera fase. Sobre totes aquestes actuacions han estat informats tots els pares i mares del col•legi. Així mateix, des de l´Ajuntament també es vol tranquil•litzar a la població de què “no hi ha risc per a la normal convivència”.


456 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!