Consells per passar millor l’onada de calor

I és que quan les temperatures són anormalment altes durant un parell de dies, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut, ja que hi ha una sobrepèrdua de líquids i de sals minerals. Durant aquests dies, hem de tenir més cura de protegir-nos del sol i de la calor tant als llocs tancats com a l’aire lliure.
L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté activada, per a hui, l’alerta groga, taronja i roja en catorze comunitats autònomes. No obstant, la nostra zona està fora d’eixa zona d’alerta per altes temperatures. Malgrat tot, en aquestes situacions generalitzades, en què les temperatures són substancialment altes, no està demés recordar algunes accions que poden ajudar a combatre millor la calor. Perquè s’ha de tenir en compte que quan les temperatures són anormalment altes durant un parell de dies, la calor excessiva pot ser una perill per a la salut. I és que les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals com són el clor, el potassi o el sodi, necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.

Des de la regidoria de Salut de l’Ajuntament de Pego, el seu responsable, l’independent Carmelo Ortolà, recordava els grups de risc, és a dir, aquells grups de gent que per la delicadesa del seu organisme poden notar més l’efecte de la calor excessiva, “com són les persones majors, els xiquets xicotets, de menys de 4 anys o persones amb malalties cròniques com poden ser malalts de cor, malalties respiratòries o diabètics”. “Aquestes persones han d’intentar, d’una forma o d’una altra, passar estos dies en una situació que no li demane un excés d’esforç a l’organisme i protegir-lo d’eixes altes temperatures”. També s’inclourien dins els grups de risc les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i amb limitacions de mobilitat o autocura. Les persones que haguen de romandre o fer activitat física a l’aire lliure, incloent ací les activitats laborals. Persones que prenen medicament especials com puguen ser tranquil•lizants, antidepressius, psicotròpics o diürètics.

Els símptomes que ens poden alertar que el nostre cos està patint un excés de calor són: temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. En aquestos casos s’ha de traslladar a la persona que els pateix a un lloc fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment els serveis sanitaris o Acció Urgent, telefonant al 653 86 73 83.

Per a evitar les onades de calor, que és el que s’ha de fer? Primera i principal, protegir-nos del sol i de la calor. El responsable de Salut de l’Ajuntament de Pego apuntava, però, que “són diverses les situacions, dins de casa, a l’hora d’anar en cotxe” i en aquest punt, advertia que “a ningú se li ocórrega estos dies deixar a una persona […] a cap xiquet dins el cotxe perquè la temperatura augmenta moltíssim”. Ortolà també recomanava “protegir-se, a nivell personal, de la radiació directa del sol, anar per l’ombra, posar-se gorra o barret, roba lleugera i no ajustada, si és possible de colors clars; sempre intentar evitar les hores centrals del dia per a fer coses fora de casa”.

I si estem dins de casa, hem d’intentar controlar la temperatura de la mateixa. Com? Recomanava el regidor de Salut de l’Ajuntament de Pego “obrir les finestres per la nit perquè es ventile la casa en un aire més fresc. En aquells costats de la casa que els pegue el sol tenir les finestres tancades durant el dia. I si pot ser refrescar l’ambient en un ventilador o en aire condicionat, fer ús, però –i ací Carmelo Ortolà posava l’accent- no a baixes temperatures, ja que no són bons els grans contrastos de fred i calor”.

Quan s’està a casa també és recomanable estar en les estances més fresques de la mateixa. També és convenient refrescar-se sovint amb dutxes, tovalloles humides o similars.

Altres mesures que recomanava Carmelo Ortolà han de veure amb l’alimentació, com és “beure molt de líquid; menjar molta fruita; no fer menjades fortes a migdia, sinó fer quatre o cinc menjades al dia, sobretot verdures, sucs de fruita, beure molta aigua”. Això sí, exceptuava d’aquests consells les persones amb problemes d’orina o de tensió alta, que hauran de consultar el metge de capçalera els passos a seguir.

No oblidava el regidor de Salut pegolí aquelles persones majors que viuen soles, per a oferir el servei d’Acció Urgent, per tal de passar per sa casa de tant en tant i saber com es troben. L’únic que han de fer és telefonar a Acció Urgent al telèfon 653 86 73 83 i explicar la situació. Recordava l’independent que Acció Urgent “no sols fa serveis d’assistència sanitària urgent, sinó que també col•labora en l’Ajuntament i en Serveis Socials per a poder vigilar este tipus de persones, si fa falta i si es demana”.







646 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!