Baixa a espanya el consum de cítrics

La compra de taronges va baixar un 6% mentres que la de mandarinas va créixer un 14%. A pesar d’eixa caiguda en la demanda de taronges per part del públic espanyol, este producte continua sent, amb molta diferència sobre la resta de l’oferta fruitera, el més consumit a Espanya.
El consum de cítrics a Espanya va patir una disminució global de l’1,5% durant l’any passat, segons les dades del panell alimentari que elabora el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. No obstant, cada un dels tres grups principals -mandarines, taronges i llimes- que componen la família citrícola va tindre un comportament ben distint quant a la seua evolució en termes de consum. Així, d’acord amb l’esmentat informe, la compra de taronges va experimentar un pronunciat descens del 6% en 2005, mentres que, al contrari, el consum de mandarines va registrar un increment molt significatiu del 14% respecte al 2004. Les vendes de llimes, mentrestant, van créixer un 3%.


A pesar d’eixa caiguda en la demanda de taronges per part del públic espanyol, este producte continua sent, amb molta diferència sobre la resta de l’oferta fruitera, el més consumit a Espanya. En 2005, el consum de taronges per capita va ser de 22,5 quilos, xifra que si bé suposa una caiguda de quasi 2 quilos respecte a l’exercici precedent, les va mantindre en una posició d’absoluta hegemonia dins de l’àmbit de les fruites fresques. Quant a les mandarines, el consum per persona a Espanya al llarg de 2005 es va situar en 6,5 quilos, enfront dels 5,7 de l’any anterior, de tal manera que el grup de cítrics en el seu conjunt continua constituint l’alternativa fruitera més apreciada i demandada pel públic.

Competència creixent

Amb tot, i a pesar d’eixa preponderància que taronges i mandarines mantenen en la dieta dels espanyols, la caiguda de l’1,5% que ha patit el seu consum en termes globals és un dada rellevant que no passarà desapercebut ni als productors d’agres ni als operadors comercials, màximament quan les successives collites mostren any rere any una clara tendència -excepte en casos de gelades i altres accidents climàtics- a l’increment i, en conseqüència, cada temporada resulta més complicat trobar una eixida comercial, almenys a preus dignes, a semblant volum productiu.

Al mig d’esta delicada conjuntura de mercat, el panell del Ministeri d’Agricultura revela una certa saturació en els nivells de consum de cítrics. A la vista d’estes dades, fa la impressió que encara queda un marge de creixement res menyspreable en l’apartat de mandarines, però eixes perspectives d’augment són prou més complicades per a la taronja. El seu consum per capita, sobretot en comparació amb la resta de fruites, pot considerara ja molt elevat i a més cal tindre en compte el protagonisme que, abonat per un enorme desplegament publicitari, estan adquirint entre les preferències del públic els postres preparads, fonamentalment lactis, però també aquells altres elaborats a partir de combinacions de fruites i que basen les seues campanyes promocionals en les virtuts sanitàries de les mateixes més l’afegit del concepte comoditat.
403 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!