Aquest cap de setmana et proposem… | Com era Pego en 1956?

Aquest cap de setmana, no anem a proposar-vos cap ruta senderista, sinó la possibilitat de descobrir amb els vostres propis ulls com ha evolucionat el nostre poble al llarg dels anys. I tu, recordes com era el teu poble al 2000? I si ens anem un poc més enrere? Anem-nos-en a un any en que tal vegada encara no havies nascut. Saps com era el teu poble al 1956?

La Generalitat disposa de l’Institut Cartogràfic Valencià, el qual és l’organisme encarregat de crear i gestionar cartografia a la nostra comunitat, entre altres. Un dels productes que oferix a la ciutadania valenciana és el Comparador de Cartografia, un visor cartogràfic que et permet comparar cartografia de tot el territori valencià de diversos anys.

Així doncs, podem visualitzar la zona del Clot entre els anys 2000 i l’actualitat, i comprovar que eixe PAI urbanístic encara estava executant-se.

El Clot al 2000 i en l'actualitat.
El Clot al 2000 i en l’actualitat.

O comprovar com la zona de les Verdales en 1956 era tot camps de tarongers.

Les Verdales al 1956 i a l'actualitat
Les Verdales al 1956 i a l’actualitat

Vos convidem a que accediu al portal web i investigueu com era el nostre poble al 2000, quan encara no existia el passeig de les Verdales, ni Penya-Roja, i el Clot, el Calvari i el polígon industrial estava en procés d’urbanització. O fins i tot, anem-nos-en al 1956, quan la pressió urbanística no existia, Pego era un poblet rodejat de tarongers en plena execució, la Marjal presentava un altra organització, MontePego no existia, a la zona de la platja només hi havia cuatre casetes rodejades de cultius a primera línia de la platja i l’autopista AP-7 no estava encara ni pensada, però teníem un tren de Dénia a Carcaixent.

Podeu accedir a la web del Comparador de Cartografia accedint en aquest enllaç, i perdre-vos entre el temps i la cartografia.


I si teniu més curiositat…
L’ICV també disposa d’un visor cartogràfic en el que es poden afegir diverses capes amb una altra informació interessant.  Vos deixem un enllaç amb la ortofotografia de 1956 i les vies pequàries de tota la generalitat. Recordem que les vies pequàries són uns camins públics que unixen antics llocs tradicionals de pastura arreu del territori.

Al llarg del temps, amb la pèrdua de la ramaderia en la nostra zona, aquestes vies pequàries han quedat com a simples sendes, o inclús han sigut l’eix per on es projectarien les noves infraestructures viàries. En el nostre terme tenim els antics camins cap a l’Atzúbia, Oliva, Dénia, Ràfol d’Almúnia, Sagra i Ebo, que “fan ziga-zaga” arreu de les carreteres actuals cap a eixos municipis.

visor_cartografic
Visor cartogràfic de l’ICV


Accediu al visor cartogràfic de l’ICV fent clic a l’enllaç.

Si activeu el botó d’informació del visor, i feu clic sobre alguna via pequària (de color groc o taronja), podeu accedir a la seua informació.

informació
Botó d’informació

informacio_viap
Informació sobre una via pequària


També podeu accedir a altres capes de dades que disposa la Generalitat. Ací ja podeu dedicar-li tot el temps que vulgueu.

"
Altres capes d’informació addicionals


Bon cap de setmana!

 


T’agrada aquesta secció? Coneixes algun tresoret o ruta de Pego i les Valls que vulgues que fiquem en valor? Fes-nos-els saber deixant-nos un comentari.

2407 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!