Cita amb la Fibromiàlgia a Gandia

En les primeres Jornades de Convivència i últimes notícies sobre investigació en Fibromiàlgia que se celebren aquest dissabte a la comarca veïna i que estan organitzades per les associacions de fibromiàlgia de la Safor, la Marina Alta, la Vall d’Albaida i Torrevella. Aquestes I Jornades de Convivència compten amb la presència del doctor Ignacio Blanco Blanco, un referent mundial en fibromiàlgia.
Aquest dissabte, 22 d’octubre, a Gandia, es parlarà molt i, extensament, sobre una de les malalties silenciades fins a fa relativament poc temps. Una malaltia que encara no compta amb el reconeixement de tota la comunitat mèdica tot i que és una malaltia reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut. Parlem de la Fibromiàlgia, que té una prevalència global que oscil•la entre el 2 i el 4% de la població, tot i que alguns experts asseguren que “no hi ha estudis suficients per a quantificar les persones afectades”.

La Fibromiàlgia, recordem, és més freqüent que es presente en les dones que en els homes, sent el col•lectiu de les treballadores el més afectat, de manera que la Fibromiàlgia contribuix a l’estrès relacionat amb l’ocupació i la vida domèstica. És pot ser per això que les quatre associacions que organitzen les I Jornades de Convivència i últimes notícies sobre investigació en Fibromiàlgia, estan presidides per dones; Adela Àvila en el cas d’Afima Marina Alta, Luisa Arias pel que fa a Afisa de la Safor, Matilde Garcés en Afiva de la Vall d’Albaida i Loli Herrera pel que fa a Asimepp de Torrevella.

Tot i que la Fibromiàlgia és una malaltia ben reconeguda i catalogada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es desconeix la seua etiologia. Els experts sospiten, però no saben, a ciència certa, els factors que predisposen o desencadenen la malaltia. Hi ha molts dubtes sobre la seua fisiopatologia i els criteris clínics i diagnòstics estan en contínua discussió. Tot açò fa que el seu tractament siga moltes vegades decebedor i que les diferents alternatives terapèutiques de què es disposa en l’actualitat ho siguen sobre la simptomatologia però en cap cas es consideren curatives.

Aquesta falta de resposta terapèutica ha fet proliferar en els últims anys diferents assajos clínics amb gran varietat de fàrmacs tant en solitari com combinats. Així mateix s’han fet estudis sobre altres modalitats de tractament potenciant l’exercici o la teràpia psicològica. De moment, però, on s’ha vist major eficàcia en els estudis publicats és pel que fa a la combinació, al mateix temps, de les diferents modalitats terapèutiques disponibles, l’anomenat tractament multidisciplinar.

Aquestes llacunes mèdiques són, precisament una de les causes que han dut a AFISA, AFIMA, AFIVA i ASIMEPP ha organitzar aquestes I Jornades de Convivència i últimes notícies sobre investigació en Fibromialgia el dissabte 22 d’Octubre, a les 10 del matí a l’Hotel Palace, a Gandia. I per això, per a inaugurar aquestes jornades han volgut comptar amb un dels millors especialistes en la matèria, al Dr Ignacio Blanco Blanco que és internista, pneumòleg i investigador de Fibromiàlgia.

Sobre el Dr Ignacio Blanco, navegant per internet hem trobat una entrevista que explica com és que un pneumòleg va acabar estudiant les possibles claus de la fibromiàlgia. La qüestió és que, respon el mateix Blanco que “Investigava el dèficit d’alfa-1-antitripsina, que és una malaltia congènita que se relaciona con l’enfisema pulmonar. Fa anys vaig observar que l’administrar el fàrmac substitutiu, els pacients que tenien fibromiàlgia milloraven i ahí va començar tot: assajos, publicacions, patents… Al final m’estaven pagant un pneumòleg substitutiu perquè investigara”.

Recentment, el pneumòleg va observar que la fibromiàlgia està originada per l’acció dels mastòcits, cèl•lules implicades en nombrosos processos inflamatoris. Les seues troballes han quedat plasmades en diversos articles publicats en revistes internacionals d’impacte, la qual cosa ha provocat que li ploguen invitacions a esdeveniments científics a mig món. A més, és autor de dos patents. No obstant, en maig de 2009 l’asturià Ignacio Blanco complia 65 anys i en desembre d’eixe mateix any el jubilaven oficialment.

A més de la ponència d’aquest referent mundial en fibromiàlgia, també exposaran en les I Jornades de Convivència i últimes notícies sobre investigació en Fibromialgia l’infermera María Victòria Lozano i la psicòloga Mª Ángeles Fernández Salamanca, aquesta última amb un taller de risoterapia.

PROGRAMA:
10:00 hores: Entrega de documentació.
11:00 hores: Obertura de l’acte, Luisa Arias (Presidenta d’Afisa i la resta de Presidentes)
11:10 hores: Representants de Conselleria (pendents de confirmar)
11:20 hores: “La Fibromiàlgia és real” Ponent: Dr. En Ignacio Blanco Blanco (Internista- Pneumòleg- Investigador en Fibromialgia)
12:00 hores: Precs i preguntes
12:15 hores: Descans.
12:30 a 13:10 hores: “Els últims avanços en Fibromiàlgia i altres patologies cròniques” Ponent: Sra. María Victòria Lozano Ballester (Infermera)
13:10 hores: Precs i preguntes
13:45 hores: Tancament de l’acte.
14:00 hores: Menjar.
17:00 a 18:00 hores: “Taller de risoterapia”
Ponent: Sra. Mª Ángeles Fernández Salamanca (Psicòloga)
18:15 a 20:00 hores: Taller d’Spa.
21:00 hores: sopar-ball.
500 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!