APROP centra el debat al ple municipal de Pego

El PP de Pego va presentar una moció «a favor d’APROP, protectora d’animals de Pego». Després d’un intens debat, la moció es va deixar damunt la taula i va eixir el compromís de convocar en breu una reunió amb els i les portaveus dels grups municipals amb membres d’APROP, que van estar presents durant tota la sessió plenària.

La situació d’APROP és com el dia de la marmota o com un dejà vu. Han passat uns dos anys des què LAPS va passar el testimoni a APROP com a protectora local d’animals i des d’aleshores els problemes continuen sent els mateixos. Entre els que més preocupa a les persones voluntàries d’APROP, la ubicació de la protectora, ja que es troben en un terreny llogat la propietària del qual no té intenció de renovar-los el contracte i, si ho fa, amb un lloguer elevat que la protectora no pot assumir.

Des què va començar a funcionar APROP les reunions amb l’ajuntament han estat constants, però, a ulls de la protectora, infructuoses atenent que continuen en la mateixa situació que fa dos anys enrere. Això els va portar a fer pública, a través de facebook, una nova denúncia de la precària situació en la que es troben. Esta desencadenava la presentació d’una moció, per part del PP, «a favor d’APROP, protectora d’animals de Pego». Una moció defensada per la portaveu del partit popular, Ana Ortolà, que incloïa quatre punts d’acord:

1. «Que davant un animal abandonat l’Ajuntament adopte un protocol d’actuació on estiguen integrats tots els agents necessaris i, d’aquesta manera cada un sàpiga el que ha de fer en el cas de què ocórrega el fet».

2. «Que l’Ajuntament dispose del personal necessari, recursos econòmics i instal·lacions adequades i legals d’acord amb el que demana l’associació APROP que són qui realment desenvolupen la llavor i coneixen les necessitats bàsiques per a poder donar aquest servei i tot d’acord amb el que disposa la llei».

3. «Que mentre no es faça càrrec d’aquest servici l’Ajuntament es finance correctament i de manera imminent a APROP en totes les despeses que es justiquen adequadament».

4. «Que es convoque una reunió de portaveus junt amb l’associació APROP per tractar aquest tema».

Irene Sendra, des de Volem Pego, manifestava que «és un tema que cal agafar-se seriosament, prendre mesures i escoltar als socis que saben que és el que està passat». Era conscient Sendra que «és un problema», però defensava que «cal un compromís ferm» amb mesures ràpides.

«Estem parlant d’un problema històric», declarava Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents i recordava la figura del llacer, la persona que es dedicava a arreplegar els gossos solts pel carrer fa molts anys enrere. Criticava que la portaveu del partit popular fera menció a una llei de la Generalitat Valenciana de 1994 i que durant el període en què va formar part del govern municipal amb majoria absoluta «no aplicara l’interès que posa ara». Carmelo Ortolà també reconeixia la gran tasca que va fer LAPS per als animals de Pego per a concloure que «des de l’ajuntament hem de buscar una solució a este problema».

«En la idea de la proposta estem d’acord, però tenim alguns dubtes en alguns punts de la mateixa», apuntava el portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra. Suggerien des de Compromís que seria més adequat, que la moció en els punts d’acord parlara en sentit ampli d’associació o protectora d’animals i no d’APROP per si hi hagués algun canvi de nom, pogués continuar aplicant-se.

D’altra banda, també preguntaven des de la formació valencianista si es podria dotar de més diners a l’associació sense que estiga contemplat en el conveni i sense que hi haja un servei licitat. Una pregunta a la que contestava el regidor d’Hisenda Carmelo Ortolà, explicant que això és una decisió política i que, si hi ha un acord plenari que així ho indique, Hisenda traurà els diners d’on siga per a complir amb l’acord.

Subratlla Enrique Moll que «és una competència impròpia» i per tant «qualsevol conveni que signarem tindria reparo d’Intervenció», si es proposara traure a concurs, este hauria de ser públic «i vol dir que podria optar qualsevol associació». Recordava que amb LAPS l’Ajuntament va passar de donar-los una subvenció de 1.500€ a 10.000€ «un increment considerable perquè cap altra associació se li ha pujat eixos diners», indicava Moll.

També explicava l’alcalde que no havien fet un pas endavant encara perquè el proper 13 de juny assistiran al I Congrés de benestar dels animals de companyia i convivència ciutadana, que se celebra a Silla i que està dirigit a autoritats i personal de l’administració local i, professionals de veterinària. Un Congrés que es planteja en el context de tramitació de l’avantprojecte de llei de la Generalitat Valenciana, sobre protecció, benestar i tinença d’animals de companyia, un text legal, que aporta importants innovacions en la regulació de la tinença d’animals de companyia en els nostres municipis i que introdueix nous procediments i instruments per a la gestió que és necessari conèixer, doncs quan s’aprove la citada llei caldrà adequar les nostres ordenances municipals a esta.

D’altra banda, informava l’alcalde que l’ajuntament de Pego «té una parcel·la de 60.000 metres baix del Castell d’Ambra» i apuntava que, «si podem arribar a un acord i cedim 10.000 metres, no hi hauria cap problema per part de l’Ajuntament». Enrique Moll posava exemple de la relació entre altres ajuntaments i associacions protectores d’animals i explicava que a El Verger «l’Ajuntament els va cedir els terreny i les obres les va fer la protectora, no l’ajuntament». Ressaltava l’alcalde que el consistori «no té l’obligació de tindre una protectora amb les instal·lacions com Déu mana. Tenim l’obligació d’arreplegar l’animalet, tindre’l en condicions i donar-li una eixida. És l’única obligació que ens marca hui en dia la llei», concloïa.

El debat va ser molt més extens, però, estes són les bases de les posicions de cada partit. Finalment, la decisió que va prendre el ple municipal de Pego va ser deixar damunt la taula la moció. Alhora es comprometien a, en un breu període de temps, reunir-se els i les portaveus dels grups municipals amb representants d’APROP per veure que és el que es pot fer i com fer-ho.

En acabar el ple, com és habitual, l’alcalde va donar veu al públic. En esta ocasió nombrosos membres d’APROP van seguir la sessió plenària des del principi i va ser la secretària de l’associació, Ana Femenia, qui va traslladar alguns aspectes a la corporació municipal. Hi destaca la conformitat en mantindre una reunió amb totes les forces polítiques. Reconeixia que a APROP li fa falta més ajuda econòmica, però, per damunt de tot va deixar clar que el que més preocupa a APROP són les instal·lacions de la protectora. I és que informava Femenia que «queden 207 dies perquè s’acabe el contracte». Malauradament, però, Pego té un problema que és que «tenim moltíssims animals abandonats pel poble» tot i que no és nota perquè APROP se’n fa càrrec, explicava Ana Femenia. És per això que confessava la portaveu que «ens ha agradat molt el que ha dit el senyor alcalde de què hi ha un terreny a Ambra» i es mostraven oberts a parlar de la cessió i de la possibilitat de fer-se càrrec d’adequar les instal·lacions. Si això eixira endavant, preguntava la portaveu d’APROP, «si canvia el govern, APROP podrà continuar ahí?» al que li contestava l’alcalde que «mentre el concepte destinat per la cessió del terreny siga el mateix, no hi ha cap problema».

 

2230 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!