Bona sintonia entre l’Ajuntament de Pego i la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Desenvolupament Rural i Agricultura

Dimecres a les 13 hores es van reunir a València l’alcalde de Pego i la regidora de Medi Ambient amb el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, la directora general de Prevenció d’incendis i el director general de Medi Natural per tractar les accions a desenvolupar a la zona afectada per l’incendi de maig. Entre les propostes de la Conselleria, la creació d’una mesa de participació per a contribuir a la la regeneració de l’àrea cremada.
Ahir dimecres es produïa l’esperada reunió entre responsables municipals i autonòmics per a abordar algunes qüestions relatives a l’incendi que al maig va arrasar 1.715 hectàrees a Pego, Vall d’Ebo, Vall de Gallinera i l’Atzúbia. Per part de l’Ajuntament de Pego –el terme amb més hectàrees cremades, més de 900–, van acudir l’alcalde, Enrique Moll i la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà. A la Conselleria els van rebre el Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, la Directora General de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez i el Director General de Medi Natural, Antoni Marzo.
Arrel d’eixa reunió Ràdio Pego ha parlat amb Laura Castellà. La regidora de Medi Ambient el primer que ha destacat és la bona rebuda que van tindre per part dels alts càrrecs de la Conselleria. «Són persones que saben els problemes que tenim», ha declarat Castellà. Així mateix, ha informat que els van facilitar la còpia d’un informe sobre les mesures a realitzar, a curt i mitjà termini, sobre les zones afectades per l’incendi.

Un segon informe serà remés al llarg de la setmana que ve o la següent perquè encara estan elaborant-lo. Eixe segon informe serà el que determine si l’àrea afectada per l’incendi es pot declarar Zona d’Actuació Urgent (ZAU), d’acord amb la normativa. Si així fora, la Conselleria miraria d’iniciar tan ràpidament com fora possible els treballs relacionats amb la protecció de la superfície i de caràcter preventiu, han assenyalat des de Conselleria en una nota de premsa.

L’informe amb el que es compta de moment parla de les accions a desenvolupar en el curt i mitjà termini a la muntanya. El més immediat és, segons s’assenyala, «l’eliminació de la fusta cremada i la neteja dels camins on hi haja fusta que siga perillosa per al trànsit de la ciutadania».

Davant estes mesures, des de l’Ajuntament es va traslladar la problemàtica de la titularitat dels camins. Per a fer-ho van aportar el mapa de camins i el seu estat. Van destacar el mal estat de conservació en què es troben les vies pecuàries. Un estat que va impedir, durant l’extinció de l’incendi, l’accés i la ràpida mobilitat dels camions de bombers. No obstant, el problema rau en el fet que les vies pecuàries tenen la particularitat que estan regulades per una llei estatal molt estricta que no permet cap actuació sobre elles, segons indicacions dels representants de la Conselleria. Malgrat tot, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic es va comprometre a buscar una solució per a desbloquejar la reparació d’alguns camins rurals de la zona de cara a fer-los transitables, a fi de facilitar i agilitzar l’accés dels camions de bombers.

En qüestió d’erosió del sòl, que és el que més preocupa a la ciutadania, s’han de distingir entre dos tipus de sòl a les muntanyes pegolines. La major part del terreny que és rocós i, per tant, no presenta massa perill d’erosió. Eixe perill només el presenten algunes zones molt localitzades on sí que es podria donar un procés d’erosió, segons el que va eixir de la reunió. No obstant, apuntava Castellà que, «els dos punts que més malament estan pel que fa a l’erosió no estan en el nostre terme municipal». És per això que Laura Castellà trobava convenient que totes les administracions treballen juntes.

En este punt coincidix Castellà amb la Conselleria ja que, durant la reunió, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic va anunciar la creació d’una mesa de participació per a contribuir a la regeneració de l’àrea cremada en l’incendi de maig a Pego. Eixa plataforma estaria conformada, segons va explicar Julià Álvaro «per la conselleria, els ajuntaments de la zona afectada, els seus habitants i la universitat, a fi d’analitzar la situació actual del terreny i elaborar propostes que es puguen aplicar». Una idea molt ben rebuda per part dels representants pegolins.

Així mateix, el secretari autonòmic també va anunciar que la conselleria col·laborarà en l’elaboració d’un pla de prevenció d’incendis que incloga Pego i el seu entorn, de manera que hi haja un protocol d’actuació definit.

Al seu torn, des de l’Ajuntament es va traslladar la idea suggerida per l’Assemblea Oberta de Pego d’organitzar una reunió amb els propietaris privats de la muntanya amb zones afectades per l’incendi. Una proposta molt ben rebuda pels alts càrrecs de Conselleria.

Concloïa la regidora de Medi Ambient que tot el que es va tractar durant la reunió de dimecres comporta un exercici de «paciència». El primer informe de Conselleria ja apunta que, durant dos anys, no es podrà tocar la muntanya. A més, qualsevol cosa que es faça a la muntanya ha de comptar amb l’autorització de la Conselleria.
627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!